Férfi NB I: az utolsó negyedben fordított a ZTE
12
Nov
2017
Férfi NB I: az utolsó negyedben fordított a ZTE
2017. november 12.  |  22:42
Pontosan 51 héttel ezelőtt csapott össze utoljára bajnoki találkozón Zalaegerszegen a ZTE és a KKK csapata. 2016. november 20. sokáig emlékezetes marad mindkét kék-fehér együttes számára, hiszen az utolsó negyedben 17 pontos hazai vezetésről fordítottak a somogyiak, 41 pontot szerezve a záró tíz percben.

A vendégek kezdőcsapatukra építve négy győzelemmel kezdték a szezont, s rövid ideig listavezető is volt a KKK. Ezt két vereség követte; előbb az ismét legjobb négybe igyekvő Falco győzte le Ivosevéket, majd meglepetésre az újonc Debrecen ellen kapituláltak hazai pályán. A ZTE KK kezdeti bukdácsolását hármas győzelmi szériával egalizálta, majd múlt hétvégén vereséggel távozott az idén igazi csapatként működő Körmend otthonából. A héten megérkezett a két évvel ezelőtti csapat közönségkedvence, James Kinney, ám papírjai - lengyelországi hátráltatás következtében - néhány órával később futottak be, s egyelőre így csupán a kispadról szurkolhatott régi-új társainak a vasárnap esti találkozón.

A szomszéd megyeszékhelyről közel 30 szurkoló érkezett, akik végig énekelve-dobolva remek hangulatot varázsoltak a vendégszektorba. James Kinneyt hatalmas taps fogadta, amikor a csarnokba érkezett, a zalai szurkolók már nagyon várták vissza az amerikai fiút.

Jobban kezdtek a somogyiak, a Dunn-Ivosev tengely öt pontjával megléptek a találkozó elején. Dunn nagyon elkapta a fonalat, a ZTE pedig csak futott az eredmény után. Az ex-kaposvári Benke tartotta a lelket csapatában, a hazaiak azonban nagyon gyengén védekeztek, amit a Fekete-gárda jól használt ki. Szép akció végén Hendlein elegánsan pöcizett a gyűrűbe, majd Spica verte meg többször 1-1-ben Jefferst. Az amerikai center egy 2+1-es akcióval próbált javítani, csapattársai pedig igencsak pontatlanul céloztak kintről. A kaposvári „cséká" egy saroktriplával már tízre növelte a vendégelőnyt, s bár Horváth is megszerezte az első hazai trojkát, ismét Hendlein pillanatai következtek: a KKK 11-ese zsákolt, s így már dupla annyi pontja volt a vendégeknek, mint a ZTE-nek. 16-26 állt az eredményjelzőn a negyed végén, Bencze Tamás pedig azt kérte játékosaitól, hogy kezdjenek el végre védekezni.

A feddő szavak nem hatottak, mert Dunn és Spica extráival már 16-al ment a KKK. Bencze Tamás ismét időt kért, s ezúttal sikerrel: Horváth Ákos után Vaughn is betalált kintről, majd Benke is dobott egy trojkát. A kaposvári szurkolók többször is hazahívták az ekkor már 11 pontnál járó Benke Szilárdot. Időt kért Fekete Ádám, s fiai meg is nyugodtak. A nagyszünetre tízpontos előnnyel mehettek az öltözőbe.

Különösen a lepattanók terén vezetett nagyon a somogyi gárda, 22-15 állt a lőlapon a javukra. A nyolc lepattanónál járó Evans a második játékrészben már nem lépett pályára, mivel meghúzódott.

Benke két gyors duplájával zárkózott a ZTE, mire Dunn kintről válaszolt. Ekkor még nem sejthettük, azonban a találkozót végigjátszó amerikai irányítónak ez volt az utolsó sikeres dobása ezen az estén, ezt követően hatszor is pontatlanul célzott. Hat pontra többször is fel tudott zárkózni a ZTE, ám ezen a lélektani határon nem tudtak átlendülni Mohácsiék. A koncentráció továbbra is hiányzott támadásban, hajmeresztő hibákat vétettek a fehérek. A lepattanók azonban egyre gyakrabban kötöttek ki hazai kézben, különösen Szabó volt elemében ebben a műfajban. A hazai B-közép ébresztőt kiabált, Marko Spica pedig dobóiskolát tartott: középtávolról alig hibázott. 7 pontot meg tudott tartani előnyéből a vendégcsapat az utolsó negyed előtt.

Nagy elánnal kezdett a ZTE, Szabó hármassal köszönt be, majd egyre paprikásabb lett a hangulat. A közelgő hidegfront előtt a centerek mindkét oldalon is sapkákat osztogattak: Ivosev után Radic, majd Hendlein is bemutatott egy szép blokkot. Egyre jobban jött fel a ZTE, Vaughn triplája után először volt egyenlő az állás. Izgalmas végjátékot láthattak a nézők. Előbb Baki Gergely hintett hármast, majd Radic szállt ki a játékból 5. faultja után. 5 ponttal vezettek a vendégek, ám az utolsó 5 percben a ZTE akarata érvényesült, leginkább azért, mert Szabó Zsolt nagyon elkapta a fonalat: megint pontosan célzott távolról, a csarnokban pedig már állva szurkolt a közönség. 3 perccel a vége előtt először vezettek a hazaiak, amikor Horváth hármasa hullott be: 70:69 volt az állás. A triplazápor folytatódott: Vaughn és Szabó trojkái után már extázisban tombolt a lelátó népe. Az utolsó percben a hazaiak taktikusan őrizték előnyüket, így a 25-12-re megnyert 4. negyedet követően megérdemelten hagyták el győztesen a parkettet. A KKK annyi pontot ért el ebben a tíz percben, mint Szabó Zsolt, aki nem tudott hibázni: négy hármast is a helyére küldött. A zalaiak ifjú apukája igencsak kitett magáért ezen az estén, hiszen brutális dupla-duplát hozott: 17 pontja mellé 17 lepattanót is begyűjtött. A vendégeknél Marko Spica volt tarthatatlan: 23 ponttal zárt a szerb-magyar center. Nehezen ugyan, de az ország nyilvánossága előtt megszerezte negyedik győzelmét a ZTE, melyre jövő hétvégén roppant nehéz feladat vár: a hazai pályán eddig verhetetlen Falco otthonába látogat - írja a BB1.hu.

Zalakerámia ZTE KK - Kaposvári KK 78-72 (16-26, 18-18, 19-16, 25-12)

Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok, 

V.: Győrffy P., Jakab L., Fodor A. (dr. Gincsai J.)

ZTE: Vaughn 17/12, Horváth 13/12, Benke 17/3, Szabó 17/12, Radic 4. Csere: Mohácsi 5, Jeffers 5, Kis -.

Kaposvár: Dunn 17/3, Evans 3/3, Ivosev 11/3, Hendlein 15/3, Spica 23. Csere: Bogdán -, Baki 3/3, Hock -.

Kipontozódott: Radic (35. perc), ill. Spica (40. perc)

Vármegyei szövetségek