Interjú Szalay Ferenccel
14
Oct
2017
Interjú Szalay Ferenccel
2017. október 14.  |  19:30

 Szalay Ferenc elégedett válogatottjaink és klubcsapataink szereplésével

Az MKOSZ elnöke szerint az igazi feladat még csak most jön Ivkovicsnak és Székelynek. Fegyverneky elköszön a címeres meztől.

 

Ahogy arról már beszámoltunk, nemrég frissítette a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a férfi és női világranglistáját. Sztojan Ivkovics együttese remek Eb-szereplésének köszönhetően, hosszú idő után visszakerült a térképre, és a 41. helyet foglalja el a NIKE FIBA World Rankingen, míg a gyengébbik nem az 50. a listán.

A BB1.hu megkereste Szalay Ferencet, az MKOSZ elnökét, aki elégedettségét fejezte ki a hírrel kapcsolatban.

Komoly feladat vár Ivkovicsra és Székelyre

- Régen látott helyen állunk a ranglistán, ami természetesen örömmel tölt el mindenkit, aki a sportágért dolgozik, de az igazi feladat itt vár a kapitányra és a stábra, hiszen jönnek a világbajnoki selejtezők, bő egy hónap múlva már tétmeccseket játszunk, ahol szintén szeretnénk megmutatni: a magyar kosárlabda képes ott maradni az európai középmezőnyben.

A női csapat új kapitánnyal, s új szakmai stábbal vág neki az Eb-selejtezőknek. Itt egy olyan kiváló utánpótlás áll a szakág mögött, ami Európa-szerte a párját ritkítja. Székely Norbertnek, s segítőinek most fokozatosan be kell építenie az utánpótlás világversenyeken remeklő játékosokat, mindezt úgy, hogy két meghatározó kosarasunk, Fegyverneky Zsófi és Nagy-Bujdosó Nóri nem lesz már ott a lányokkal. Komoly feladat, amit elvállalt az új kapitány, de középtávon igen erős magyar válogatottat lehet építeni.

A magyar kosárlabda visszakerült a nemzetközi vérkeringésbe

A válogatotthoz hasonlóan klubcsapataink is szépen meneteltek a nyár végén. A férfiaknál az Alba Fehérvár, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, az Egis Körmend és a Szolnoki Olaj KK is eljutott a FIBA Europe Cup főtáblájáig, míg a nőknél a Sopron Basket győzelemmel kezdte az Euroligát, az Atomerőmű KSC Szekszárd, az Aluinvent DVTK, a VBW CEKK Cegléd, a CMB Cargo-UNI Győr és a PEAC-Pécs pedig az Európa Kupában mérettetheti meg magát. 

- A kupaszereplés alapvető ahhoz, hogy a sportágunk nemzetközi színtéren előbbre tudjon lépni - folytatta az MKOSZ elnöke. - Amikor 2010-ben elindultam az elnökválasztáson, az volt az egyik fő célkitűzésem, hogy a kosárlabdánk kerüljön újra vissza a nemzetközi vérkeringésbe. Úgy nem lehetett elvárni a sikert, hogy a legjobbjaink évente csak a nyári selejtezőkön játszhattak komoly szintű mérkőzéseket, akkor is csak ötöt-hatot. Ezzel lehetetlen volt felkészülni a nagy feladatokra. Pontosan ezért ösztönöznünk kellett a klubokat: vállalják a szereplést, így kidolgoztunk egy támogatási rendszert, mellyel segítjük a megmérettetést vállaló csapatokat, ami meg is tette a hatását. Ott tartunk, hogy négy magyar csapatunk is az Europe Cup főtábláján szerepel, nem volt kérdés, hogy továbbjutnak a selejtezőkből. Remélem, közülük többen a tavasszal is pályára lépnek.

A lányoknál a Sopron az Euroligában vitézkedik, s a Szekszárd is megpróbálkozott újoncként a selejtezővel, de elsőre nem sikerült. Sebaj, remek erőpróba volt ez Djokics mesternek és a fiatal magyaroknak, nekik is ott az Európa Kupa. De Miskolcon, Pécsett és Cegléden is hétről láthatják a nézők, hogy milyen is a kontinens női kosárlabdája, szóval igazán mozgalmas szezon elé nézünk. Most szerda-szombat ritmusban igen sok csapatunk ott lesz a sportot szerető közvélemény előtt, rengeteg mérkőzés kerül képernyőre, ami csak jó a sportágnak.

"Remek évad elé nézünk klubcsapatok és válogatottak szintjén is!"

Végül kíváncsiak voltunk arra is, milyennek látja a féri és női bajnokságot az első három-négy forduló után az MKOSZ elnöke.

- Még csak néhány fordulón vagyunk túl, így az erőviszonyok nem tisztázódtak igazán, de női vonalon a Sopron remekül erősített, jó kis csapatnak tűnik a Diósgyőr, a Győr, a Szekszárd és a Cegléd is, s még akkor nem beszéltünk a pécsiekről. Idén is számíthatunk bőséggel izgalomra.

A fiúknál a négy nemzetközi kupás csapat az eddigiek alapján remek gárdát rakott össze, s idén újra erős lesz a Paks is, mint ahogyan nem lesz egyszerű győzni Szegeden és Debrecenben sem, s alighanem a Sopron-Kecskemét-Pécs hármas sem a biztos vesztes szerepében fog tetszelegni. Márpedig ez segíti a nemzetközi porondon szereplő csapatokat, s rajtuk keresztül a válogatott erősségeit, hiszen nem mehetnek sehol sem biztosra, nincs lazítás, nincs alibi meccs, ami még jobbá teszi őket, s ezáltal a bajnokságot. Én úgy érzem, remek évad elé nézünk klubcsapatok és válogatottak szintjén is! - zárta szavait bizakodóan Szalay Ferenc.


Fotó: Koncz Márton 

Vármegyei szövetségek