Litvániában a női válogatott
09
Nov
2017
Litvániában a női válogatott
2017. november 9.  |  11:27
Új korszak vette kezdetét női válogatottunknál, régi-új szövetségi kapitánnyal, s néhány új, fiatal játékossal a felnőtt keretben. Szombaton a nemzeti csapatot újfent vezető Székely Norbert együttese kulcsfontosságú összecsapással kezdi az Eb-selejtezőket Litvániában. Nemzeti csapatunk a héten Székesfehérváron készült. A régi-új kapitányt faggattuk az esélyekről

- Jól sejtjük, hogy az előzetes erőviszonyok alapján kulcsfontosságú mérkőzéssel kezdi csapatunk a selejtezősorozatot?

- Valóban úgy tűnik. Az oroszok erősebbeknek, az albánok valamivel gyengébbeknek tűnnek a többi csapatnál. Bár a litvánok a világranglistán jóval előttünk állnak, úgy gondolom, ez a két válogatott harcolhat a második helyért.

- Mennyire van képben a stáb a litvánokat illetően?

- Teljesen. A régi kipróbált, rutinos játékosaira épít ellenfelünk, ott van a keretében többek között Gintare Petronyte, Kamila Nacickaie, Monika Grugalauskaite és Maria Solopova.

- Szűk egy hét volt felkészülésre. Mit lehet, lehetett ez alatt tenni?

- Azt szeretnénk elérni, hogy egy nagyon harcos, elszánt, motivált csapat lépjen pályára a Kedainaiban rendezendő összecsapáson, már csak azért is, mert a védekezés döntő lehet. Ami a taktikát illeti, azért nálunk is a keret jó része, úgy kétharmada maradt a nyári Európa-bajnokságon szereplő együttesből. Ilyen rövid idő alatt nem lenne értelme új stratégiát kialakítani, tehát próbáltuk felfrissíteteni a válogatottnál játszott játékokat. Ennek kapcsán ezúton is szeretném megköszönni az előző stáb tagjainak, Stefan Sviteknek, Gáll Tamásnak és Imreh Ajtonynak, hogy segítettek képbe kerülni a válogatott játékát illetően.

- Több korábban az utánpótlásban, korosztályos válogatottakban bizonyító fiatal játékos került a keretbe. Hogy illeszkednek a nagyok közé?

- Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy beilleszkedjenek, a tapasztaltabbak pedig segítik őket ebben. Ez a jelenlegi keret, de benne vannak a múlt eredményei, és reményeim szerint a jövő ígérete is. A most a keretbe kerülő fiatalokkal kiegészülve úgy gondolom, három-négy év múlva lehet újra nemzetközi szinten is igen versenyképes együttesünk. Ezzel együtt természetesen a most induló selejtezősorozaton is egy a cél: kijutni az Európa-bajnokságra.

- Van viszont egy olyan játékos is a keretben, aki nem volt, nem is lehetett tagja a korosztályos válogatottaknak: új honosított játékossal a győri Goree-val vág neki a sorozatnak a nemzeti csapat. Ő hogy illeszkedett a csapatba?

- Először szeretném leszögezni, hogy egy tudatos, szakmai döntés alapján elsősorban azon a poszton szerettünk volna megerősíteni a válogatottat, ahol azt gondoljuk, nemzetközi szinten a legkevésbé vagyunk versenyképesek, tehát a belső, palánk alatti pozícióban. Cyesha harmadik éve játszik Magyarországon, Győrben, tehát vagy csapattársként, vagy ellenfélként szinte mindenkit ismer. Csaknem olyan, mintha hazajött volna a válogatotthoz, tehát gyakorlatilag azonnal beilleszkedett, ezzel biztos nem lesz gond.

Vármegyei szövetségek