Női csapataink Európában
29
Nov
2017
Női csapataink Európában
2017. november 29.  |  09:50
Kulcsfontosságú hét következik a nemzetközi kupákban érdekelt női csapataink számára. A Sopron nagyot léphet a továbbjutás felé az Euroligában, az Európa-kupában pedig a csoportkör utolsó fordulóját rendezik.

Igazi nagyágyút fogad a bajnok Sopron Basket holnap az Euroligában, a sorozat 2015-ös győztese, az előző évadban a 4. helyen végző a cseh USK Praha látogat a Novomatic Arénába. A meccs pikantériája, hogy néhány éve Roberto Iniguez váltotta - s nyert Euroligát - a spanyol Valencia kispadján a korábban Sopronban is dolgozó Natalia Hejkovát, a prágai együttes szakvezetőjét.

Jelenleg a Sopron 4-1-es, a prágai együttes pedig 3-2-es mérleggel áll, a magyar bajnok a 2., a cseh csapat 4. a csoportban. Ahhoz, hogy Fegyverneky Zsófiáék megszilárdítsák helyüket a csoport élmezőnyében, le kellene győzniük a prágai alakulatot. Ez azonban fölöttébb nehéznek ígérkezik.

Az USK egy remek szerkezetű együttes, két 2 méterhez küzeli magasságú centerrel. A 196 cm-re nőtt svéd Amanda Zahui 20,4 pontot és 9 lepattanót, a 2 centivel még nála is magasabb horvát Marija Rezan 9,2 pontot és 8,6 lepattanót átlagol. Négyes poszton hosszú évek óta meghatározó játékos az Euroligában a tapasztalt amerikai DeWanna Bonner (11,7 pont, 6,7 lepattanó).

A palánk alól kifelé haladva bedobó poszton a legnevesebb játékos a prágaiaknál egy hazai kosaras, a vajkezű Katarina Elhotová, aki 10 pontot éa 5.2 gólpasszt átlagol. A külső sorban szerepel a spanyol válogatottal sok szép sikert elérő Marta Xargay, aki amellett, hogy meccsenkét átlagban 15 pontot szerez, több, mint 7 gólpasszt kézbesít társainak. Az együttes játékát egy ifjú spanyol játékmester, Leticia Romero szervezi, A prágai tehát egy többnyire rutinos játékosok alkotta, erős csapat, egy roppant sikeres, 5 Euroliga.elsőséggel rendelkező szakvezetővel. Mind a két csapatnak létkérdés a győzelem, óriási csata várható a Novomatic Arénában, kérdés, a Sopron fizikailag és mentálisan mennyire tudja túltenni magát a Szekszárdon bizony eléggé visszafogott teljesítménnyel elveszített bajnoki csúcsrangadón.

Az Európa-kupa F-csoportjában szerdán a PEAC-Pécs, csütörtökön pedig a Diósgyőr is idegenben játszik - a továbbjutásért. A pécsiek sikeres hetet hagytaik maguk mögött, az Európa-kupában a Diósgyőrt, a bajnokságban pedig a Vasast múlták felül Raksányi Krisztináék. A csoportot veretlenül vezető francia Carolo Basket otthonban azonban minden bizonnyal nehezebb dolguk lesz a pécsieknek, bár az a malmukra hajthatja a vizet, hogy a Carolo már e forduló eredményeitől függetlenül megnyerte a csoportot.

Csütörtökön a meglehetősen rossz hetet maga mögött hagyó Diósgyőr - EK vereség Pécsett, majd hazai kudarc a bajnokságban a Győr ellen - már abban a tudatban léphet pályára a német Rutronik Stars Keltern otthonában, hogy tudja, mit kell játszania, milyen eredmény kell a továbbjutáshoz, A miskolciak helyzetét az nehezítheti, hogy a szerdai, számára kedvező eredmény esetén papíron még a német csapat is továbbjuthat...Persze jó esetben, mivel a kupában a 4 legjobb 3. is továbblép, mindkét magyar csapat előtt ott az esély!

A Szekszárd a H-csoportban egy elvben tét nélküli éjszakai meccset játszik Portugáliában, a Gdessa Barreiro otthonában. Az már eldőlt, hogy a tolnaiak a második helyen végezve továbblépnek csoportjukból. Az első körben, Szekszárdon fölényes, 91-65-ös győzelmet arattak Bálint Rékáék, akik önbizalommal telve, a Sopron elleni bajnoki csúcsrangadót megnerve utaznak Portugáliába.

Csütörtökön a Cegléd serehghajtóként a G-csoport éllovasát, a spanyol Gironát fogadja. Elvben amolyan becsületbeli ügynek tűnhet az összecsapás, ám a csoportok 1-2 helyezettjei mellett a 4 legjobb 3. is továbbléphet...Óriási bravúr lenne mindenesetre nyerni a Ceglédől, amely a bajnokságban saját pályáján váratlan vereséget szenvedett a PINKK-től.

A J-csoportban egy igazi huszárvágással még továbbléphet a múlt héten két szép idegenbeli diadalt szerző Győr, amely Nantes-ban, majd Miskolcon diadalmaskodott. Csütörtök este viszont Belgiumban az előző kettőnél nagyobb bravúrra lenne szükségük Völgyi Péter tanítványainak annak a Namurnak az otthonában, amely az első körben Győrben is nyeri tudott 72-64-re. A győriek mindenesetre már tudni fogják, milyen eredmény jó nekik, hiszen a csoport két francia csapata, a legutóbb a Namur veretlenségét elvevő Saint Amand és a Nantes már szerdán lejátssza mérkőzését.

Euroliga:

November 29. szerda

Sopron Basket - USK Praha, 18.00

Európa-kupa:

November 29, szerda:

Carolo Basket - PEAC-Pécs 20.00

Gdessa Barreiro - Atomerőmű KSC Szekszárd 21.30

November 30. csütürtök

VBW CEKK Cegléd - Spar Citylift Girona 18.30

Rutronik Stars Keltern - Aluinvent DVTK Miskolc 19.00

Namur - CMB Cargo UNI Győr 20.30

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek