Öt mérkőzéssel folytatódott a férfi NB I
30
Sep
2017
Öt mérkőzéssel folytatódott a férfi NB I
2017. szeptember 30.  |  22:04

Nem okozott gondot a Berény a Körmendnek

Nagy várakozás előzte meg Jászberényben a körmendiek vendégjátékát, már csak azért is, mert az előző szezonban sikerült a bravúr a jászságiaknak, legyőzték hazai pályán nyugat-magyarországi ellenfelüket. Most viszont kevesebb esélye volt ennek, mert a JP Auto-JKSE nyáron szerződtetett új trénere, Nikola Lazics nem volt könnyű helyzetben. Czirbus térdsérülés miatt hosszú időre kiesett, DeShields a hét közben sérült meg, de vállalta a játékot, míg Robert Brown csak a kispadról nézte bemelegítő játékostársait, mert kisebb sérüléssel érkezett Jászberénybe, és még nem dőlt el, hogy marad-e. Egy szó, mint száz: az előjelek nem a JP Auto-JKSE sikerét ígérték.

Mindkét együttes 4-4 idegenlégióssal és 1-1 magyar játékossal (Kerpel-Fronius Balázs, illetve Horti Bálint) kezdte a játékot. A körmendiek szerezték meg a labdát a feldobás után és Wright a gyűrűig menetelt (0-2). Még az első percben Uros Lucsics egyenlített két büntetőből (2-2). A második perc végén Hollins büntetői után négy pont volt a vendégek előnye (2-6). Sejfic kosarával zárkóztak a hazaiak (4-6). A berényiek 21-ese a 3. percben már második személyi hibáját kapta, miközben Wright bedobta mindkét büntetőjét (4-8). Még 4 perc sem telt el a mérkőzésből, amikor Rakics is már két személyinél járt. Lucsics harcolt ki két büntetőt és be is dobta azokat (6-9). A negyed közepén Fanning a támadóidő végén nem hibázott távolról (6-12). A vendégek cseréltek először, Horti helyére Csorvási érkezett, majd Tuoyot és Hollinst Bán és Ferencz váltotta. Közben a vendégek elhúztak 7-15-re, így 4 és fél perccel a negyed vége előtt Nikola Lazics időt kért. Sejficet Cseh váltotta, Deshields pedig betörés után volt eredményes (9-15). Nem sokat késett Csorvási válasza, majd Kerpel-Fronius szerzett látványos kosarat (11-17). Wrigth triplájával kezdődött a negyed hajrája, melyre Lucsics egy duplával válaszolt (13-20). Csorvási büntetőkből, majd a palánk alól volt eredményes és a különbség 11 pontra nőtt (13-24). Deshields a büntetőt jól dobta, majd Wright szórt lazán egy triplát, s a lefújás pillanatában is próbálkozott, de ez a labdája már lepattant a gyűrűről (15-27). Már az első tíz percben kiderült, hogy az összedolgozott vendégcsapat ellen csak a tisztes helytállás lehet az alakulóban lévő jászberényiek célja.

A második negyedet Sejfic elrontott zsákolása vezette be, melyet Ferencz egy triplával büntetett (15-30). Még másfél perc sem telt el a játékrészből, amikor Hollins duplája után Nikola Lazics időt kért. Horti, Németh és Halász is pályán volt ekkor a vendégeknél. Rakics duplájára Fanning felelt egy betörés után, majd Sejfics talált a gyűrűbe és egy büntetőt is dobhatott (20-34). Fanning a „kígyótérről" is betalált, de Bazsó triplája is jó volt (23-37). Sült a játékosok keze, Németh is dobott egy triplát (23-40). Rakics sem tévesztett a hárompontos vonal mögül és 26-41-nél Gasper Potocnik rendelte magához játékosait. A negyed közepén nagy volt a rohanás, de mindkét oldalon sok volt a hiba is. Csorvási remek passza után Tuoyo zsákolt (28-43), ám DeShilds is betalált (30-43). Lucsics büntetőivel, majd DeShilds duplájával 10-en belülre jött a hazai együttes (34-43), s jött is a vendég időkérés. Fanning rázta meg magát, kétszer 2+1, s ismét megnyugtató volt a vendégek előnye (34-49). A félidő végén még itt is és ott is estek pontok, s a körmendiek 38-51-es vezetésénél mentek az öltözőbe a csapatok.

