Férfi NB I: továbbra is hibátlan az Olaj
12
Nov
2017
Férfi NB I: továbbra is hibátlan az Olaj
2017. november 12.  |  01:01
Harminccal verte idegenben az újoncot a Falco

Több, mint öt perc csúszással indult az ötödik és a harmadik helyezett találkozója. Jahmal Jones helyett Tóth Bence, Ivan Lilov helyett pedig Velkey János játszott a hazaiaknál, igaz a másik oldalon is hiányzott egy légiós: Milos Borisov ugyan elvégezte a bemelegítést, de nem kockáztatta meg a játékát Szrecsko Szekulovics edző.

A honosítás előtt álló Darrin Govens triplájára Velkey válaszolt kisvártatva. Majd a tempójára is. Ezt követően egyre többet hibázott támadásban a Falco, a hazaiak könnyű kosarakkal meglógtak, az első negyed derekán már 13-7 volt az állás, a hetedik percben pedig Isaiah Armwood ziccerével 20-9. Időt kért Szekulovics, aki pályára küldte Ivan Zsigeranovicsot, a szerb center beállítása után sokkal keményebb lett a vendégek védekezése, 22-16-ra zárkózott az első negyed végére a Falco.

A második negyed is Govens triplájával indult. Másfél perc után, 24-23-nál időt kért a DEAC. 4-14-et futott ekkor a Falco, nem tudott mezőnykosarat szerezni a hazai gárda, mindössze négy Armwood büntetőt. Perl Zoltán 26-26-nál egy triplával kiegyenlített, Alekszandar Pustahvar büntetői pedig hosszú idő után újra vasi vezetést jelentettek. Átfutottak a szombathelyiek az újoncon, a 14. percben, 26-32-nél megint időt kellett kérnie Berényi Sándornak. Először lépett pályára az idei szezonban a bokasérüléséből visszatérő Bognár Kristóf, de ő sem tudott segíteni volt csapata ellen. Meglett a tíz is közte, sőt a félidőre 32-48-as állással mentek öltözőbe a csapatok. A Falco második negyede kísértetiesen hasonlított a múlt heti, Sopron elleni idegenbeli fellépéséhez... A sárga-feketék csapatként operáltak, Tóthon és Norfleeten kívül mindenki betalált az első félidőben, míg a hajdúságiaknál a 100 %-kal célzó, és 12 pontig jutó Velkey mellett a 10 pontos (igaz ebből 8 büntetőből született) Armwood vitte a pálmát.

Farkas Attila volt az első kosárszerző a fordulás után, majd Govens negyedik trojkáját jegyezte, Norfleet pedig az elsőt. 34-54-nél már húsz volt közte. Leült a meccs, kevesebb kosár esett, ez a vendégeknek kedvezett. 41-61-nél megint időt kért Berényi. Nem jött a fordulat, 49-71-ről indult a záró felvonás, a lényegi kérdések eldőltek.

A 35. percben Govens hatodik triplájával a harminc is meglett, majd rögtön utána a hetediket is bevágta az irányító. A végére lehetőséget kaptak a fiatalok is mindkét oldalon, ilyen arányban is megérdemelt szombathelyi siker született. A DEAC becsülettel küzdött, de két kulcsembere hiányában nem tudta a felvenni a versenyt esélyesebb riválisával - írja a BB1.hu.

DEAC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 62-92 (22-16, 10-32, 17-23, 13-21)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 1200 néző

V.: Frányó P., Rácz Zs., Hervay T. (Bodrogváry I.)

DEAC: Tóth B. 5/3, Velkey 14/6, Molnár A. 6, Farkas 16, Armwood 18/3. Csere: Kósa 3/3, Bognár -, Fazekas -, Opre -, Kozák -, Lajsz -.

Falco: Govens 31/21, Perl 15/6, Váradi 12/9, Pustahvar 9/3, Tóth N. 2. Csere: Zsigeranovics 13, Norfleet 6/6, Kucsora 2, Dancsecs 2, Kovács B. -, Durázi -.

Otthon nem tud hibázni a Körmend

Már a találkozó elején bekezdtek a csapatok, triplaeső után három és fél perc elteltével 10-9-re vezetett a hazai pályán játszó Egis Körmend. Az első negyed folytatásában Wright vezérletével a vasiak folyamatosan elléptek a vendégektől (19-11). A Körmendnek már az első etap végére sikerült átlépnie a tízpontos különbséget (27-17).

A pécsiek azonban nem nyugodtak bele, és a második negyed első felében egy 12-3-as rohammal felzárkóztak egyetlen pontra, sőt, a játékrész derekán az egyenlítés is összejött (32-32). A hazaiak jól reagáltak a történtekre, és egy 8-0-val újra meggyőző fölényt alakítottak ki (40-32). A nagyszünetig ismét tudta csökkenteni a különbséget a PVSK, 45-40-et mutatott az eredményjelző.

A második félidő elején magához ragadta a kezdeményezést a Körmend, és újra elhúzott tíz ponttal, sőt, Ferencz ötödik triplája után már 13 egységgel vezetett a Körmend (55-42). 19-5-ös rohamot produkáltak a harmadik negyedben vasi piros-feketék a széteső Pécs ellen, és úgy tűnt, hogy eldőlhet a meccs (64-45). A zárófelvonás előtt még tudott zárkózni a Pécs, de a Körmend így is megnyugtató előnnyel várta az utolsó negyedet (66-53).

A pécsiek azonban nem adták fel, és a negyedik etap elején tíz pontra csökkentették a különbséget, a körmendiek számára így a legjobbkor a közönség kedvenc Ferencz hatodik trojkája (71-58). Innen már nem adta ki a kezéből a meccset az Egis Körmend, amely 87-74-es győzelmével továbbra is veretlen maradt hazai pályán - írja a BB1.hu.

Egis Körmend - Pécsi VSK-VEOLIA 87-74 (27-17, 18-23, 21-13, 21-21)

Körmendi Városi Sportcsarnok 

V: Benczur T., Török R., Kulcsár T. (Szabadvári J.)

Körmend: Wright 18/9, Hollins 17/6, Ferencz 18/18, Davis 9/3, Horti 7 Csere: Németh -, Koch -, Tuoyo 10, Csorvási 3, Halász 1, Bán 2, Oroszi -.

PVSK: Durham 4, Supola 9/3, Demeter 5/3, Budimir 10/6, Sarlija 6 Csere: Simon 16/9, Dukic 11/9, Antoni 7/3, Biró 6/6.

Három forduló után nyert újra az ASE

Barnies kosarával a hazaiak szerezték meg a vezetést, a Sopron sem maradt sokáig adós a válasszal, de mivel az Eilingsfeld - Ogunyemi páros oda-vissza jól működött támadásban, őrizte az előnyt az ASE. Az ötödik percben hazai pályán is bemutatkozott R.T. Guinn. Az egyik oldalon Allen, a másikon Watkins volt a húzóember ebben az időszakban. A nyolcadik percben aztán Guinn első paksi mezben szerzett hármasa is megszületett, amit az idén eddig pocsék formában dobó Barnies távolija követett. A piros-kékek lendülete megmaradt a negyed végéig, így a két számjegyű előny sem okozott meglepetést a jelenlévőknek.

A második felvonás Medve hármasával indult. Ogunyemi percei következtek, előbb beszórt egy duplát, majd bemutatott két egészen kiváló védekezést, talpra ugrasztva a nézőket. Érdekes módon ettől mintha felébredt volna a Sopron, gyorsan beszórtak öt pontot a vendégek, nem is váratott magára a paksi időkérés. Sikerült is megtörnie Cizmic csapatának a kékek lendületét, és tizenkettőről pillanatok alatt tizennyolcra növelte a két csapat közti különbséget. Közben pályára került Gulyás Milán is, aki remekül szállt be a játékba, jó védekezés mellett két okos gólpasszt is jegyzett az első félidőben. A paksi csapat remekül játszott, ami tizenhat pontos előnyt eredményezett a nagyszünetre.

