Elkezdődött a férfi NB I
30
Sep
2017
Elkezdődött a férfi NB I
2017. szeptember 30.  |  15:03
Tegnap este a DEAC-Szeged találkozóval kezdetét vette a 2017/18-as szezon a férfiaknál. A vendégek 78-66-ra legyőzték az újoncot. Ma újabb öt mérkőzést rendeznek, az Alba Fehérvár - Kaposvári KK derbit a címvédő Bajnokok Ligája-selejtezője miatt későbbre halasztották.

Az első forduló rangadóját az Atomerőmű SE és az előző kiírás ezüstérmese, a Falco KC játssza egymással Pakson. A két csapat nem egészen egy héttel ezelőtt a Horváth Zoltán Emléktorna döntőjén is találkozott egymással, akkor 92-68-ra a sárga-feketék nyertek Szombathelyen. Azóta a tolnaiak keretében történt egy változtatás: megváltak egyik légiósuktól, Tim Williamstől. Troy Barnies játéka kérdéses, az amerikai bedobó a héten betegséggel küzdött, de valószínűleg tud majd játszani. A vasiaknál mindenkire számíthat Szrecsko Szekulovics vezetőedző.

A JP Auto-Jászberényi KSE vendége lesz az Egis Körmend. A házigazda az előző idényben egy jó alsóházi hajrával kerülte el az osztályozós helyeket, míg a piros-feketék egészen az elődöntőig meneteltek a rájátszásban, s végül negyedikek lettek. A vasiak számára két remekbe szabott FIBA Europe Cup-győzelemmel (és továbbjutással) kezdődött az idény, míg a JKSE most debütál tétmeccsen az új vezetőedzővel, Nikola Laziccsal. Czirbus József térdszalag-szakadás miatt biztosan kihagyja a találkozót.

A FIBA Europe Cupban a török Trabonspor ellen bravúrosan továbbjutó Szolnok a PVSK vendégeként kezdi a bajnokságot, tehát az előző szezon hatodikja fogadja az ötödiket. A baranyaiaktól Veljko Budimir kivételével az összes légiós távozott, visszatért a horvát Marino Sarlija, míg a túloldalon a kispadon Dragan Alekszics váltotta Zorán Kmézicset, a legnagyobb igazolás Vojvoda Dávid megtartása volt, Luksa Andric is maradt a palánk alatt, Sztrahinja Milosevics és Kovács Péter pedig a régi-új arc. Ami a hiányzókat illeti: Krnjajski Borisznak elszakadt a bokaszalagja, míg Bíró Olivér betegség miatt nem tud játszani, az Olajnál mindenki egészséges.

Az ASE-Falco mellett a forduló másik rangadója a ZTE-KTE összecsapás lesz. Tavaly kétszer találkoztak egymással a felek, mindkét alkalommal Bencze Tamás csapata örülhetett a végső dudaszó pillanatában. A hazaiakhoz Horváth Ákos mellett négy légiós érkezett, míg a lila-fehérekhez a nyáron visszatért a válogatott irányító, Wittmann Krisztián, rajta kívül két új játékost kellett beépíteniük, a Jászberényből már jól ismert centert, Rasztko Dramicsanint és az amerikai hátvédet, Bernard Thompsont. A szezon előtt hat győzelem mellett egy vereség a KTE-Duna Aszfalt mérlege a felkészülés során, ami biztató.

Érdekes mérkőzésre van kilátás a Novomatic Arénában, ahol a Sopron KC a MAFC-ot fogadja. Az előző szezonban egyik gárda sem jutott be a play-offba - papíron a fővárosiak ki is estek -, amelynek az lett a következménye, hogy mindkét oldalon edzőváltást hozott a nyár. A kék-fehérekhez Váradi Kornél, míg az újbudaiakhoz a szerb Jovica Arsics érkezett. Közel egy hónappal ezelőtt játszott egymással felkészülési találkozót a két csapat, akkor 69-63-ra az SKC nyert Budapesten. A kék-fehéreknél első mérkőzését játszhatja az új igazolás, az amerikai irányító, Josh Greene, aki csütörtökön edzett először Sopronban. A másik oldalon Lakosa Zsolt bokasérülést szenvedett, kezelésekre jár, ő valószínűleg nem játszhat korábbi csapata ellen.

Férfi NB I. A-csoport, 1. forduló:

Atomerőmű SE - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely szombat 18:00

JP Auto - JKSE - Egis Körmend szombat 18:00

Pécsi VSK-VEOLIA - Szolnoki Olaj KK szombat 18:00

Zalakerámia ZTE KK - KTE-Duna Aszfalt szombat 18:00

Sopron KC - MAFC szombat 19:00

Vármegyei szövetségek