A körmendiek az első perctől kezdve magukhoz ragadták a játék irányítását és a végig kézben is tartották az első húsz percben. A hazaiak dicséretére legyen mondva, hogy küzdöttek, hajtottak, s így a vendégek nem tudtak még nagyobb előnyre szert tenni.

A második félidő első kosarát Sejfic szerezte (40-51), majd DeShields értékesített két büntetőt és visszajött 10-en belülre a Berény (42-51). Keményített védekezésén a hazai gárda és ez nem ízlett a kicsit kényelmesen kezdő vendégeknek. Potocnik mester cserékkel próbálta felrázni csapatát, de DeShields triplája után alig 2 és fél perc elteltével időt kellett kérnie (45-51). Közben a vendég szurkolók az „Olaj-Berény - Túl a barátságon!" feliratot mutatták fel a hazai drukkereknek. Lucsics takarta be Hollinst, s több mint 3 percet kellett várni a második félidőben az első körmendi kosárra. Tuoyo talált a gyűrűbe és a plusz büntetőt is bedobta (45-54). Nagyon nem ment ezekben a percekben a vendégeknek a játék. Tuoyo kihagyott ziccere után javított (47-56), Nikola Lazics több játékvezetői ítélet után is reklamált, miközben itt is, ott is kimaradtak a ziccerek. Négy perccel a negyed vége előtt 47-56-nál kért időt Nikola Lazics. Tuoyo és Fanning kosaraival ismét megléptek a vendégek (47-60), de ehhez kellettek a hazaiak hibái is, akik két közeli dobást is elrontottak. Tuoyo viszont a saját lepattanóját is a gyűrűbe "pöcizte" (49-64). Fáradni látszott a hazai csapat, amely három negyedet mindössze két cserejátékossal játszott végig.

A záró tíz perc Rakics 2+1-ével kezdődött (52-64), majd Bazsó célzott jól a büntetővonalról (54-64). Ferencz hármasa nyugtatta a vendég drukkereket (54-67). Az elnyűhetetlen DeShields duplájára Tuoyo válaszolt (56-69). Majd ismét a vendégek 5-öse volt eredményes, aki egy „kiküzdött" kosárral növelte csapata előnyét (56-71). DeShields duplája, majd büntetője is jó volt, s már 24 pontnál járt a berényiek legjobbja. Egy furcsa, a vendégek javára megítélt technikai borzolta a hazai drukkerek idegeit. Szó se róla, a játékvezetői hármas közel sem állt feladata magaslatán. Szép játék után Sejfics volt eredményes és még egy büntetőt is dobhatott, de azt kihagyta (61-72). Ferencz hibázott ziccerben, majd Bán szerzett egy triplát (61-75). Az utolsó öt percet 14 pontos vendég előnynél kezdték a csapatok. A 36. percben Ferencz kipontozódott, helyére Csorvási jött. Lerohanásból Wright szerzett pontot, majd Fanning és Lucsics akaszkodott össze, de barátságban váltak el. Három perccel a mérkőzés vége előtt Nikola Lazics kért időt, amikor 65-79 állt az eredményjelzőn. Fanning könnyű kosara után a vendégek játékosa is 22 pontnál járt már. Rakics triplája után 70-81-re alakult az eredmény, s ismét a hazaiak jöhettek, mivel a vendégek támadó ideje letelt. Csorvási szerzett két pontot (70-83), míg Sejfic első büntetője kiszédült a gyűrűből (71-83). Bán értékesítette büntetőit (71-85), s mivel több pont már nem esett, így a körmendiek 14 ponttal nyerték meg a találkozót.

Bár egy pillanatig sem forgott veszélyben a vendégek megérdemelt sikere, a találkozó végén a hazai drukkerek tapssal köszönték meg csapatuk játékát. A jászberényiek két cserével, hét emberrel játszották végig a mérkőzést, s tisztességesen helyt álltak nemzetközileg is jegyzett ellenfelükkel szemben.

