Megvan a második a Zetének
22
Oct
2017
Megvan a második a Zetének
2017. október 22.  |  22:42
Az Albát verő Zalaegerszeget szépszámú szurkoló kísérte el Jászberénybe, akik már a bemelegítés végén is hallatták hangjukat. A házigazdáknál kérdéses volt Sejfic és Bazsó játéka. Előbbi ott volt a pályán, míg utóbbi vállsérülése nem jött rendbe. A vendégek közül Horváth Ákosnak és az edző Bencze Tamásnak egyáltalán nem volt szokatlan a Bercsényi úti játékcsarnok, hiszen korábban mindketten szolgálták a berényi klubot. Most viszont ellenfélként érkeztek, mégpedig azzal a szándékkal, hogy az Alba elleni hazai sikert követően az első idegenbeli győzelmüket is megszerzik a még nyeretlen jászberényiek ellen. A csapatok bemutatása előtt köszöntötték Cseh Györgyöt, aki Kaposváron játszotta 100. mérkőzését a JKSE színeiben. Miljan Rakics pedig a ZTE ellen szerepelt 50. alkalommal a jászberényi csapatban.

A találkozó elképesztő hangulatban kezdődött, köszönhetően a zalai szurkolóknak, akik hazai pályát varázsoltak kedvenceiknek Jászberényben. Az első támadást viszont a hazaiak vezethették, és Sejfic közelről be is talált (2-0). Az első perc végén a berényiek 21-ese újabb kosarat szerzett (4-0), de a ráadás büntetőt kihagyta, ahogy két közelit is, amit Vaughn triplával büntetett a harmadik perc közepén (4-3). Horváth Ákos sem akart társától elmaradni, ő is beszórt egy triplát, s a negyedik perc közepén már a vendégek vezettek (4-6). Deshields középtávolija után Radics borította fel Sejficet, és szerzett kosarat (6-8). Benke kosarára Lucsics válaszolt, s a negyed közepén kettővel ment a Zalaegerszeg (8-10). Alaposan belelendültek a játékba a csapatok, szinte minden támadást kosárral fejeztek be. A 7. perc kezdődött a találkozón, amikor Benke szerzett labdát és végig robogott a pályán. A könnyű ziccert követően 11-16-nál Nikola Lazics időt kért. Egy újabb könnyű Benke-kosár után Kerpel-Fronius dobott büntetőket korábbi csapata ellen és nem is hibázott (13-18). A hazaiaknál Sejfic helyére Brown jött a negyed hajrájára, de támadásban továbbra is nagyon bizonytalan volt a hazai alakulat. Másfél perccel a negyed vége előtt öt pont volt a vendégek előnye (15-20). Benke helyére Kiss érkezett a vendégeknél, Deshields pedig 3-ra csökkentette csapata hátrányát (17-20). A negyedet Vaughn triplája zárta (17-23). A támadásban pontosabb zalaegerszegiek vezetése megérdemelt volt az első tíz perc után. Náluk Vaughn és Benke kitűnő első negyedet produkált, míg a hazaiaknál nem volt igazán kiemelkedő teljesítmény.

A második negyedet Sejfic helyén Cseh kezdte a berényieknél. Deshields aktivizálta magát, két kosarára Mohácsi eggyel felelt (21-25). Kezdett éledezni az addig meglehetősen passzív hazai szurkolótábor, amikor Brown lopott labdát és zsákolt egyet (23-25). Bencze Tamás pedig azonnal időt is kért. Rakics helyére jött vissza Sejfic a hazaiaknál, miközben a vendégek rendezték a soraikat (23-27). Szabó szerzett labdát, Benke zsákolt, s visszaállt a 6 pontos különbség a 14. perc végére. Amikor pedig Benke megszerezte 11. és 12. pontját, a 15. perc elején (23-31), Nikola Lazics kért időt. Deshields pihent, helyén Rakics játszott tovább, s dobott is gyorsan három pontot. Jó volt a duplája és a büntetőt is bedobta (26-31). Vaughn és Benke továbbra is remekelt (26-35), s a Berény nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. Három perc volt még az első félidőből, amikor Brown büntetőivel zárkóztak a hazaiak (30-37). Egy nagyszerű támadás végén Jeffers szerzett látványos kosarat és először volt 10 pont a különbség a csapatok között (30-40). Jeffers harmadik személyi hibája után Radics állt be a vendégeknél, miközben Rakics mindkét büntetőjét bedobta (32-40). Vaughn csak egy pillanatra maradt üresen, de ennyi is elég volt neki, hogy triplát dobjon, melyre Rakics révén gyorsan jött a válasz (35-43). Az első félidőt 8 pontos előnnyel zárta a Zalaegerszeg, amely végig kontrollálta a játékot az első két negyedben.

