Női csapataink Európában
25
Oct
2017
Női csapataink Európában
2017. október 25.  |  04:34

EUROLIGA 

Szerdán este 18 órától az Euroliga címvédőjét, az orosz Dinamo Kurszk együttesét fogadja a Sopron Basket női kosárlabdacsapata a Novomatic Arénában. A magyar bajnok és kupagyőztes korábban Oroszországban is edzősködő spanyol szakvezetője, Roberto Iniguez jól ismeri a riválist.

A magyar bajnok és az Euroliga-győztes összecsapásán a két kispadon két spanyol szakvezető néz majd egymással farkasszemet. A Kurszk együttesét is egy spanyol edző, a roppant sikeres Lucas Mondello dirigálja, aki amellett, hogy a Kurszkkal megnyerte az Euroligát, a spanyol válogatott szakvezetőjeként már két Európa-bajnoki címet nyert, 2013-ban és idén. Emellett olimpiai és vb-ezüstig is vezette hazája nemzeti csapatát. A soproni szakvezető, Roberto Iniguez pár éve Euroligát nyert a Valenciával, s még három alkalommal jutott el a sorozat fináléjáig - kétszer a Fenerbahce. egyszer az Orenburg csapatával - s lett ezüstérmes. E díszes eredménysorból látszik: két kiváló spanyol stratéga csap majd össze Sopronban. A két szakember egyébként abszolút egykorú, mindketten a közelmúltban töltötték be 50. életévüket, Mondello csupán közel másfél hónappal idősebb a Sopron edzőjénél.

Ha nem is hemzsegnek a világsztárok a Dinamo csapatában, azért akadnak, és mellettük sok a nemzetközi szinten is jónevű, tapasztalt játékosa a címvédőnek, tehát igen bő és mély a kerete. Van egy kétszeres világ- és olimpiai bajnok, Sopronban is ismerős játékosa az együttesnek Angel McCoughtry személyében. A Dinamo másik klasszis bedobója, Szonja Petrovics pedig a soproni magasbedobó, Jelena Milovanovics társaságában kulcsjátékosa volt a 2015-ban Budapesten Európa-bajnokságot nyerő szerb válogatottnak. E poszton még két orosz válogatott, Zsedik és Kirillova is bevethető Irányító poszton a rutinos spanyol Anna Cruz mellett a honosított orosz válogatott Epiphany Prince mozgatja az Euroliga címvédőjét, centersora pedig félelmetes: a tapasztalt orosz válogatott Tatjana Vidmer mellett a jövő egyik legnagyobb tehetségének tartott, szintén válogatott Maria Vagyejeva, mellett a Kurszk a 197 centis francia válogatott Helena Ciakot is a soraiban tudhatja. A csapathoz később csatlakozik a világbajnok amerikai erőcsatár, Nnemkadi Ogwumike.

A Sopron Basket vezetőedzője, Roberto Iniguez a klub honlapján készített videóinterúban elmondta, korábbi oroszországi edzősködése idején csapatával sok mérkőzést játszott a Kurszk ellen. Iniguez szerint Európa egyik, ha nem a legjobb csapata látogat Sopronba, amely ellen tanítványainak veszítenivaló nélkül, bátran, felszabadultan kosárlabdázva élvezni kell a játékot, a mérkőzés minden pillanatát, s megpróbálni mindent kiadni magukból. A spanyol szakember bízik benne: csapata egy jó, a csapat szurkolói számára is élvezetes, színvonalas mérkőzést játszik majd az Euroliga címvédőjével. Kérdéses, hogy a vasárnapi Cegléd elleni bajnokin combsérülést szenvedett Jelena Milovanovics pályára léphet-e a Dinamo ellen.

EURÓPA KUPA 

A nyeretlen PEAC az első, a többi négy csapatunk a második győzelmét próbálja megszerezni, azaz próbál egyről a kettőre jutni győzelmek tekintetében a női Európa-kupában.

Szerdán este 3 csapatunk is hazai környezetben lép pályára a sorozatban. A magyaros F-csoportban a nyeretlen PEAC a még veretlen, a nyitó fordulóban a Diósgyőr otthonában is diadalmaskodó francia Carolo Basket ellen próbál javítani. A csoportban eddig történtek alapján igazi huszárvágás lenne a pécsiektől, ha sikerülne elkapni a franciákat. Ugyanebben a csoportban a Diósgyőr a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzésen a német Rutronik Stars Keltern csapatát fogadja. A francia együttestől mindkét csapat kikapott, a PEAC-ot mindkét alakulat legyőzte. A pécsiekkel mind a Diósgyőr, mind pedig a Keltern saját pályáján játszott, Stefan Svitek tanítványai 14, a németek 8 ponttal bizonyultak jobbaknak a PEAC-nál. 

A Diósgyőrhöz hasonló fontos meccset játszik a bajnokság egyetlen veretlen csapata, a múlt hét végi győri rangadó megnyerése után nyilván önbizalmában tovább erősödő Szekszárd, amelyhez olyan országból érkezik látogató, ahonnan azért nem túl gyakran járnak hazánkban nemzetközi kupákban csapatok: Portugáliából. A H-csoportból kiemelkedőnek tűnő olasz Virtus Ereine Szekszárdon 18 ponttal, a tolnaiak mai riválisa, a Gdessa Barriero ellen saját pályáján 31 pont különbséggel győzött. A portugálok saját pályájukon 8 ponttal verték azt a cseh Nymburkot, amelynek otthonában a Szekszárd a múlt héten magabiztos, 17 pont különbségű győzelmet aratott.

Csütörtökön a Győr a a J-csoportot veretlenül vezető belga Namur csapatát fogadja, s próbál javítani a Szekszárd ellen elveszített bajnoki rangadó után. Ez fölöttébb nehéz feladatnak ígérkezik a sérülések miatt tartalékos győri együttes számára, már csak azért is, mert a múlt héten 6 ponttal legyőzött Nantes otthonában a belgák fölényes, 83-59-es győzelmet arattak.

A Cegléd dolga tűnik talán a legnehezebbnek, Cziczás László tanítványai csütörtökön este spanyol földön, annak a Gironának az otthonában lépnek pályára, amely veretlenül vezeti a G-csoportot, s mindkét eddig meccsét fölényesen nyerte, a Basket Landes együttesére 31, a másik spanyol csapatra, a Gernica Bizkaiára pedig - annak otthonában - 24 pontos verést mért.

Vármegyei szövetségek