Az Európa-bajnok Zagorac 2+1-es akciójával kezdte meg a felzárkózást a Sopron, amihez Duvnjak tett hozzá gyorsan még két pontot, ezzel a különbség harmada pillanatok alatt eltűnt. Sőt, miután Zagorac beemelt egy hármast is, már 8-0-s volt a vendég roham, gyorsan időt is kért az ASE, mert nagyjából az első negyed közepe óta nem esett tíz pont alá a differencia. Allen egy négy pontos akcióval lökött egyet csapata szekerén, igaz kissé unortodox módon, ugyanis a "szokásos" 3+1 felállás helyett a saját kihagyott - második - büntetőjét szedte vissza, majd kirohant vele a sarokba és bedobott egy hármast. Az eseten felbuzdulva Eilingsfeld is összehozott három pontot. Ezzel egy kicsit el is lőtte a puskaporát a Paks, a Sopron pedig szívósan kapaszkodott, és ismét elkezdte faragni a hátrányát, amiből azért tíz így is megmaradt az utolsó felvonásra.

Az utolsó tíz perc is Zagorac három pontjával rajtolt, majd Guinn negyedik hárompontosát pörkölte be. A Paks lassan újra átvette a mérkőzés irányítását, és okos játékkal eldöntötte annak sorsát - tudósított az ase.hu.

Atomerőmű SE - Sopron KC 95-74 (30-19, 24-19, 16-22, 25-14)

Paks, ASE Sportcsarnok,

V.: Tőzsér D., Praksch P. Pozsonyi L. (dr. Páli)

ASE: Hinds 12/3, Allen 21/3, Barnies 16/12, Eilingsfeld 16, Ogunyemi 9. Csere: Medve 6/6, Guinn 12/12, Ruják 3/3, Garamvölgyi -, Gulyás -, Pajor -.

Sopron: Duvnjak 20/3, Mészáros -, Takács 3/3, Zagorac 25/9, Watkins 18/3. Csere: Dénes -, Greene 5/3, Werner -, Élő -, Bagó -, Kántor 3/3, Polgárdy -.

Továbbra is hibátlan az Olaj

Veretlen listavezetőhöz méltóan 7-0-val kezdte a mérkőzést a vendég Szolnoki Olaj. A folytatásban aztán a hazaiak is elkezdték a pontgyártást, és felváltva estek a kosarak, hét perc játék után 12-20 volt az állás. A fővárosiak aztán pillanatok alatt két pontra zárkóztak, ám az első negyed végére ismét 7 pont egység volt a különbség (21-28). A második negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, tizenöt perc játék után 35-29-re a Szolnok vezetett. Ezt követően a hazaiak lépésről-lépésre csökkentették a különbséget, ám a nagyszünetre újra öttel vezetett az Olaj (39-44).

Öt-nullával és egyenlítéssel kezdték a második félidőt a vendéglátók, ám Ford egy triplával rögtön visszavette a vezetést a Szolnoknak. A negyed közepén mindkét oldalon akadozott a gépezet, hosszú kosárcsend után Misek büntetőire Polyák válaszolt egy távolival (50-57). A harmadik negyed második félidőbe a tízpontos különbséget is átlépte a Szolnok, de a Hot és Fodor pontjaival a zárófelvonás előtt újra hét pontra zárkózott a MAFC (56-63).

A utolsó etapot a MAFC kezdte jobban, hat perccel a végső dudaszó előtt csak kettővel ment az Olaj (67-69). Ezt követően megrázta magát a vendégcsapat, és amikor nagyon kellett, újra tudta növelni előnyét. Két perc volt hátra a meccsből, amikor újra tíz pont volt a mérkőző felek között (71-81). Próbálkozott, de innen már nem volt visszaút a MAFC számára, az Olaj továbbra is veretlenül vezeti a bajnokságot - írja a BB1.hu.

MAFC - Szolnoki Olaj KK 77-88 (21-28, 18-16. 17-19, 21-25)

Gabányi László Sportcsarnok

V: Papp P., Boros T., Minár L. (Hartyáni Zs.)

MAFC: Hot 25/15, Lakits -, Misek 7, Davis 16, Cvetkovics 7 Csere: Neighbour 8/6, Fodor 14/6, Debreceni -.

Olaj: Vojvoda 18/9, Kovács 6, Milosevics 8, Ford 12/3, Tóth 3 Csere: Phillip 7/3, Andric 17, Polyák 17/12.

