Felemás szerda a férfi Európa Kupában
18
Oct
2017
Felemás szerda a férfi Európa Kupában
2017. október 18.  |  22:22
 Drámai végjátékban nyert a Körmend

Tetemes hátrányba került az Egis Körmend az első félidőben, de egy nagy hajrával és Davis büntetőivel végül megnyerte a meccset.

7-0-s futással kezdett a bolgár BC Balkan, Touyo zsákolása jelentette az első körmendi pontokat. Az MTE is kezdte felvenni a találkozó ritmusát, olyannyira, hogy Wright duplája után már náluk volt az előny (7-8), innentől viszont a hazaiak irányították a játékot. Kesar kosaraival 18-13-ra lépett meg csapata, és bár próbáltak zárkózni Ferenczék, de nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz a negyed végére (24-19).

8-0-val kezdte a második etapot a Balkan (32-19), a magyar csapat majd' három percig kosárképtelen volt. Fanning büntetőivel megtört a csend, majd Ferencz volt eredményes kintről, de a védekezéssel volt gondja a Körmendnek, nem is kevés. A támadás is akadozott, sokat kapkodtak Gasper Potocnik tanítványai, amit a bolgárok jól használtak ki. Ivanov 2+1-es akciója után tizenöt (46-31), Brooks pontjai után pedig már tizennyolc is volt a differencia a két együttes között (51-33). Bár Wright büntetői révén faragott hátrányán a Körmend, így is tetemes hátrányuk volt a nagyszünetben (51-35).

Wirght hármasa nyitotta a második félidőt (51-38), de a Balkant ez nem zavarta meg, Washington kosara után újfent tizennyolc volt közte (58-40). Elkezdte a felzárkózást a Körmend, látszott rajtuk a félidei „fejmosás", sokkal koncentráltabbak voltak Davisék. Előbb Fanning, majd Csorvási talált be, tízen belülre zárkózott a magyar csapat (60-51). Ferencz Csaba hatalmasat játszott, két triplát is elsüllyesztett a játékrész végéhez közeledve, kulcsszerepe volt abban, hogy a botevgradi-fór hétre csökkent (67-60).

Jobban kezdte a záró etapot a Balkan, 4:40-nel a vége előtt még 75-66-ra vezettek. Nem örülhettek azonban sokáig, hiszen Fanning és Hollins is betaláltak a triplavonalon túlról, már csak három pont volt Ferenczék hátránya (75-72). Hollins nagyon elkapta a fonalat, faulttal együtt is bevágott egy hármast, a plusz büntetőt sem rontotta el, hosszú idő után először vezetett a Körmend (75-76). Hol az egyik, hol a másik félnél volt az előny, így haladtunk egészen 80-80-ig, ekkor Brooks köszönt be távolról. Ferencz duplája célba ért, majd egy jó védekezés után Davist faultolták, mehetett büntetőzni az amerikai. Mindkettőt a helyére küldte, de volt még hét másodperce megnyerni a meccset a hazaiaknak. Előbb Brooks, majd Washingotn kísérlete jött le a gyűrűről, így tehát óriásit fordítva nyert a Körmend 84-83-ra - tudósított a BB1.hu.

BC Balkan Botevgrad - Egis Körmend 83-84 (24-19, 27-16, 16-25 16-24)

FIBA Europe Cup, D-csoport, 1. forduló
Botevgrad, Arena Botevgrad

Balkan: Brooks 20/6, Fortenberry 9/3, Ivanov 16/6, Washington 7, Kesar 12. Csere: Haughton 10, Petkov 9/3, Kochev -, Iliev -.

Körmend: Wright 14/6, Hollins 11/6, Fanning 14/3, Touyo 9, Horti 2. Csere: Ferencz 23/18, Csorvási 7, Davis 4, Halász -, Koch -, Németh -.

Kiénekelték a sajtot a Falco szájából

A Falco azért szállt harcba Nyizsnyij Novgorodban, hogy első magyar csapatként győzni tudjon az oroszoknál a nemzetközi kupában. A fekete-fehéreknél az ex-körmendi Sterling Gibbs ma sem játszott. 13-12-ig fej-fej mellett, váltott védekezéssel haladtak a csapatok, az első negyed hajráját aztán Popov vezérletével megnyomták a hazaiak, már volt tíz is közte, végül Zsigeranovics kosara után 26-18 állt a táblán.

A folytatásban tovább őrizte ugyan előnyét a Novgorod, de folyamatosan csökkent a differencia. Mindkét csapat gyengén dobott távolról. Elég rohanóssá vált a játék a félidő végére, picit megint meglógott a Nyizsnyij, de aztán még időben visszakapaszkodott a Falco. Az utolsó szó Borisové volt, 41-37-tel fordultak a csapatok.

Jelovac fordult le Tóth Norbertről, sikeresen, majd Váradi csent labdát és dobott könnyű ziccert. Hamar megérkezett a hazaiak nyakára a Falco. 47-46-nál már csak egy volt közte. 5-0-val rázta meg magát a BC NN, időt is kért Szekulovics. Az utolsó percben 59-53-nél Zsigeranovics harcolt ki faultot, plusz Panin ellen ítéltek technikait. Govens bedobta a büntetőt, majd Zsigeranovics sem hibázott a vonalról. 59-56-ról indult a záró(nak hitt) felvonás.

Zsigeranovics egyszerűen megállíthatatlan volt, újabb kosarai után fordított a magyar csapat. Innentől a Falco diktált. A 37. percben, 68-73-nál időt kértek az oroszok. Perl ziccere után, másfél perccel a vége előtt, 71-77-nél megint lépett a hazaiak orosz edzője az asztal felé. A büntetőpárbajból nem jött ki igazán jól a Falco, Martynov első kosarát az oroszok szempontjából a lehető legjobbkor, a végén szerezte. Kevés volt már hátra, egálnál Borisov belebotlott a saját lábába, jöhetett a hosszabbítás.

Úgy tűnt, a ráadásban hamar dűlőre viszi a kérdést a Nyizsnyij. A Falco azonban nem adta fel, a végén egyenlített, sőt Perl triplájával fordított is. A végére azonban Govens, Zsigeranovics és Pustahvar is kipontozódott. A hajrá megint Strebkovéké volt, Perl eladta a labdát, így nyertek az oroszok - írja a BB1.hu.

BC Nyizsnyij Novgorod - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 94-92, h.u. (26-18, 15-19, 18-19, 21-24, 14-12)

FIBA Europe Cup, H-csoport, 1. forduló
Nyizsnyij Novgorod

Nyizsnyij Novgorod: Komolov 11/9, Zbanov -, Gubanov 17/3, Popov 10, Strebkov 20/3. Csere: Martynov 2, Grigoryev -, Jelovac 21/3, Uzsinszkij 13/6, Panin -, Zakarov -.

Falco: Govens 15, Norfleet 8/3, Perl 24/6, Borisov 9, Tóth N. 11. Csere: Váradi 4, Zsigeranovics 10, Pustahvar 11/3.

Kipontozódott: Govens, Zsigeranovics és Pustahvar.

Nem bírta a tempót az Alba

A Bnei Rav-Bariach Herzliya ellen játszotta első csoportmeccsét a FIBA Európa-kupában az Alba Fehérvár. Nem túl pontgazdag első negyed után vezettek Kellerék, a második azonban a vendégeknek sikerült jobban. Szünet után még vissza tudta venni a vezetést a magyar bajnok, ám a meccs hajrájában sokkal pontosabb volt, és megérdemelten nyert a Herzliya, ezzel máris nehéz helyzetbe került az Alba.

Három amerikai és két honosított amerikai - így nézett ki az izraeli csapat kezdő ötöse, ennek megfelelően dinamikusan, sokat egy-egyezve játszottak a vendégek. És jól védekeztek, az Alba csak a harmadik perc végén szerezte első kosarát. Irányító poszton cserélt először Dzunics Braniszlav, ez is mutatta, nem igazán ment a csapat mozgatása Hillnek. Kovács Ákos ellenben gólpasszal nyitott, és mivel a vendégek is rosszul dobtak, a 8. percben átvette a vezetést a Fehérvár. Úgy, hogy akkor még nem szerzett tíz pontot... Markovics és Harris is betörés után volt eredményes, időt kértek a vendégek. Nem sok sikeres akciót jegyezhettünk fel az első negyedben, amely hárompontos Alba-vezetéssel zárult.

Macon embereset blokkolt, Kovács ellenben estében kidobta a labdát a pályáról - folytatódott a hektikus járék. Adiren 2+1-es akciójával egyenlített a Herzliya, a bosnyák, szlovén, román bíróhármas pedig alaposan szétsípolta a meccset. Thames dobta az első izraeli triplát, Hill válaszolt rá, majd, Filipovics zsákolásához adott gólpasszt. Az amerikai irányító elkapta a fonalat, de nem tudott ellépni az Alba a többet büntetőző ellenféltől. A vendégek zónáját Harris dobta át kintről, kár, hogy két egymást követő akció ritkán zárult kosárral. Elnézett lepattanókat büntetett és ismét vezetett a Herzliya, ráadásul az addig pocsékul célzó izraeliek Green révén két triplát is bevágtak. A első félidő végén egy 14-2-es rohammal szinte már elhúztak, de Markovics elképesztő, egykezes, futtából elengedett triplájával legalább a végén közelebb került az Alba.

Az addigi rossz dobószázalékot szépen kozmetikázták a felek szünet után, ment az adok-kapok és tartott az izraeli előny. Egészen Filipovics triplájáig, amit a centertárs, Keller duplája követett. Markovicsra sportszerűtlent fújtak, és a palánk alatti védekezés üresjáratait jól kihasználva ismét fordítottak a vendégek a rengeteg hibát hozó meccsen. Még amikor homályt dobott Green, abból is gólpassz lett, mert nem figyeltek Maconék a labdára és Adrien összeszedte. Rosenberg gyűjtögette a pontokat és amikor Archie is kintről talált be, megint hattal vezetett az izraeli csapat. Időkérés után Harris duplái szépítettek, de hátrányból kezdte a negyedik negyedet az Alba.

Zónázott a magyar bajnok, de gyors labdajáratással és triplával áttörte ezt a Herzliya. Sokkal jobban találták meg az üres helyzeteket a vendégek, ekkor szépen játszva növelték a különbséget kilencre. Kellett Hill triplája és Filipovics duplája - időt kértek az izraeliek. A mezőny legeredményesebbje, Jeff Adrien huszadik és huszonkettedik pontja is a palánk alatt született, hat és fél perccel a vége előtt nyolccal mentek a vendégek. Most Dzunics kért időt. Hiába, pontosabb volt a vendégcsapat, az Alba egyéni próbálkozásai nem jöttek be, ők pedig kijátszották és befejezték akcióikat. Súlyosan pontképtelen volt a záró etapban az Alba, az izraeliek ellenben ekkor játszottak a legjobban. A Herzliya győzelme azt jelenti, hogy a következő két meccsét is hazai pályán játszó Alba nehéz helyzetbe került, mert idegenben kellene megszereznie az itthon elvesztett pontokat, miközben változatlanul tartalékos a kerete - tudósított a szekesfehervar.hu.

Alba Fehérvár - BNEI RAV-Bariach Herzliya 74-93 (15-12, 24-30, 22-22, 13-29)

FIBA Europe Cup, F-csoport, 1. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcentrum

Alba: Hill 13/6, Harris 11/3, Markovics 11/3, Filipovity 14/6, Keller Á. 14. Csere: Macon 6, Brbaklics 2, Kovács Á. 3, Keller I. -.

Herzliya: Green 15/6, Dawson 5/3, Kanacevic 16/3, Maayan -, Adrien 26. Csere: Archie 3/3, Rosenberg 11/3, Thames 17/9, Singer -.

Az Olaj könnyen lerendezte a Szokolit

Esélyeshez méltó módon kezdte a mérkőzést a Szolnok. A nagy rohamok elmaradtak, de okos, taktikus játékának köszönhetően már az első negyedben "közé tette" a tízet az Olaj.

A Szokoli játékosai ezt követően megrázták magukat, jelezték, nem turistáskodni, feltartott kézzel érkeztek Magyarországra. Két ponttal nyerték a második etapot, jelezve, hogy Vojvodáéktól több kell a második félidőre, hogy ha nem akarják megnehezíteni saját maguk dolgát.

A szünet után jött is az a plusz. Perry, Andric és Milosevic is rákapcsolt, az Olaj még azt is elviselte, hogy ebben a periódusban nem igazán ment Vojvoda Dávidnak. A záró részre már úgy fordultak a csapatok, hogy közel húsz volt közte, izgalmakra tehát nem lehetett számítani.

És tényleg nem is kellett. Az Olaj az utolsó negyedben megőrizte fölényét, és megérdemelt sikerrel kezdte a sorozatot.

A magyar csapat legjobbja a 16 pontig jutó Perry volt, de a 14 egységet termelő, és mellé 11 lepattanót összeszedő Fordot is ki kell emelni - tudósított a BB1.hu.

Szolnoki Olaj KK - Karposz Szokoli 94-73 (26-15, 17-19, 30-22, 21-17)

FIBA Europe Cup, H-csoport, 1. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok

Szolnok: Perry 16/12, Vojvoda 11/6, Ford 14/6, Milosevics 13/, Andric 12. Csere: Polyák 3, Kovács P. 4, Tóth Á. 10, Phillip 11, Tóth -.

Szokoli: McFadden 15, Sokolov 8, Gjuroszki 11/9, Csomagics 8, Labovic 7/3. Csere: Brown 13/3, Nikolovszki 11/9, Collins -.

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek