Női Európa Kupa: kezdődik a kontinentális körutazás
10
Oct
2017
Női Európa Kupa: kezdődik a kontinentális körutazás
2017. október 10.  |  21:10

A hét közepén öt magyar csapat - Cegléd, Diósgyőr, Győr, PEAC, Szekszárd (képünkön) - részvételével elkezdődik a női Európa-kupa csoportköre. Megnéztük, együtteseink milyen csoportokba kerültek

F-csoport: Aluinvent DVTK-Miskolc, Rutronik Start Keltern (német), PEAC-Pécs, Carolo Basket (francia)

Magyaros csoport, a diósgyőriek a nyitó fordulóban a francia Carolo együttesét fogadják, - ennél az együttesnél kötött ki az eredetileg Sopronba szerződő, ám onnan egészségügyi okok miatt távozó brazil center, Clarissa Dos Santos. Stefan Svitek a ceglédi bajnoki bravúr után jó hangulatban várja a nyitányt. A pécsiek csütörtökön este annak a német Kelternnek az otthonában kezdik a sorozatot, amely két ex-diósgyőri kosarast, a belga Ciappinát és a fehérorosz Liktarovicsot is a soraiban tud, pikáns lesz majd a Diósgyőr és a német együttes két találkozója. Nem lesz könnyű javítaniuk a pécsieknek a múlt hét végén elveszített megyei rangadó után.

G-csoport: Basket Landes (francia), Lointek Guernica Bizkaia (spanyol), Spar Citylift Girona (spanyol), VBW CEKK Cegléd.

Pikáns meccsel kezd francia szerdán este földön a Cegléd, ugyanis éppen az a Basket Landes fogadja Cziczás László együttesét, amely az előző évadban Cegléden parádés szezont produkáló szerb bedobó Maja Skoricsot igazolta le. A francia együttes kulcsjátékosa még a spanyol válogatott spanyol válogatott Casas. A csoport másik két tagja spanyol, s ismerve az ország képzésének színvonalát, igen erős együttes lehet mind az elsőre kicsit amolyan sötét lónak tűnő Bizkaia, mind pedig a Kristina Alminaite személyében egy 205 centis litván centert, valamint Shante Marie Evans személyében egy honosított szlovén válogatottat foglalkoztató Girona.

H-csoport: Atomerőmű KSC Szekszárd, Basketball Nymburk (cseh), Gdessa Barreiro (portugál), Virtus Ereine (olasz)

Igen erősnek tűnő olasz riválist fogadva kezd a Szekszárd, amely bár a selejtezőn nem jutott az Euroligába, Studer Ágnesék szokhatták a nemzetközi szintű játékot. A Virtus Eirene együtteséhez igazolt az előző évadban a PEAC-nál kosarazó amerikai Jessica Kuster, de Astou Ndour személyében spanyol válogatott centere van az olasz együttesnek, továbbá neves hazai válogatott játékosai, mint Consolini és Formica. A csoportban szerelő portugál Barreiro nemzetközi szinten nem túl ismert társaság, kérdés, mire képes. A cseh Nymburk amolyan keleti blokkot hozott össze cseh játékosai mellett egy 202 centis ukrán centerrel, Homencsukkal, valamint egy fehérorosz válogatott irányítóval, Taraszavával.

J-csoport: Nantes Rezé (francia), Saint Amand (francia), CMB Cargo UNI Győr, Namur (belga)

A ceglédiekhez hasonlóan a győriek is francia túrával kezdik Európa-kupa szereplésüket. Ahhoz a nemzetközi szinten nem túl ismert Saint Amandhoz látogatnak Völgyi Péter tanítványai, amelyben a pár éve Sopronban kosarazó szlovák bedobó Katarina Tetemondová játszik, s Egle Sulciute személyében litván válogatott kosarast is bevethet. A Nantes Rezé évek óta a nemzetközi porondon szereplő együttes ezúttal inkább helyi erőkre épít, ellenben a csoport negyedik tagjával, a belga Namurral. Belgium bronzérmet szerzett a nyári női Eb-n, ráadásul spanyol, svéd és olasz kosarast is a soraiban tud. A több éves Euroliga-tapasztalattal rendelkező győrieknek azért illene továbblépni ebből a kvartettből.

Vármegyei szövetségek