06
Oct
2017
Érdekességek a férfi másodosztályból
2017. október 6.  |  03:48
Kettős fordulót rendeztek a múlt héten a férfi NB I B-ben. Több sorozat is megszakadt, akadt ahol egy ígéretesnek tűnő rajt után tört meg a lendület, másutt viszont föllélegezhettek, hogy a kezdeti bizonytalanságból nem lett hosszú vesszőfutás. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, akadtak kosarasok, akiknél pár napon belül hatalmas változás, fordulat következett be teljesítményükben. 

A piros csoportban a kettős forduló vesztese a MEAFC volt. A hétnek 2-0-lal nekivágó miskolciak ha nem is nagy különbséggel, de mindkét meccsüket elveszítették. Hét közben, Hódmezővásárhelyen Takács Dániel és Szögi Ádám nélkül vérzett el Hajdu Roland csapata, s így jelentősen csökkentek a variációs lehetőségek a külső posztokon, így 92-83-ra nyert a vásárhelyi gárda, megszerezve az első győzelmét. Hétvégén a MEAFC - amelyben Szögi már játékra jelentkezett - attól a Tehetséges Fiatalok BP csapatától kapott ki 82-75-re, amely hét közben Törökbálinton hagyta veretlenségét.

Hogy pár nap alatt mekkorát fordulhat a világ, illetve egy-egy kosaras formája, az éppen a miskolciak két legyőzőjének játékosain mutatható be - a MEAFC balszerencséjére ellene remekeltek. Hódmezővásárhelyen Varga Zalán, a vásárhelyiek magasbedobója 9/11-es, 82%-os mezőnymutatóval, valamint 10/13-as, 77%-os büntetőzéssel 30/6 pontos produkcióval főszerepet játszott az előző évadban 4. helyen végző miskolci gárda legyőzéséből, hétvégén, a Vasas otthonában viszont - persze a hétközi parádé után nyilván fokozottan figyeltek rá a fővárosi piros-kékek - 2/8-as mezőnymutatóval 4 pontig jutott. Mondhatjuk: két véglet, lehet, otthon ennyivel jobban megy? Majd kiderül.

Törökbálinton hét közben nem volt túl jó napja a Tehetséges Fiatalok dobógépének, a 3x3-as válogatottba is bekerülő Beák Gábornak, aki 1/9-es mezőnymutatóval 4 pontig jutott a csapata által simán, 72-54-re elveszített találkozón. Hét végére, a miskolci mérkőzésre - finoman fogalmazva - jelentős formajavuláson ment át, a triplákat 5/8, 62,5%-os pontossággal dobva 55%-os (12/22) mezőnymutatóval 35/15 ponttal vette ki részét csapata miskolci bravúrjából.

A vásárhelyiek legyőzése kapcsán érintőlegesen már említettük a Vasas csapatát. Az előző évadban még az élvonalban szereplő gárda első 3 meccsét többnyire a záró szakaszban bukta el. Két utóbbi találkozójukon, a pécsi fiatalok ellen saját pályáján 10 (8-18), Nagykőrösön pedig 9 (23-14) ponttal maradtak alul a befejező etapban Saeed Armaghani tanítványai. A vásárhelyiek ellen viszont megnyerték a befejező 10 percet Katona Róberték, s a mérkőzést is, így kicsit fellélegezhettek a csapatnál - megvan a várva várt első győzelem.

Békésen egy látványos, kosarakban gazdag (98-90) meccsen őrizte meg veretlenségét az Oroszlány. Hiába szerzett 62 pontot a 3 K. D., Koma Dániel (27), Krsztics Danijel (23/9) és Kertész Dániel (12), a mérkőzést a 2. negyedtől uraló Oroszlány Madár András (22/12 pont, 5 gólpassz) és Sömenek Martin (19/9 pont, 7/10 mezőnyből) vezetésével bár egy pillanatra sem dőlhetett nyugodtan hátra a szívósan küzdő, helyenként jól játszó hazaiaknak volt tartásuk, nem adták olcsón a bőrüket, újabb sikerét nem fenyegette veszély. A viharsarkiaknak amúgy erős hetük volt, hét közben Veszprémben egy félidőn át tartották magukat, három napon belül találkoztak az előző kiírás ezüst majd bronzérmesével. A veszprémiektől Kovács Soma emelkedett ki a hétközi összecsapáson 28 pontos, 13 lepattanós dupla-duplájával. A Győr hét közben otthon nyert, bár a vége szoros  lett a Honvéd (86-79) ellen. Nárai Bence 14 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát tett a közösbe, Gáll Dominik pedig 8/12-es 66%-os mezőnymutatóval 25/6 pontig jutott, a fővárosiakat a két Dávid, Pintér (21/15 pont, 8 lepattanó) és Stefán (18 pont, 8 lepattanó) vezette, de a Puskás-brigád nagyon elengedte a győrieket.

A Gáll (17/6 pont, 5/8 mezőnyből)-Nárai (20/9 pont, 9 lepattanó) hétvégén Nyíregyházán is kitett magáért. Náluk nem volt formaingadozás, s bár egy negyed után vezettek is a győriek, a hazaiak a Czura Attila (24/12 pont, 8 lepattanó)-Bus Iván (14 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) hátvédpáros vezérletével fokozatosan ellenfelük fölé kerekedtek, s végül sima, 85-69-es győzelmet arattak.

A piros csoportban az Oroszlány veretlen, a Bonyhád és a Tehetséges Fiatalok csapata is jó rajtot vett. A Honvéd még nyeretlen, de csupán két meccset játszott.

A zöld csoportban a MAFC fiataljainak az EYBL torna miatt elmaradt a két soproni fellépése. Az előzetesen esélyesnek tartott BKG Príma SE, Budafok, Salgótarján trió veretlen. A szigetszentmiklósi BKG együttesének mind a szombathelyi fiatalok ellen otthon, mind pedig Egerben elég volt egy jó félidő a biztos győzelemhez. A Falco U23-as csapata ellen egál első félidő után nyert 24 ponttal dr. Nagy Ágoston együttese, Egerben pedig 32 pontos első negyedet produkálva a félidőben 56-27-re vezetett. A Budafok előbb a Pápa ellen aratott fölényes győzelmet (105-54), majd Sopronban, a SKC-Sportiskola sem tudta megállítani. Sopronban a 3. negyed közepén még 10/13-as triplamutatóval álltak a budafokiak, akik a Fehér, Tursics, Varga, Wehner kvartett vezérletével biztos 96-77-es győzelmet arattak.

Két sikerrel kezdett, majd megtorpant a Baja. Abban, hogy Salgótarjánban simán (83-57) kikapott az egykor jóval szebb napokat megélő Bácska, jelen pillanatban semmi meglepő nincs, viszont a tiszaújvárosiak ellen minden bizonnyal győzelemmel számoltak, az azonban a jelek szerint nem fér bele, hogy Délity és Vukicsevics 9 pontot hoz össze - nem külön, együttesen. Borsodi oldalon viszont éppen az ex-bajai Piukovics Bálint (19/12 pont, 6 lepattanó, 5 szerzett labda) alakított nagyot, s sokat számított a légiós John Jackson 15 pontos, 18 lepattanós dupla-duplája. Jó hete volt a Tiszaújvárosnak, amelynek úgy látszik nagy lökést adott a hétközi első siker, az egriek nagy csatában történt legyőzése (77-74).

A bajaiakkal ellentétes utat jár be az Óbudai Kaszások együttese is, amely 2 vereség után előbb hétközben idegenben a fehérvári, majd hazai pályán a szombathelyi fiatalokat győzte le. Mindkétszer hátrányból felállva fordítottak Nagy Bálint fiai, Székesfehérváron 15 ponttal nyertek az utolsó negyedben. Mindkét diadalból főszerepet vállalt a Kollár Zsombor-Vámos László duó. Előbbi Fehérváron 15/9 (3/3 tripla), otthon a szombathelyiek ellen 19/12 (4/6 tripla) pontig jutott, utóbbi az első meccsen 23/9 (3/6 tripla), a másodikon 22/15 (5/9 tripla) ponttal zárt. Ami örömteli, hogy az utánpótlás csapatok egyre inkább felnőnek a feladathoz, éles, szoros meccseket játszanak a felnőtt gárdákkal. A DEAC fiataljai hosszabbítás után szerezték meg első győzelmüket 76-72-re legyőzve a pápaiakat. A debreceniek 2000-es születésű nigériai centere, Godwin Eneka Omenaka 24 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát ért el, s Kozák Márton (10 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplával zárt. Pápai részről az elnyűhetetlen Kálmán László 22 ponttal, 7 lepattanóval és 3 gólpasszal zárt. Hegedűs Attila (11/3 pont, 17 lepattanó, 5 blokk) ismét hatalmasat küzdött, ám Kálmán 10/22 - 45%-os, Hegedűs pedig 4/15, 27%-os mezőnymutatóval zárt - nagy meccs lehetett. Jelen pillanatban a nyáron több kulcsjátékosát is elveszítő (Tóth Z., Csabák, Jakab) Eger, valamint a fehérvári fiatalok együttese vár első győzelme megszerzésére.

Vármegyei szövetségek