Nincs már nyeretlen a mezőnyben

Sok hibával, idegesen kezdett a hazai csapat, s ezt a lilák könyörtelenül büntették. A harmadik perc végén már 6 ponttal vezetett a Kecskemét (2-8). Djeraszimovics úgy ment át a jászberényi „védvonalon", mint kés a vajon, de a másik oldalon Lucsics is betalált (6-10). A hazaiak a negyed közepére melegedtek be, és Wallace triplájával átvették a vezetést (11-10). Pongó Máté kosarára Wallace triplája volt a válasz, de a 7. perc már 14-14-es állásnál kezdődött, ugyanis Dramicsanin is megszerezte első kétpontosát. Wittmann középtávolija után pedig ismét a vendégek vezettek (14-16). A 7. percben Horváth váltotta Thompsont a kecskemétieknél. Még 8 perc sem telt el a mérkőzésből, amikor Wallace már a 10. pontját is megszerezte (16-16). Horváth egy triplával jelezte mesterének, hogy beállítása jó húzás lesz (16-19). A 8. perc végén Kerpel-Froniust Molnár váltotta a hazaiaknál. Mindkét oldalon 4-4 pont született az utolsó két percben, így az első negyed 3 pontos kecskeméti vezetéssel zárult.

Lucsics triplájával kezdődött a második negyed, de sokáig nem örülhettek a döntetlen állásnak a hazaiak, mert Thompson is szórt egy triplát (23-26). A három pontos különbség Rakics triplája után ismét eltűnt (28-28), Kerpel-Fronius kosara után újra a hazaiak vezettek a 13. perc közepén (30-28). A berényi kosárszerzőre azonban másfél perc alatt 3 személyit is fújtak, így helyére Molnár állt be. Djeraszimovics büntetőkből egyenlített, majd Molnár Marcell szerzett labdát, de az indulásnál szabálytalanul próbálták megállítani. A sportszerűtlen hibát 4 ponttal büntette a berényiek hármasa (34-30). A vendégek elveszítették a játék fonalát, s ezt látta Forray mester is, aki a 15. percben időt kért. Lucsics remek átadása után azonban Cseh tovább növelte a berényi előnyt (36-31). Az edzők mindkét oldalon cserékkel próbálták frissíteni csapatukat. Három és fél perccel a negyed vége előtt Nikola Lazicsnak kellett időt kérnie, mert két-három hiba elég volt ahhoz, hogy a vendégek 2 pontra felzárkózzanak (36-38). Eladott labdából Thompson indult meg, s a kétpontosát még egy büntetővel is megfejelte (38-39). Wallace révén vette vissza a vezetést a Jászberény, ám Djeraszimovics két jó büntetője után megint a kecskemétiek vezettek (40-41). Ám ismét jött Wallace és egy kecskeméti szabálytalanság. A játékvezetők videóztak a 18. perc közepén, majd az ellenőrrel is tanácskoztak, miközben percekig állt a játék. Sportszerűtlen hibát írtak Thompson neve mögé, Wallace viszont egyik büntetőjét sem dobta be. A labda maradt a berényieknél. Sejfic „birkózta" a labdát a kosárba, s bedobta a ráadás büntetőt is (43-41). Eladott labda a hazaiaknál, Horváth tripla a „jutalma" (43-44) a félidő utolsó percének kezdetén. Wallace nem hibázott a büntetővonalról és már 17 pontnál járt (45-44). Fél perccel a félidő vége előtt Forray Gábor kért időt. Jól tette, mert Thompson hárompontosával folytatódott a játék (45-47). Az utolsó támadást a hazaiak vezethették, ám nem sikerült pontot, pontokat szerezniük, így 20 percnyi játék után a KTE-Duna Aszfalt vezetett 45-47-re.