Rakics duplájával kezdődött a harmadik negyed (37-43), melyre Benke azonnal válaszolt is (37-45). Radics kapta meg 3. személyi hibáját, de a ráadás büntetőt Lucsics kihagyta. Sejfic hibázott ziccert, míg a másik oldalon Radics teljesen üresen maradt a palánk alatt, s így maradt a 8 pontos különbség is(39-47). Vaughn átrobogott az egész hazai csapaton és könnyű kosarat dobott (41-51), majd kapott egy személyit, Lucsics ezúttal nem hibázott (43-51). A negyed közepére a játékvezetők is elfáradtak. Nem egy furcsa ítélet „zavarta" a játékot ide-oda. Eléggé leült a találkozó, de a vendégek biztosan őrizték előnyüket. A negyed közepén Cseh kosara után 47-54 volt az eredmény. A mezőny legjobbja, Vaughn beszórt két büntetőt és már 21 pontnál járt (47-56). Két és fél perc volt még a harmadik negyedből, amikor 52-58-nál Bencze Tamás kért időt. Cseh két jó büntetője után pedig már csak 4 pont volt a különbség a csapatok között (54-58). Mohácsi megszerezte első tripláját, majd Horváth Ákos is betalált távolról (55-64). Radics még egy közelit is beszórt, amivel a jászberényi fellángolás oda lett (55-66).

A záró tíz perc elején Mohácsi is megkapta 4. személyijét, s azonnal cserélt is Bencze Tamás. Rakics pedig megtette azt a szívességet a vendégeknek, hogy mindkét büntetőjét kihagyta... Radics remek passzát Benke értékesítette, de jött Brown triplája (58-68). Horváth Ákos tett róla, hogy ne jöjjön tízen belülre a JKSE (58-70), erre Nikola Lazics kikérte negyedbeli első idejét. Még nyolc perc volt hátra, azaz ideje még lett volna fordítani a hazaiaknak, de ahhoz jobban kellett volna védekezni és támadni is. Rakics kihagyott egy ziccert, Vaughn viszont a „kígyótérről" is betalált (60-75). Még öt perc volt hátra, de a változás semmi jele nem mutatkozott (64-77). Négy és fél perccel a játékidő vége előtt, 66-79-nél, Bencze Tamás még utoljára magához szólította játékosait. Szép lassan pörögtek a másodpercek, a vendég drukkerek pedig igazán elemükben voltak. Végig hazai pályát biztosítottak kedvenceiknek, a hangpárbajt egyértelműen ők nyerték. Még két perc volt hátra, amikor a játékot nem teljesen egészségesen vállaló Sejfic a parketten maradt. A berényi center társaira támaszkodva, fél lábon ugrálva távozott a pályáról. A 39. percben egy sportszerűtlen hiba után Szabó Zsolt kipontozódott, de ez már nem osztott, nem szorzott. A végig jobban játszó ZTE teljesen megérdemelten nyerte meg a találkozót (73-82) - írja a BB1.hu.

JP Auto-Jászberényi KSE - Zalakerámia ZTE KK 73-82 (17-23, 18-20, 20-23, 18-16)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola

V.: Papp P., Pozsonyi L., Balogh Gy. (Hartyáni Zs.)

JKSE: Deshields 19, Rakics 12/3, Kerpel-Fronius 7/3, Lucsics 8, Sejfic 10. Csere: Brown 8/3, Cseh 9.

ZTE: Vaughn 24/12, Benke 18, Horváth 8/6, Szabó 4, Radic 17. Csere: Jeffers 4, Mohácsi 7/3, Kis -, Doktor -.

Vármegyei szövetségek