JP Auto-Jászberényi KSE - Egis Körmend 71-85 (15-27, 19-21, 11-13, 22-21)

Jászberény, Belvárosi Általános Iskola

V.: Cziffra Cs., Jakab L., Pozsonyi L. (Hartyáni Zs.)

JKSE: DeShields 26/3, Rakics 12/6, Kerpel-Fronius 3, Lucsics 13, Sejfic 12. Csere: Bazsó 5/3, Cseh -.

Körmend: Wright 15/6, Hollins 8, Fanning 22/3, Tuoyo 13, Horti -. Csere: Csorvási 12, Ferencz 7/6, Halász -, Németh 3/3, Bán 5/3.

Simán nyert az Olaj Pécsen

Megilletődötten kezdett a hazai csapat, de a gyors szolnoki kosarak után magára talált Csirke Ferenc csapata és jelezte, hogy nem feltartott kézzel várta ellenfelét. Igazi csapatmunkának, és nagy küzdésnek köszönhetően -8 volt az első tíz perc hazai szempontból.

A második etapot jobban kezdték a hazaiak. De a Szolnok magához ragadta a kezdeményezést, igyekezett már az első félidőben eldönteni a mérkőzést. Nagyon beindult az Olaj-gépezet. Perry és Ford megállíthatatlan volt, a Pécs szemmel láthatóan nem tudott mit kezdeni a más sebességen játszó vendégekkel. 34-51 a félidő.

A második félidőben a Szolnok már csak annyit adott ki magából, ami elég volt az első húsz percben összeszedett előny megőrzésére, győzelmük nem forgott veszélyben.

Az Olaj nagyon élesen érkezett erre az összecsapásra, fölényes győzelme teljesen megérdemelt.

Pécsi VSK-VEOLIA - Szolnoki Olaj KK 72-89 (15-23, 19-28, 20-21,18-17)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok,

V.: Benczur T., Söjtöry T., Kovács N. (Faidt M.)

PVSK: Durham 15/3, Supola 2 ,Budimir 10/3,Demeter 2, Sarlija 4. Cserék: Dukic 3/3, Simon 17/3, Antoni 13/9, Harazin 4, Dragasevic 2.

Szolnok: Perry 18/6, Vojvoda 14/3, Philipp 6/3, Milosevics 8, Tóth 10. Cserék: Polyák 7/3, Andric 7, Ford 21/6, Kovács -.

Könyörtelen volt a KTE Egerszegen

A remekül erősítő Kecskemét volt a Zalakerámia ZTE KK vendége a 2017/18-as bajnokság nyitófordulójában. A tavalyi szezont bronzéremmel záró kék-fehérek szerették volna ott folytatni, ahol június 10-én abbahagyták, Forray Gábor, a vendégek mestere azonban hangsúlyozta, hogy ők is győzelemmel szeretnék kezdeni a pontvadászatot.

A ZTE és a KTE is két magyarral a kezdőben lépett pályára, a hazaiaknál Benke és Szabó, míg a lila-fehéreknél Pongó Máté és Molnár Marcell kapott bizalmat. Az első kosarat Radic révén a ZTE szerezte, kevesen gondolták, hogy ekkor vezetett először és utoljára ezen az estén a vendéglátó... Pongó triplájával fordított a KTE, majd Karahodzsics verte meg kétszer is Jefferst. Az amerikai center javított: egy felpattanó labdát zsákolt be. A negyed végén hatpontos vendégelőnyt mutatott az eredményjelző.

A ZTE védelme továbbra is átjáróház volt. Gyorsan tízpontosra hízott a lilák előnye, melynek igencsak örült húsz fős szurkolótáboruk. Vaughn új cipővel próbálkozott, a közönség pedig egyre hangosabban kiabálta az „Egerszeg, Egerszeg!" rigmust. Gyengén dobtak a hazaiak, Thompson pedig többször is betalált, így a különbség egyre nőtt. Az Eb-t is megjárt irányító, Wittmann pályára lépését követően egyből triplát hintett, a félidő vége pedig húszpontos KTE-előnnyel zárult.

21-41-ről folytatódott a játék, kezdetben még továbbra is zalai mélyrepüléssel. Bencze Tamás egykori játékosa, Dramicsanin tört borsot a ZTE orra alá: hármasával már 26 ponttal vezettek a „hírösváros" játékosai. A tizenkettedik triplakísérlet hozta az első sikeres távoli dobást zalai részről, Horváth talált be, majd futtában ismét eleresztett egy trojkát. Paprikás hangulatban kicsit zárkóztak a hazaiak, Horváth újra beköszönt távolról - öt perc alatt harmadszor -, majd a mezőnyből száz százalékkal célzó Jeffers 16 pontra hozta fel a Zetét. Ám ez volt ezen az estén a legszorosabb állás. Wittmann újabb trojkája zárta a negyedet; a zalai szurkolók hangja azonban nem lankadt, egyre hangosabban buzdították a csapatot.

Az utolsó negyedben Dramicsanin-parádét láthatott a közönség. A szerb játékos négyszer köszönt be távolról - közel 80%-os pontossággal tüzelt a 6,75-ös vonalon túlról - a végén pedig még a fiataloknak is játéklehetőséget tudott adni Forray Gábor. Wittmann Krisztiánt is dícséret illeti, a „veterán" irányító ihletett formában játszott.

A 90-61-es győzelem után a kecskeméti hívek boldogan ünnepelték övéiket, a ZTE pedig abban bízhat, hogy ez volt számára a szezon mélypontja. A Kecskemét 50 százalékkal célzott kintről, szenzációsan támadott, s a játék minden elemében felülmúlta a roppant indiszponáltan játszó hazaiakat.

Zalakerámia ZTE KK - KTE-Duna Aszfalt 60-91 (11-17, 10-24, 21-20, 18-30)

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok,

V.: Kapitány G., Boros T., Kulcsár T. (dr. Páli K.)

ZTE: Vaughn 9, Simmons 7, Benke 4, Szabó Zs. 2, Radic 14. Csere: Jeffers 12, Horváth Á. 9/9, Mohácsi 3.

KTE: Pongó Má. 6/3, Thompson 8, Djeraszimovics 13/3, Dramicsanin 23/21, Molnár M. 2. Csere: Karahodzsics 14, Pongó Ma. 2, Wittmann 19/15, Horváth K -, Molnár D. -.

Átrohant az ASE a Falcón

A hazaiak nevében Jan Pavlik köszöntötte a sikeres Eb-n szereplő magyar válogatott tagjait, Hermann János gyúrót, Ruják Andrást, Eilingsfeld Jánost, valamint a túloldalról Tóth Norbertet, Perl Zoltánt és a felkészülést segítő Váradi Benedeket.

Ogunyemi szerezte a meccs első kosarát, Zsigeranovics egyenlített, majd Govens triplával fordított. Váradi ziccerével már 2-7 állt az eredményjelzőn, de a vendégek ekkor örülhettek utoljára. Mindkét oldal csak tüzelt, streetball-jellegű volt a játék. Barnies triplája után már ismét a Paks vezetett, a negyed derekán, 13-10-nél időt kértek a vendégek. Eilingsfeld és Váradi kapta el a fonalat, a hazaiak extrán dobtak, a vasiak gyengén, az első negyed után 27-20 volt az állás.

Ogunyemi két palánk alóli kosara után kétszámjegyűvé vált a különbség (31-20). Nagyon szellős volt a Falco védekezése, szinte minden rádobásból pont született, különösen Ogunyemi volt elemében. 39-24-nél már tizenöt volt közte. Villant párat Perl, 41-30-nál időt kért Teo Cizmic. Hinds ziccerével alakult ki a félidei 51-38-as állás.

Ogunyemi „takarta be" Zsigeranovicsot, majd Allen szerzett ziccert. Az amerikai bedobó középtávolija után már tizenhét volt közte (55-38), Medve triplájával pedig a húsz is meglett. Több mint négy perc telt el, mire Norfleet megszerezte a Falco első kosarát a harmadik negyedben. Szemre is tetszetősen játszott az ASE, a szombathelyiek viszont csak keresték önmagukat. 12-2-es széria után 63-40 volt az állás, végül 73-51-ről indult a záró felvonás.

Bár Govens bevágott erőből egy triplát, majd Váradi ziccere után Borisov is eredményes volt kintről, a 8-0-s szériát követően, Cizmic időkérése felrázta a hazaiakat. A nagy kérdések eldőltek, a Falcónak nem volt esélye fordítani. Teljesen megérdemelten nyert az ASE.

Atomerőmű SE - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 84-68 (27-20, 24-18, 22-13, 11-17)

Paks, ASE Sportcsarnok,

V:: Földházi T., Praksch P., Minár L. (dr. Páli K.)

ASE: Hinds 17/3, Medve 6/6, Allen 17/6, Eilingsfeld 10/3, Ogunyemi 11. Csere: Ruják 7/3, Barnies 11/6, Gulyás 5/3.

Falco: Govens 18/6, Perl 13/3, Váradi 9/3, Borisov 11/6, Zsigeranovics 4. Csere: Norfleet 9/3, Tóth N. -, Pustahvar 4.

Kipontozódott: Medve (38. perc).

Sopronban nyert a MAFC

Az újjáépülő Sopron a tavaly play-outot játszó MAFC-ot fogadta hazai pályán, az előzetes várakozások nem sok sanszot jósoltak Jovica Arcsics csapatának győzelmére.

Watkins kosara nyitotta a találkozót, a túloldalon Hot szerezte meg az első pontokat. Jól kezdett a Sopron, Takács, Duvnjak és Zagorac is betaláltak távolról, 15-5-re vezetett négypercnyi játék után Váradi Kornél csapata. Kezdett ébredezni a MAFC is, Cvetkovics és Davis kosaraival felzárkóztak öt pontra (17-12). Autrey duplájára Neighbour válaszolt, a negyed végén pedig Zagorac kapott egy technikait, nem hibázta el a büntetőt Neighbour, így 19-15-ös eredménnyel ért véget az első etap.

A forgatókönyv nagyjából ugyanaz volt, mint az első negyedben. Jól kezdett a Sopron, Autrey és Dénes kosaraival megléptek, a játékrész felénél pedig újra tíz volt közte (31-21). Misek és Neighbour révén zárkózott a MAFC (34-31), de Zagorac higgadt volt, gyors egymásutánban nyolc pontot termelt. Tartotta magát azonban a fővárosi gárda, végül 42-37 volt az állás a nagyszünetben.

Egy perc sem telt el a második félidőből, Duvnjak kosara után újfent tíz volt a különbség (47-37). Állandósulni látszott a felek közti 8-10 egységnyi differencia, nem hagyta a MAFC, hogy ennél nagyobb előnye legyen a hazaiaknak. A vendég együttesnél Neighbour továbbra is jól játszott, valamint Hotnak is voltak fontos kosarai. 60-54-es hazai vezetéssel fordulhattak rá a csapatok a záró felvonásra.

Előbb Davis volt eredményes, majd Neighbour talált be távolról, mindössze egy pont volt a különbség, pár perccel később egy újabb Davis-dupla után pedig már a MAFC-nál volt a vezetés (61-63). Zagorac ziccerével egalizáltak a soproniak, majd Autrey büntetőivel visszavették az előnyt (65-63). Roppant izgalmas végjátékra volt kilátás, később ez be is bizonyosodott. Neighbour kettesére Dénes válaszolt, Fodor büntetői után megint a piros-feketék vezettek (67-68). Két támadást is elrontott a Sopron, Takács eladott labdája után pedig Fodor dobott ziccert (67-70). Zagorac büntetőivel zárkózott az SKC, Neighbour elhibázott tempója után pedig a győzelemért támadhattak Dénesék. Autrey vállalta magára a mindent eldöntő dobást, az azonban lejött a gyűrűről, óriási csatában 70-69-re nyert a MAFC - írja a BB1.hu.

Sopron KC - MAFC 69-70 (19-15, 23-22, 18-17, 9-16)

Sopron, Novomatic Aréna

V.: Tözsér D., Török R., Vida J. (Németh Cs.)

Sopron: Duvnjak 15/6, Autrey 14, Takács 3/3, Zagorac 20/9, Watkins 5. Csere: Tóth G. -, Dénes 9/3, Mészáros -, Greene 3.

MAFC: Hot 12/3, Lakits -, Misek 6, Davis 19, Cvetkovics 10. Csere: Neighbour 19/3, Fodor 4, Sanyi -.

Vármegyei szövetségek