Női csapataink Európában
21
Nov
2017
Női csapataink Európában
2017. november 21.  |  22:53
Az Eb-selejtezők utóhatásai az európai kupaporondon

A csoportja élmezőnybe tartozó Sopron a nyeretlen sereghajtó belga Castors Braine együttesét fogadja az Euroligában, az Európa-kupában Pécsett magyar rangadó lesz, a Szekszárd cseh riválisát fogadja. A Cegléd Spanyolországban, a Győr pedig francia földön lép pályára.

Bár nyeretlen Euroliga csoportjában, korántsem lebecsülendő ellenfél a Sopronba látogató belga Castors Braine, amelyet nagyon egyszer sem vertek meg a riválisok. A legnagyobb különbségű vereséget a címvédő Kurszk otthonában szenvedte el a Castors, s meccsről meccsre egyre szűkebb vereségeket szenvedett, legutóbb saját pályáján csupán egyetlen ponttal kapott ki a Galatasaraytól.

Emellett már csak azért sem szabad lebecsülni a belgákat, mert női válogatottjuk bronzérmes lett a nyári Európa-bajnokságon, s a sikercsapatból két játékos, az irányító Marjojrie Carpreaux és a hátvéd Antonia Deleare is pályára lép Sopronban a Castors színeiben. A belga együttes belső poszjain légiósok szerepelnek, az ukrán magasbedobó, Olesia Malasenko, az amerikai erőcsatár, Celeste Trahan Davis és a 190 centis lett center, Anete Steinberga. A Castors veszítenivaló nélkül érkezik Sopronba, veszélyes rivális, legyőzéséhez végig koncentrálniuk kell Fegyverneky Zsófiáéknak.

A Sopronból Dubei Debóra és Határ Bernadett a magyar válogatott tagjaként, a szakvezető, Roberto Iniguez pedig Montenegró kapitányaként töltött távol napokat Soprontól, a bajnok múlt pénteken Zalaegerszegen játszott edzőmeccsel próbált visszarázódni.

Raksányi Krisztina (PEAC), illetve Szabó Fanni és Zele Dorina (Diósgyőr) a közelmúltban még vállvetve küzdöttek a válogaott sikereiért - s tették mindezt eredményesen. A játékosok most újra találkoznak, de ellenfelekként az Európa-kupában. A válogatott program elvileg a pécsieknél okozott kisebb fennakadást, a PEAC-ból csak Raksányi szerepelt. A Diósgyőrnél Szabó és Zele mellett a szakvezető, a korábbi magyar kapitány Stefan Svitek a cseh válogatott szakvezetőjeként volt távol klubcsapatától, Tereza Pecková pedig válogatott szinten is Svitek játékosa, a Diósgyőr tehát szakvezetője, s több meghatározó játékosa nélkül készült egy ideig. Nagy a tét, a PEAC győzelme esetén még versenyben maradhat a továbbjutásért zajló küzdelemben, a Diósgyőr viszont esetleges sikere után már-már továbbjutónak is érezheti magát.

A Szekszárd a cseh Nymburk együttesét fogadja, A tolnaiaktól Studer Ágnes a magyar, Teja Oblak a szlovén válogatott tagjaként selejtezett. Kérdés a két kisember átmeneti kiesése a munkából mekkora törést okozott a szekszárdiaknál - a Vasas otthonában, bajnokin mindenesestre magabiztosan hozták a közelezőt Djokics Zseljko tanítványai, akik a Nymburk ellen is esélyesek, már csak azért is, mert az első körben Csehországban is biztosan nyertek 86-69-re.

Az utolsó szalmaszálba próbál kapaszkodni spanyol földön a Cegléd. Cziczás László tanítványai a nyeretlen sereghajtó Lointek Gernika Bizkaia otthonában ha nyernek, még maradhat mininális esélyük a továbblépésre, bár a sorsuk nem teljesen a saját kezükben van. Az első körben, Cegléden - ahonnan Medgyessy Dóra és Katona Szidónia szerepelt a válogatott Eb-selejtezőin - 80-68-ra legyőzte spanyol riválisát a CEKK.

A Győr adta a legnépesebb küldöttséget a válogatottnak, s a két Zsófi, Simon és Varga, valamint a két center, Krivacsevics és Goree elégedetten, megnövekedett önbizalommal térhetett vissza Völgyi Péter alakulatához, miként a szintén két győztes meccs részeseként a cseh válogtottban szereplő Kamila Stepanová is. A Diósgyőr mellett a győrieknél a leginkább kérdéses, hogyan hatott az együttesre a szünet, a hosszabb kiesés a dolgos hétköznapokból, hiszen Győrben azért több kulcsjátékos is távol volt. Holnap este Nantes-ban kiderül. A tét óriási, mindkét csapat próbál kapaszkodni, csatlakozni a két éllovashoz. A Győr és a Nantes is 1-3-mal áll, Győrben 76-70-es magyar siker született.

Hétközi női nemzetközi kupaprogram

Euroliga:

Szerda 18 óra: Sopron Basket - Castors Braine (belga)

Európa-kupa.

Szerda 18 óra: PEAC-Pécs - Aluinvent DVTK Miskolc

Atomerőmű KSC Szekszárd - Nymburk (cseh)

20 óra: Lointek Gernika Bizkaia (spanyol) - VBW CEKK Cegléd

Nantes Rezé (francia) - CMB Cargo UNI Győr

Vármegyei szövetségek