Sejfic büntetőivel egalizált a Berény, majd Rakics triplája után át is vette a vezetést a hazai csapat (50-47) a harmadik negyed második percében. Egyből megjött a hazai szurkolók hangja, mert látták, hogy csapatuk mindent megtesz első győzelme megszerzése érdekében. Keményebb lett a jászságiak védekezése, ami láthatóan nem ízlett a vendégeknek (54-49). Szépen megjáratott labda után született Rakics triplája, melyre Dramicsanin egy duplával még válaszolt, ám Lucsics is elsüllyesztett egy triplát a vendégek gyűrűjében (60-53). Jött is a kecskeméti időkérés a negyed közepén. Óriási küzdelem folyt a pályán minden labdáért. Wallace triplája után először volt 10 pont különbség a csapatok között (63-53). A 26. percben Kerpel-Fronius megkapta 4. személyi hibáját, s Molnár jött a helyére, miközben Wittmann mindhárom büntetőjét bedobta (63-56). Horváth harmadik triplája után (63-59), Nikola Lazics kért időt. Djeraszimovics hibázott az egyik palánk alatt, míg a másik oldalon Sejfic kétszer is villant (67-59). Sőt, a hazaiak 21-ese egy percen belül harmadszor is betalált, ezután 69-59-nél Forray Gábornak időt kellett kérnie. Ekkor még közel két perc volt a negyedből.Wittmann hármasával zárkózott a Kecskemét (69-62), majd Sejfic büntetőzött hibátlanul (71-62). Molnár is lemásolta társát, s 11 pont volt a hazai előny (73-62). Zengett-zúgott a csarnok, amikor Wallace dobhatott büntetőket. A berényiek új idegenlégiósát a kecskemétiek dobosa sem tudta megzavarni (75-62). Egy támadóhiba után pedig a negyed utolsó támadása is a hazaiaké volt, ám újabb kosarat és így pontot, pontokat már nem tudtak szerezni. Ragyogó tíz percet produkált a hazai gárda, és megérdemelten vezetett egy negyeddel a vége előtt 13 ponttal, de még messze volt a vége.

Egy perc alatt itt és ott is egy-egy kétpontos született, azaz nem nőtt, de nem is csökkent a házigazdák előnye (77-64). Molnár hibája után Djeraszimovics dobhatott büntetőket, de csak az egyiket dobta be. Igaz, a labda maradt a vendégeknél. Karahodzsics kosara után pedig már csak 8 pont volt a különbség a csapatok között (77-69). A hazaiak számára a legjobbkor jött Wallace triplája, aki 26 pontnál járt (80-69), amikor még 7 perc volt a rendes játékidőből. Sejfic előbb vetődött a labdáért, majd közelről újabb kosarat szerzett (82-69), a vendégek pedig támadó hibát vétettek. Hat perc volt még a negyedből, amikor Forray Gábor időt kért. A játékrész közepén Rakics ugrasztotta talpra triplájával a hazai drukkereket (85-69). Négy perccel a vége előtt 14 pont volt a berényiek előnye (87-73). A 36. percben Kerpel-Fronius kipontozódott, Karahodzics pedig mindkét büntetőt bedobta (87-75). Helyére Molnár jött, aki eddig kevés lehetőséget kapott, ám most remekül élt azzal, és azonnal szerzett is egy duplát (89-75). Wallace egy betörés után már 30 pontos lett (91-75), s már perccel a vége előtt eldőlni látszott a találkozó. Thompson mindkét büntetőjét kihagyta, s innen már nem volt visszaút a vendégeknek. Folytatódott egy triplával a Wallace show (94-75), de Wittmann is betalált távolról (94-78), ám az idő fogyott, s ez is a hazaiaknak dolgozott. A jászberényi közönség óriási ünneplésben részesítette csapatát, mert egy kiegyensúlyozott első félidő után nagyszerű játékkal győzte le a kecskemétieket. Ezzel pedig már nincs nyeretlen csapat az NB I-ben - írja a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - KTE-Duna Aszfalt 97-80 (20-23, 25-24, 30-15, 22-18)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,

V: Földházi T., Balog Gy., dr. Mészáros B. (Faidt M.)

JKSE: Rakics 16/12, Wallace 33/15, Kerpel-Fronius 6, Lucsics 14/6, Sejfic 18. Csere: Cseh 2, Molnár M. 8.

KTE: Pongó Má. 6, Thompson 17/6, Djeraszimovics 17, Dramicsanin 8, Karahodzsics 8. Csere: Wittmann 15/6, Molnár M. -, Horváth K. 9/9.

Vármegyei szövetségek