Vb-selejtező: vereség a nyitányon
24
Nov
2017
Vb-selejtező: vereség a nyitányon
2017. november 24.  |  20:05
A magyar válogatott péntek este megkezdte szereplését a világbajnoki selejtező C-csoportjában, Sztojan Ivkovics csapata először Lengyelországba látogatott, ahol közel telt ház fogadta őket. Honfitársaink Hanga Ádám, Ferencz Csaba, Wittmann Krisztián és Tóth Norbert nélkül utaztak el Bydgoszczba.  

A magyarok vezethették az első támadást, Kovács azonban hibázott, nem úgy mint a túloldalon Ponitka közelről. Az első pontunkak Allen szerezte büntetőből, majd szintén ő talált be kettesből, Vojvoda büntetőjével pedig először volt nálunk az előny (3-4). Ezután a lengyelek jó percei következtek, Vojvoda, Perl és Eilingsfeld is hibázott, Cel triplája után (12-6) pedig Ivkovics először kért időt a 7. percben. Ez jól sült el, Váradi és Eilingsfeld hármasai után egyenlítettünk, Karahodzsics közelijével pedig a vezetést is átvettük (14-16) és meg is tartottuk a negyed végéig.

A jó sorozat a második felvonásban is folytatódott, Vojvoda is betalált kintről, így 14-22-nél a hazai szövetségi kapitány kért időt. A lengyelek több mint öt perc után örülhettek újra kosárnak, de támadásban továbbra is jobban ment nekünk, Allen középtávolija és zsákolása is jól sült, majd Eilingsfeld kettese (18-29) után megint időt kért a hazaiak kapitánya a negyed felénél. A rövid megbeszélést követően a mi támadójátékunkban akadtak problémák, a félidőig már nem sikerült pontot dobni, de szerencsére a lengyelek sem jeleskedtek elöl, így előnynél, 22-29-nél jött a pihenő. 

A szünet után a harmadik perc kezdetén Allen törte meg a csendet nálunk egy triplával, de Koszarek is távolról talált be a másik oldalon. A hatodik perc elején az egyenlítésért támadhattak a lengyelek, de Vojvoda labdaszerzése és zsákolása után újra öt volt közte (31-36). A folytatásban sem a támadójáték volt a főszerepben, Vojvoda viszont továbbra is vezér volt, az ő pontjainak köszönhetően vezettünk továbbra is, de feljöttek a lengyelek, a negyedik negyedre 39-40-nél fordultak a felek.

A hazaiak vezethették ekkor az első támadást, ami kétpontossal végződött, így hosszú idő után a lengyeleknél volt az előny. Perl büntetője és triplája is ült, de a túloldalon sem voltak restek a lengyelek, Sokolowski is eleresztett egy jó hármast, Gruszecki kettese után pedig 47-44 állt az eredményjelzőn a 33. percben. A sporik is egyre jobban fújták ezekben a percekben a hazai pályát, jó néhány érthetetlen ítélettel borzolták magyar szempontból a kedélyeket, ehhez pedig sajnos még az is párosult, hogy Sokolowski és Gielo is hármasból volt eredményes (53-47). A hátra lévő időben nem sikerült közelebb férkőznünk a hazaiakhoz, akik támadójátékával a záró etapban nem tudtunk mit kezdeni, így 70-60-as vereséggel kezdte csapatunk a vb-selejtezőt. Folytatás vasárnap Debrecenben Koszovó ellen.i.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Perl Zoltán és Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány értékelte a látottakat, valamint a hazaiak közül Mike Taylor szövetségi kapitány és Tomasz Gielo.

Sztojan Ivkovics: - Gratulálok a lengyeleknek, nagyon kemény meccs volt. Fiatal csapatunk van, amelynek sok ilyen csatát kell megélnie, hogy megnyerjük az ilyen meccseket. Gratulálok a játékosaimnak, többet kaptam tőlük, mint amire számítottam. Nem értem hol van leírva a szabálykönyvben az, amiért a technikait kaptam. Sok sikert továbbra is a lengyeleknek, Koszovó ellen fontos lesz a győzelem.

Perl Zoltán: - Jól kezdtük a meccset, kontrolláltuk a találkozót, de a második félidőben sajnos a lengyelek szigorítottak a védekezésükön, és ehhez nem tudtunk alkalmazkodni. Mi egy kicsit puhák voltunk, mindössze négy személyit tudtunk csak kiharcolni ebben az időszakban. Nem találtuk a védekezésük ellenszerét, de mindenki a maximumot nyújtotta. Vasárnap mindenképpen nyernünk kell Koszovó ellen.


Lengyelország - Magyarország 70-60 (14-16, 8-13, 17-11, 31-20)

Világbajnoki selejtező, C-csoport.Bydgoszcz, Luczniczka Aréna.

V.: Kalpakas (svéd), Kozlovskis (lett), Kukelcik (szlovák)

Lengyelország: Koszarek 5/3, Ponitka 17, Zamojski 5, Cel 6/6, Kulig 7. Csere: Sokolowski 14/6, Laczynski 2, Gielo 7, Karnowski 5, Gruszecki 2.

Magyarország:Ruják -, Kovács P. -, Vojvoda 15/6, Allen 11/3, Keller -. Csere: Benke 2, Juhos -, Váradi 6/6, Perl 18/6, Eilingsfeld 6/3, Karahodzsics 2.

A magyar válogatott két másik csoportellenfele, Koszovó és Litvánia is megmérkőzött egymással a mai este folyamán. Némi meglepetésre az első negyedet a koszovóiak nyerték 21-20-ra, a második játékrészt pedig csak egyetlen pontocskával tudták megnyerni Juskeviciusék (14-15), így a nagyszünetben 35-35-öt mutatott az eredményjelző.

Más hozzáállással jöttek ki a litvánok a harmadik etapra, meg is nyerték ezt a játékrészt 25-12-re, míg a záró felvonásban majdnem 40 pontot dobtak, így sima győzelmet ara

 


Fotó: fiba.com 

 



Vármegyei szövetségek