Fontos meccset játszik a Sopron, a Győr és a Cegléd
31
Oct
2017
Fontos meccset játszik a Sopron, a Győr és a Cegléd
2017. október 31.  |  23:17
Hét közben a 4. fordulóra kerül sor a női nemzetközi kupákban, az Euroligában és az Európa-kupában. Ez utóbbiban ez egyben azt jelent: a négycsapatos csoportokban a második kör kezdődik. Hat érdekelt csapatunk közül négy is francia riválissal csap össze.

Szerdán este a francia bajnok Lille Métropole csapatának otthonában folytatja Euroliga szereplését a magyar bajnok Sopron Basket női kosárlabdacsapata. Van némi törleszteni valója a Sopronnak a Lille csapatával szemben: az előző évadban éppen a holnapi rivális otthonában elszenvedett vereséggel bukta el nemzetközi szereplése az Európa-kupában való folytatását a Sopron...Igaz azóta mind a két csapat jelentősen átalakult.

Mindkét együttes 2-1-es győzelem-vereség mutatóval áll, a Sopron legutóbb magát 3 negyeden át remekül tartva kapott ki a címvédő Kurszktól, amely az azt megelőző előző fordulóban, még a Sopronban sziporkázó Ogwumike nélkül úgy verte 83-68-ra a magyar bajnokot holnap vendégül látó francia együttest, hogy az első negyed után 23-9-re vezetett.

Még egy közös pont van a két együttes eddigi szereplésében, a lengyel Polkowicét a nyitányon a Lille 65-60-ra verte Franciaországban, a Sopron viszont lengyel földön tudott nyerni.

A Lille egyik legjobb játékosa a 35 esztendős kongói center, 17,7 pontjával, s 7 lepattanójával ő a francia együttes legjobb pont és lepattanószerzője. Itthonról ismerős lesz majd a soproniaknak a korábban Pécsett kosarazó szerb Európa-bajnok Nevena Jovanovics, Johannah Leedham rutinos angol válogatott bedobó,Marielle Amant pedig tagja volt a nyáron Európa-bajnoki ezüstérmet szerző francia válogatottnak. Johanne Gomis, Virginie Brémont és Marie Sy Diop - ő szenegáli-francia - évek óta a nemzetközi porondon szereplő, jó képességű, tapasztalt játékosok.

Nehéz túra vár tehát a soproniakra, akiknél a múlt hét végi bajnokiról sérülés miatt két jelentős nemzetközi tapasztalattal felvértezett játékos, Fegyverneky Zsófia és Jelena Milovanovics is hiányzott. A hírek szerint van rá esély, hogy szerdán mindkettejükre számíthat Roberto Iniguez. Velük mindenesetre nagyobb lenne az esély, mint nélkülük...

Ami az Európa-kupát illeti, a sorozat nyitányán mind az öt itt szereplő magyar együttes kikapott - most jönnek a visszavágók, s reméljük, ezúttal együtteseink nem üres kézzel zárják a fordulót.

Időrendi sorrendben haladva: szerdán 18 órától az F-csoportban nyeretlenül az utolsó helyen álló PEAC annak a német Kelternnek vághat vissza a kinti 77-69-es vereségért, amely 1 győzelemmel, s 2 vereséggel a közvetlenül a pécsiek előtt a csoport 3. helyén áll. Raksányi Krisztináék a múlt hét végén bár szinte végig hátrányban voltak, jelentős mentális erőről tanúbizonyságot téve szorossá tették az Európa-kupa csapatok csatáját Győrben. Ugyanebben a csoportban szerdán este 8-tól a Diósgyőr a kvartettet veretlenül vezető francia Carolo Basket otthonában játszik. A csoport éllovasa az első körben Miskolcon is nyerni tudott - igaz azóta az Aluinvent DVTK Miskolc is nyert két meccset, Stefan Svitek együttese veszítenivaló nélkül utazott Franciaországba.

A Diósgyőrrel teljesen azonos szituációban, ugyancsak a csoport 2. helyén állva, s ugyancsak a csoportot veretlenül vezető éllovas otthonában lép pályára szerdán este 20.30-tól a magyar bajnokságban egyedüli veretlen Atomerőmű KSC Szekszárd. A helyszín az olaszországi Ragusa lesz. Djokics Zseljko együttesén sem kell, hogy nyomás legyen, a szicíliai rivális, a Virtus Ereine eddig minden csoportmeccsét fölényesen nyerte, a nyitányon Szekszárdon 74-56-ra diadalmaskodott...

Két csapatunk csütörtökön lép pályára, de reméljük, egyik sem mond csütörtököt. A győriek a J-jelű kvartettben 17.30-tól a velük együtt ugyanúgy 1-2-es győzelem.vereség mutatóval álló Saint Amant csapatát fogadják, amely a nyitó fordulóban francia földön 77-70-re verte Völgyi Péter alakulatát. Itt a kosárkülönbségnek is szerepe lehet...

A G-jelű kvartettben 18.30-tól a Győrhöz hasonlóan 1-2-vel álló Cegléd - a változatosság kedvéért - szintén francia együttest fogad. Cziczás László tanítványai a nyitányon, szinte végig vezetve végül 70-69-re kaptak ki a csoportban előtte álló Basket Landes otthonában. Egy esetleges a minimálisnál nagyobb különbségű visszavágással ellenlábasa elé kerülhet a Cegléd, Csütörtökön a Győr és a Cegléd számára tehát nagy a tét, sokat érhet az esetleges visszavágás, egy sikerrel mindkét együttes nagyot léphet a továbbjutás felé.

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek