Férfi NB I: 4. forduló
15
Oct
2017
Férfi NB I: 4. forduló
2017. október 15.  |  15:20

 Megvan az újonc második sikere

Jól kezdte a meccset a hazai csapat. Fegyelmezett védekezés mellett, ültek a dobások is. A Szolnokot szemmel láthatóan meglepte a harcos Szedeák. Az első tíz percben nem is találták az ellenszerét a játékuknak. 27-20.

A második etapra aztán "felébredt" az Olaj. Ford, Perry, és Vojvoda is elkezdte termelni a pontokat, valósággal állva hagyták ellenfelüket. 18-36-ra bukták ezt a részt Csiricsék, és a jó kezdés ellenére hátránnyal vonulhattak a nagyszünetre.

Mandics edzőnek sikerült a szünetben rendezni a sorokat, noha a Szolnok őrizte előnyét, nem játszottak alárendelt szerepet. Csirics termelte a pontokat, de a döntő pillanatokban nem sikerült jó megoldást választani, és "lőtávon" belülre kerülni a Szegednek (66-74).

Ami nem sikerült a harmadik negyedben, sikerült az utolsó elején. Csirics zseniális játékának köszönhetően 74-74-re feljött a Szeged, sőt 77-74-nél a vezetést is átvették. Vojvoda azonban két triplával gyorsan lehűtötte a kedélyeket, és a Szolnok szoros mérkőzésen ugyan, de hozta is a kötelezőt - írja a BB1.hu.

Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olaj KK 87-88 (27-20, 18-34, 21-20, 21-14)

Újszegedi Sportcsarnok, 1000 néző

V.: Kapitány G., Pozsonyi L., Balogh Gy. (Várhalmi Zs.)

Szeged: Boltics 12, Fortune 8, Csirics 34/12, Juhos 16/3, Révész 9. Csere: Kovács Á. 8/3.

Szolnok: Perry 18/3, Vojvoda 18/9, Ford 22/9, Milosevics 2, Tóth Á. 6 Csere: Philip 5/3, Andric 12, Kovács P. -, Polyák 5/3.

A Kaposvár a Körmend ellen is veretlen maradt

Az eddigi legnehezebb erőpróba várt a Kaposvári KK-ra ebben a fordulóban. A Jászberény, valamint a MAFC ellen mondhatni kötelező győzelmeket hozott a somogyi alakulat, a Körmend viszont az első olyan ellenfelük volt, amely, ha csak a kereteket nézzük, erősebbnek tűnt náluk. A Kaposvár azonban az utóbbi években többször bizonyította, hogy hazai pályájukon egyik nagycsapat sem mehet biztosra - ezt a Körmend tavaly meg is tapasztalta, amikor januárban tizenegy ponttal verte őket a KKK.

A két csapat idei összecsapása parázs csatát ígért, hiszen ahogy a hazaiak, úgy a Körmend is két győzelemmel kezdte a bajnokságot. Vendég oldalon ezúttal Justin Tuoyo maradt ki a keretből a légiósok közül, míg a Kaposvárnál Baki Gergelyre szemsérülése ezúttal sem számíthatott Fekete Ádám.

Dunn és Evans kosaraival villámrajtot vett a KKK, előbbi egy ziccert, Evans pedig futtából egy hármast vágott be. Az első percekben remekül pattanóztak a hazaiak, ötször is visszaszerezték például a labdát a saját kihagyott dobásaik után. Az egyik ilyen alkalomnál ráadásul Evans gólpasszából Spica két pontot is szerzett, amivel akkor 9-2-re vezetett a Kaposvár, Potocnik pedig magához is rendelte eztán az övéit. Nézőként is, de játékosként meg aztán pláne bosszantó volt, hogy a negyed közepére harmadszor kellett megszakítaniuk a játékvezetőknek a mérkőzést, ugyanis az eredményjelzőt, valamint a támadóidőt jelző órákat megbabonázta a technika ördöge. Miután újraindították a rendszert, közel tíz percnyi kényszerszünet után végre folytatódhatott a meccs, s úgy festett, ez a közjáték a Kaposvárt zavarta meg kevésbé. Ivosev két büntetője, valamint Spica középtávolija után már 15-2-re vezettek a hazaiak, Potocnik pedig újra időt kért. Ferencz kozmetikázta egy triplával kicsit az eredményt, de nem sokkal később Evans is behintett egyet, majd Hendlein értékesített két büntetőt, így még tovább nőtt a különbség. (20-5) A játékrész végén nagyot hajrázott a Körmend. Davis, Wright és Fanning kosaraival egy 7-0-t repesztettek a vasiak, ezzel pedig tízen belülre férkőztek. (20-12)

A második negyed elején tovább folytatta a zárkózást a vendég gárda Csorvási 2+1-ével. Papp Péter hármasával csak ideig-óráig tartotta a lépést a Kaposvár, ugyanis a Körmend védekezése folyamatosan javult, és támadásban is pontosabbá váltak, Davis kosarával pedig már kettő pontra olvadt a KKK előnye. Természetesen jött is az időkérés Fekete Ádámtól, ami után Dunn a kezébe vette az irányítást. Remek egy-egyezésekkel bontotta meg a védelmet, amikből vagy gólpaszt adott, vagy ő maga szerzett kosarat, vezérletével pedig újra tízre tornázta fel a különbséget a házigazda. A nagyszünetre ebből nyolc maradt meg, köszönhetően Evansnek, aki másodpercekkel a negyed vége előtt még bezörgetett egy triplát. (39-31)

Ivosev és Spica dupláival indult a harmadik felvonás, így újra több mint tízzel vezetett a KKK. Nem sokra rá Davis hármasa után Blaskovicsra fújtak sportszerűtlent a Kaposvárnál, Fanning pedig két büntetőt értékesítve hét pontra faragta a hátrányt. Ivosev lépett ekkor elő a hazaiaknál, s vette a vállára a csapatot. Nem bírtak vele a palánk alatt védekezésben, pontjaival pedig tartani tudta a még megnyugtató távolságot a Kaposvár. Fanning sem akart lemaradni a pontgyártásban, faulttal együtt vágott be egy hármast, s a büntetőt sem hagyta ki. Ivosevnek azonban erre is volt válasza, igaz ő fault nélkül dobott be egy triplát. A negyed végéhez közelítve megint Dunn villant meg a KKK-nál, kétszer is hatalmas labdát adott Hendleinnek, a kaposvári csapatkapitány egymás után szerzett négy pontjával pedig 61-53-ra vezetett a hazai együttes. A negyed végén Csorvási tudott még eredményes lenni közelről, így 61-55-ös állásról kezdődhetett az utolsó játékrész.

Ivosev kettese jelentette az első kosarat az utolsó tíz perc elején, melyre Ferencz a sarokból egy hármassal felelt. Alig egy perccel később újabb körmendi triplának örülhettek a vendég szurkolók. Fanning talált be kintről, kosarával pedig már lőtávon belülre ért csapata. (63-61) Fekete Ádám időt is kért, hogy rendezze a sorokat, de mind hiába, Ferencz újabb hármasa után már a Körmend vezetett. A hazaiak azonban nem rezeltek be ettől, gyors négy pontot szerezve újra ők álltak előrébb. (67-64) Mi több, Evan bepörkölt egy újabb hármast, majd Davis sportszerűtlenje után Dunn dobott be két büntetőt, illetve Ivosev szerzett két pontot a labdabirtoklásból, így újra jelentősebb előnyre tettek szert a hazaiak. A Körmend persze az utolsó pillanatokig küzdött, de kosaraikra mindig megvolt a válasz a túloldalon, így nem tudták utolérni a hazaiakat. A kaposváriak végül 86-78-ra győztek, így ők maradtak hibátlanok - írja a BB1.hu.

Kaposvári KK - Egis Körmend 86-78 (20-12, 19-19, 22-24, 25-23)

Kaposvári Városi Sportcsarnok,

V.: Földházi T., Ádám J., Mészáros B. dr. (Pázsitka F.)

Kaposvár: DUNN 16, Evans 12/12, IVOSEV 23/3, HENDLEIN 22, Spica 10. Csere: Papp 3/3, Blaskovits -, Hock -, Grebenár -.

Körmend: Wright 8/6, Hollins -, FANNING 25/6, Koch 11/9, Csorvási 9. Csere: Davis 13/3, Ferencz 12/9, Németh Á. -, Horti B. -, Halász -.

Kipontozódott: Spica (39. perc)

A Falco gond nélkül átlépett a MAFC-on

A Falco a mellrák elleni kampányhoz csatlakozva ma rózsaszín - ez a küzdelem színe - pólóban végezte el a bemelegítést. Váradi Benedek ezúttal kisebb sérülés miatt nem kapott lehetőséget.

