Férfi NB I: rátalált a helyes útra a bajnok
04
Nov
2017
Férfi NB I: rátalált a helyes útra a bajnok
2017. november 4.  |  22:12
Kiütötte a MAFC a Pécset

Dukics helyett Antóni kezdett a Pécsben, de nem jöttek zavarba a „meglepetéstől" a hazaiak. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, eleinte a PVSK vezetett, majd Neighbour és Misek vezérletével fordítottak a hazaiak, akik egyébként nagyon rosszul céloztak távolról az első negyedben (0/7). Budimir és Hot büntetői után 16-16 volt az állás.

A folytatásban már belelendültek a csapatok, kosárra kosár volt a válasz. A MAFC-nál Hot, a Pécsnél Dukics javult fel. Két és fél perccel a félidő vége előtt, 35-32-nél időt kért Csirke Ferenc. Nem találta a ritmust csapata, nagyon kellett Durham hármasa a végén a vendégeknek, 41-37-tel fordultak a csapatok. Érdekesség, hogy a hazaiak első számú pontfelelőse, Bennet Davis nem talált be az első félidőben.

Neighbour továbbra is megoldhatatlan feladatot jelentett a baranyaiaknak, de Hot is remekül játszott. A harmadik negyedet tizenhárommal nyerték az újbudaiak, akik ezzel 68-51-es előnyről várták a negyedik felvonást.

Teljesen szétestek a „párducok" a végére, meglepetésre sima harmincas lett a vége. A MAFC ezzel megszerezte második győzelmét a szezonban. Mai sikeréhez kétség sem férhetett - írja a BB1.hu.

MAFC - Pécsi VSK-VEOLIA 95-65 (16-16, 25-21, 27-14, 27-14)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok,

V.: Cziffra Cs., Balog Gy., Balogh Gy. (Bodrogváry I.)

MAFC: Hot 19/9, Lakits -, Misek 10, Davis 17/9, Cvetkovics 16/3. Csere: Neighbour 25/6, Debreceni -, Fodor 8/6.

PVSK: Durham 21/12, Supola 3/3, Antóni 8/6, Budimir 13/6, Sarlija 3. Csere: Dukics 10/6, Simon -, Bíró 3/3, Harazin 4.

Debreceni bravúr Kaposváron

Lüktető irama volt a találkozónak az első percekben, tíz másodpercnél hosszabb támadásokat nem nagyon láthatott a közönség. A debreceniek remekül kezdtek, eleinte inkább ők álltak előrébb egy-két ponttal, a negyed felénél például 12-9-re vezettek. Hazai oldalon ekkor maximum annak örülhettek, hogy a felkészülés idején szemsérülést szenvedő Baki Gergely először a szezonban végre pályára léphetett. A DEAC a játékrész második felében már szinte végig bónuszban volt, az "ajándék" büntetőkkel pedig apránként lopta a távolságot a KKK. A negyed legvégén 14-16-os állásnál Dunn kezdett egy-egybe, megverte védőjét, majd faulttal együtt szerzett két pontot ziccerből. Ezt követően a büntetője viszont kimaradt, így tíz perc után egálra álltak a felek. (16-16)

A folytatásban aztán kezdte átvenni az irányítást a házigazda. Evans hozott össze egy 2+1-et, amivel átvette a vezetést a KKK, de nem sokkal később újra döntetlent mutatott az eredményjelző. Ekkor Hendleinék futottak egy 7-0-t, a rohamot pedig időkéréssel próbálta megállítani Berényi Sándor. Ez olyannyira jól sikerült, hogy kaposvári oldalról a következő négy percben csak Spica egy 2+1-gyel tudta megtoldani a pontok számát, igaz nem csak a Debrecen jobb védekezése, hanem a sok kaposvári hiba is kellett ehhez. A félidő végén Lilov remekelt; előbb egy triplát, majd egy büntetőt dobott be, az utolsó másodpercekben pedig az ő ziccere után alakult ki a 34-34-es félidei eredmény.

Spica és Dunn egy-egy duplájával kezdődött a harmadik negyed, amikkel 40-36-ra ellépett a KKK, de a hazaiak nagyon hamar újra hátrányban találták magukat. Molnár hármasával és Armwood büntetőivel egy ponttal a DEAC állt előrébb. Rohanós játék alakult ki ezekben a percekben, amiből a hazaiak jöttek ki rosszabbul. Baki eladott labdája után Lilov iramodhatott meg, az üres ziccere után pedig 47-44-re vezetett a Debrecen, Fekete Ádám pedig jobbnak látta magához hívni a fiait. Míg a Debrecennél Lilov, addig a KKK-nál Spica volt a pontfelelős; kosaraival a negyed hajrájára visszakapaszkodott egálra a somogyi gárda. Az utolsó másodpercekben Ivosev dobott be egy hármast - az első hazai tripla volt ez - de a kaposvári szurkolók nagy örömét Jones lelombozta, ő ugyanis válaszul a félpályáról dobott be egyet a dudaszó pillanatában.

Az utolsó játékrészre így 53-53-as állással fordultak a csapatok. Kósa triplája nyitotta ezt a szakaszt, de gyorsan jött rá a válasz Spicától és Dunntól egy-egy kettessel, amik után Berényi Sándor időt is kért. Hatásos is volt a vendégek "értekezlete", mert Farkas és Velkey hármasai után 62-57-re ellógtak a Kaposvártól. Nemsokkal később Fekete Ádám is újra időt kért, de mindhiába, a különbség egyre csak nőtt, Armwood négy pontja, majd Farkas újabb hármasa után már 69-57-re vezetett a Debrecen. Spica kongatta meg a vészharangokat egy közelivel, amit Ivosev is meghallott, s ő pedig egy hármast vágott be. Hét pontra olvadt ekkor a vendégek előnye, de ez sokáig nem akart tovább csökkenni. Épphogy az utolsó percen belülre érkeztünk, amikor Spica 2+1-ével 71-67-re felzárkózott a KKK, de a hazai remények nem sokáig éltek. A következő debreceni támadásnál Lilov a 24 lejárta előtt nem sokkal bevágott egy hármast, amivel 35 másodperccel a vége előtt eldöntötte a meccset. A 75-69-es végeredményt Dunn és Jones büntetői állították be - írja a BB1.hu.

Kaposvári KK - DEAC 69 - 75 (16-16, 18-18, 19-19, 16-22)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok, 800 néző

V.: Benczur T., Török R., dr. Mészáros B. (Dr. Páli K.)

Kaposvár: Dunn 14, Evans 6, Ivosev 6/6, Hendlein 13, Spica 28. Csere: Baki 2, Hock -, Bogdán -.

DEAC: Jones 12/3, Lilov 20/6, Molnár 8/6, Farkas 12/6, Armwood 15. Csere: Velkey 5/3, Opre -, Lajsz -, Kósa 3/3.

Rátalált a helyes útra a bajnok

Újra farkasszemet nézett egymással az előző kiírás két negyeddöntőse. Pongó Máté kosarára villámgyorsan 9-0-val felelt az Alba. Sok eladott labdája volt a Kecskemétnek, Simpson ellenállhatatlan volt - hét perc alatt 4/4 triplánál járt -, Thompson próbálta meg tartani vele a lépést. Mindkét csapat jól dobott, az első negyed után 19-23 volt az állás.

Harris szerzett labdát, majd kosarat a második etap elején. A folytatásban hamar kétszámjegyűvé vált a különbség. A hajrához közeledvén Karahodzsics kosaraival araszoltak előre a hazaiak. Az utolsó percben, 36-41-nél időt kért Dzunics. Újabb kosár már nem született a szünetig. Érdekesség, hogy az első húsz percben ezúttal a Lóránt-Keller centerpáros nem villogott, ketten együtt 5 pontot és 4 lepattanót hoztak össze az első félidőben.

A bajnok jött ki jobban az öltözőből, és visszaállította a közte tizet, sőt növelte is a különbséget. Simpsonra nem volt ellenszerük a liláknak, 57-66-ról indult a záró felvonás.

A negyedik negyedet is megnyerte öt ponttal a bajnok, úgy tűnik tehát, hogy a sérülések visszatérésével újra kezd összeállni a Fehérvár, amely végül tizennégy pontos, magabiztos és megérdemelt győzelmet aratott - írja a BB1.hu.

KTE-Duna Aszfalt - Alba Fehérvár 75-89 (19-23, 17-18, 21-25, 18-23)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok,

V.: Papp P., Praksch P., Pozsonyi L. (Farkas Z.)

KTE: Pongó Má. 2, Thompson 21/12, Djeraszimovics 12, Dramicsanin 3/3, Karahodzsics 14. Csere: Pongó Ma. 6, Wittmann 9/3, Molnár M. 8.

Alba: Hill 14/3, Simpson 32/15, Harris 9, Lóránt 9, Keller Á. 12/3. Csere: Kovács Á. 8, Fenner 3, Horton -, Keller I. 2, Filipovity -.

A második félidőben hengerelt az Olaj

Visszafogottan kezdtek a csapatok a Szolnok-Jászberény meccsen, hat perc játék után 10-6-os hazai vezetésnél Nikola Lazics kért időt először. A folytatásban is felváltva estek a kosarak, az első negyed után 20-14-et mutatott az eredményjelző. A második negyedben is jól tartotta magát a vendégcsapat, olyannyira, hogy a berényiek egálra hozták az etapot. A nagyszünetre 35-29-es állással vonultak a mérkőző felek.

A második félidőt aztán egy 7-2-es rohammal kezdte az Olaj, melynek köszönhetően ellépett 11 ponttal. A mérkőzés egyre jobban kezdett a szolnoki csapatról szólni, a Tisza-partiak folyamatosan növelték előnyüket. Vojodáék tíz ponttal nyerték meg a harmadik negyedet, így 16 pontos előnnyel várhatták a záró felvonást (58-42). Az utolsó negyedet is 9-2-vel kezdte a Szolnok, ezért az utolsó percek már csak a formaság jegyében zajlottak. A vendégek a végére teljesen szétestek, a Szolnoki Olaj végül 85-58-ra nyert - írja a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - JP Auto - JKSE 85-58 (20-14, 15-15, 23-13, 27-16)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok

V: Györffy P. A., Jakab L., Hervay T. (Bogárdi J.)

Olaj: Perry 8, Polyák 3, Phillip 10, Milosevics 11/3, Tóth Á. 2 Csere: Vojvoda 13/6, Ford 15/9, Andric 10, Kovács 5/3, Tóth Z. 8/3.

JKSE: Rakic 13/6, Wallace 10/6, Kerpel-Fronius 5/3, Lucic 4, Sejfic 12 Csere: Cseh 9, Molnár 5/3, Szigedi -.

A Körmend nyerte a szomszédvári rangadót

Szombat este szomszédvári rangadót rendeztek Körmenden, amikor a vasi piros-feketék a Zalaegerszeg együttesét látta vendégül. Jól kezdtek a hazaiak, elhúztak 9-2-re, de a ZTE folyamatosan zárkózott, így az első negyed végére négy egység volt a Körmend előnye (17-13).

A második etap Tuoyo zsákolásával indult, majd Bencze Tamás kikérte első idejét. Hiába, a Körmend Halász triplája után átlépte a tízpontos különbséget (26-16). A zalaiak azonban nem hagyták magukat, pillanatok alatt csökkentették a különbséget öt egységre, ám Németh egy újabb hármassal újra lázba hozta a közönséget (29-21). A nagyszünetig Wright pontjainak köszönhetően tovább tudta növelni előnyét a vasi gárda, a félidőben már 15 egységgel vezettek (42-27).

Öt-nullás rohammal indította a második félidőt a Körmend, amely így átlépte a húszpontos különbséget is, és úgy tűnt, végleg eldőlhet a mérkőzés. A folytatásban Benke kosaraival zárkózott a Zete, de a hazaiak nem engedték vissza a vendégeket a meccsbe, a zárófelvonás előtt 19 ponttal vezettek a vasiak (63-44).

Az utolsó negyedben még próbálta csökkenteni a különbséget a zalai együttes, ami sikerült is neki (71-59), de a Körmend újra magára talált és innen már nem adta ki a kezéből a meccset. A vasi piros-feketék végül 81-69-re verték a Zetét a szomszédvári rangadón, és továbbra is hibátlanok hazai környezetben - írja a BB1.hu.

Egis Körmend - Zalakerámia ZTE KK 81-69 (17-13, 25-14, 21-17, 18-25)

Körmendi Városi Sportcsarnok

V: Földházi Tamás, Tőzsér Dénes, Frányó Péter (Fekete László)

Körmend: Wright 11/6, Hollins 12, Ferencz 2, Davis 11, Horti Csere: Halász 5/3, Tuoyo 13, Fanning 7/3, Bán 2, Csorvási 6, Németh 5/3.

ZTE: Vaughn 21/12, Horváth 6/6, Benke 18/6, Szabó -, Radic 19 Csere: Mohácsi 1, Jeffers 4, Kis -,

Továbbra is nyeretlen otthon a Sopron

A vendégeknél a deréksérüléssel bajlódó Norfleet ezúttal sem játszott, Borisov viszont vállalni tudta a szereplést. 0-4 után Duvnjak, Zagorac és Watkins vezérletével 16-2-es szériát repesztettek a hazaiak, akik így az ötödik percben máris tízzel vezettek. „Holland módra", 8-1-gyel felelt a Falco (17-14). Az első negyed után 22-14 volt az állás.

Szenzációs volt a hangulat, elsősorban a vendégeknek köszönhetően. Perl és Govens triplájával közeledett tovább a vendég, két és fél perc után, 22-20-nál azonnal időt is kért Váradi Kornél. 24-24-nél lett újra egál, majd Perl büntetőkkel visszavette az előnyt csapatának. 2-15-ös szériát futott a Falco, Govens trojkája után, 24-29-nél Váradi megint időt kért. A 18. percben Perl gól jó plusz egyes akciójával már 26-38 volt az állás, majd a reklamáló hazai kispad kapott technikait. A plusz egy büntetőt ugyan kihagyta Perl, de Govens bevágott egy triplát, 28-44-el zárult az első félidő.

Zsigeranovics kosara után már majdnem húsz volt közte. Ami késik, nem múlik, Govens távolijával ez is meglett (30-51). Perl is ellenállhatatlan volt, a 25. percben, 33-56-nál megint időt kért az SKC. A harmincat is súrolta a differencia. Az etap második felében aztán megtorpantak a sárga-feketék, de ez is belefért nekik, mert a Sopron játéka nem javult. Takács hármasával végül húszon belülre kerültek a hazaiak (42-61). Így is nagy csodára lett volna szükségük a hátralévő tíz percben.

Ez azonban elmaradt. Az elején Borisov próbálkozott, hol több, hol kevesebb sikerrel, majd néhány távoli dobással húsz körül tudta tartani a különbséget a Sopron. Aztán villant a Perl-Váradi duó, és az idősebb Váradinak megint időt kellett kérnie, mert harminc közelébe kúszott a differencia. A végén lehetőséget kaptak a fiatalok mindkét oldalon, a vasiak extra második negyedüknek köszönhetően, ilyen arányban is megérdemelten nyertek - írja a BB1.hu.

Sopron KC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 65-83 (22-14, 6-30, 14-17, 23-22)

Sopron, Novomatic Aréna, 1800 néző

V.: Farkas G., Söjtöry T., Vida J. (Várhalmi Zs.)

Sopron: Duvnjak 7/6, Autrey -, Greene 6/3, Zagorac 10/3, Watkins 20. Csere: Takács 6/6, Mészáros 8/3, Dénes -, Kántor 1, Élő 2, Polgárdy -, Bagó 3/3.

Falco: Govens 16/12, Perl 22/6, Váradi 15/6, Pustahvar 5/3, Tóth N. 9. Csere: Borisov 10/6, Zsigeranovics 4, Kovács B. -, Dancsecs -, Durázi 2, Kucsora -.

Vármegyei szövetségek