Eleinte a MAFC vezetett, és az első negyedben nem is szakadt le igazán Arsics együttese. Köszönhetően elsősorban Davisnek, aki nagy kedvvel játszott, és tíz pontot dobott az első negyedben. Perl azonban gondoskodott róla, hogy hazai vezetéssel záruljon az első tíz perc. Eb-hősünk remekbeszabott megmozdulásai csak fokozták az amúgy is remek hangulatot. 28-22 állt a táblán az első etap után.

Norfleet kosarával folytatódott a meccs, majd Davis ért el újabb extra kosarat. A 13. percben, Govens triplája után először lépte át a tízet a különbség, 39-27-nél rögtön időt is kértek a vendégek. Belelendült a sárga-feketék tavalyi MVP-je, így az utolsó percben, 51-35-nél megint lépett az asztal felé a vendégek szerb mestere. A végén Govens büntetőivel már húsz volt közte.

A meccs eldőlt. Nem változott a játék képe a szünet után sem. Sőt a különbség csak tovább nőtt, már a harmincat ostromolta a differencia. A 25. perc végén Zsigeranovics faulttal együtt szerzett kosarat, a büntetője előtt újabb időt kértek a fővárosiak. Ez sem használt semmit. Szrecsko Szekulovics már a harmadik negyedben pályára küldte fiataljait. Az ex-mafcos Kucsora triplájával lett meg a harminc (70-39). A piros-feketék ebben a játékrészben a tíz pontot sem érték el. A záró felvonás 76-44-ről indult.

A végére kicsit esett a színvonal - a hangulat azonban semmit sem -, igaz a szombathelyieknél már jórészt csak a fiatalok játszottak. Ők is helytálltak, a különbség csak még tovább nőtt, pedig a vendégek a standard ötösüket játszatták. A Falco esélyeshez méltóan, könnyedén lépett át ellenfelén - tudósított a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - MAFC 96-61 (28-22, 27-13, 21-9, 20-17)

Szombathely, Aréna Savaria, 2500 néző

V.: Frányó P., Boros T., Hervay T. (Szabadvári J.)

Falco: Govens 17/6, Norfleet 13/3, Perl 17/6, Borisov 14/9, Tóth N. 2. Csere: Zsigeranovics 10, Pustahvar 6, Kucsora -, Hódi 6/6, Kovács B. 2, Dancsecs 9/9.

MAFC: Hot 3/3, Misek 2, Lakits -, Davis 20, Cvetkovics 9/3. Csere: Fodor 6, Neighbour 15, Debreceni 6, Szanyi -.

Kipontozódott: Hot (38. perc).

Az ASE a második és a harmadik negyedben őrölte fel a pécsieket

Ugyanúgy kezdte a bajnokságot az ASE és a PVSK, hiszen mindkét együttes két győzelmet és egy vereséget tudhatott maga mögött. Csirke Ferenc, a PVSK vezetőedzője a találkozó előtt a Bb1-nek azt mondta, hogy a paksi Disneylandbe érkeznek, hiszen a tolnaiak teljesítménye olyan, mint a hullámvasút.

Allen kihagyott hármasa után a másik oldalon Sarlija góljó plusz büntetője nyitotta a találkozót, majd Hinds triplájánál örülhetett a hazai közönség. A Pécs lépett fel kezdeményezőbben, szinte végig náluk volt az előny az első negyedben (3-8), a Paks csupán a hetedik perc közepétől vette át a vezetést egy perc erejéig (14-13), de az etap végén Durham négy pontjának köszönhetően ötpontos előnybe kerültek a vendégek (16-21).

A második felvonás első felében állva maradtak a pécsiek, öt perc alatt csupán három pontot dobtak, ezt pedig a Paks jól kihasználta, a feljavult támadójátékának köszönhetően 31-24 állt az eredményjelzőn. A hetedik perc elején Csirke Ferenc másodjára kérte ki az idejét ebben a negyedben, ezután a vendégeknek már jobban ment a pontszerzés, félidőre öt maradt közte (45-40).

A szünet után három perc elteltével Sarlija és Supola 3-3 pontjának köszönhetően egy pontra zárkózott a PVSK (47-46), innen azonban újra magasabb fokozatra kapcsolt a Paks. Ruják és Medve is jól dobta ekkor a triplákat, a nyolcadik perc végére pedig 63-53-ra húztak el a hazaiak. A hátra lévő két percet 8-2-re nyerte az ASE - Eilingsfeld közelije és Hinds triplája sült el jól -, így magabiztos előny (71-55) birtokában várhatták az utolsó tíz percet.

A záró részben nem fordult a játék képe, egyik csapat sem izzadt már meg ekkor, kevés pont esett. Ezt az etapot megnyerte a Pécs - akárcsak az elsőt -, ám a 14-12 csak arra volt elég, hogy 83-69-re alakítsa a végeredményt - tudósított a BB1.hu.

Atomerőmű SE - Pécsi VSK-VEOLIA 83-69 (16-21, 29-19, 26-15, 12-14)

Paks, ASE Sportcsarnok.

V: Papp P., Jakab L., Gál J. (Balogh L.)

ASE: Hinds 17/6, Allen 16/3, Barnies 18/6, Eilingsfeld 19/3, Ogunyemi -. Csere: Ruják 8/3, Medve 5/3, Garamvölgyi -, Pajor -, Szalai -, Kalmár -.

PVSK: Durham 17/6, Supola 12/6, Budimir 3/3, Antóni 3/3, Sarlija 6. Csere: Simon K. 6/3, Bíró 6, Dukics 8/3, Demeter 6/6, Harazin 2.

Fontos meccset nyert meg a DEAC a Jászberény ellen

Berényi Sándor egy korábban adott nyilatkozatában elmondta, hogy a DEAC legfőbb riválisai a Jászberény és a MAFC lesznek, fontos meccs előtt állt tehát mindkét együttes.

Az új szerzemény, Dallas Lauderdale duplájával kezdődött a találkozó, vendégoldalon Deshields nevéhez fűződtek az első debreceni pontok, egyben az első tripla (2-3). Talán egy kicsit jobban kezdett a Jászberény, de nagy különbség nem volt a két fél között. Jones kosarával még az újonc vezetett 15-14-re, de Lucsics pontjainak köszönhetően a JKSE-nél volt az előny a negyed végén (15-19).

Lauderdale kettese után egyenlő volt az állás (19-19), de egy kicsit akadozott a Debrecen játéka, nekik kellett futniuk az eredmény után. Sejfic nagyszerűen játszott vendégoldalon, a hazaiaknál pedig Jonest érdemes kiemelni. 30-30-nál Sejfic volt eredményes, majd egy technikai után Deshields értékesítette a büntetőt, ráadásul Kerpel-Fronius is betalált, kicsit meglépett Nikola Lazics csapata. Lilov hármasával zárkózott a DEAC, de két újabb jászberényi dupla után kialakult a félidei eredmény: DEAC-JKSE 33-39.

Elkezdte a felzárkózást a Debrecen, Lilov triplája után Lauderdale is betalált, ezzel megvolt a hőn áhított vezetés (42-41). Lilov nagyon összeszedte magát a második félidőre, vezérletével 49-43-ra léptek meg a hazaiak, de a JKSE nem adta fel, Lucsics hármasával feljöttek egyre (49-48). A vezetést azonban nem tudták átvenni a vendégek, sőt, Kósa utolsó pillanatban eleresztett távolija célt ért, 56-52-vel vághattak neki a felek a záró felvonásnak.

Megvolt a sansza a Jászberénynek arra, hogy egyenlítsen, vagy akár a vezetést is átvegye, Cseh duplája után az előbbi be is következett (62-62). Ekkor azonban nagyon beragadtak Sejfic-ék, négy perc volt hátra a találkozóból. Lilov öt pontot szerzet gyors egymásutánban, Armwood is betalált, mindössze egy minutum volt hátra (69-62). Molnár András is megszerezte első pontjait, a végén még Lilov növelte pontjainak számát, ezzel alakult ki a 73-62-es végeredmény.

A DEAC friss igazolása, Dallas Lauderdale kiváló játékkal mutatkozott be: 34 perc alatt 15 pontot dobott, leszedett 14 lepattanót, 6-szor szabálytalankodtak vele szemben és kiosztott 6 (!!!) blokkot - írja a BB1.hu.

DEAC - JP Auto-Jászberényi KSE 73-62 (15-19, 18-20, 23-13, 17-10)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok

V.: Tőzsér D., Söjtöry T., Goda L. (Schäffer B.)

DEAC: Jones 17, Lilov 17/6, Molnár A. 2, Armwood 17, Lauderdale 15. Csere: Velkey -, Kósa 3/3, Farkas 2.

JKSE: Deshields 10/3, Rakics 9/3, Kerpel-Fronius 5, Lucsics 14/6, Sejfic 18. Csere: Brown 4, Cseh 2.

Vármegyei szövetségek