Rajt a női élvonalban
29
Sep
2017
Rajt a női élvonalban
2017. szeptember 29.  |  00:43
A Vasas-Diósgyőr és a Sopron-BEAC meccsel pénteken kezdetét veszi a 2017-18-as női NB I. 

A címvédő Sopron - tekintve, hogy a közelmúltban a jekatyerinburgi sztárcsapat otthonában is nyerni tudott egy felkészülési tornán - most is esélyes. A spanyol vonalra áttérő, Sopron Basket néven induló együttes 3-3 magyar - Fegyverneky, Dubei, Határ - és szerb - Crvenadkics, Jovanovics, Milovanovics - válogatott egy ifjú spanyol tehetség, Salvadores mellett tengerentúli játékosokkal komplett, nemzetközi szinten is ütőképesnek tűnő kerettel vág neki a szezonnak. A Fegyverneky, Turner, Crvendakics tengely együtt maradt, s a feltörekvő Határ, Dubei, Weninger trió is, amelyből két előbbi a felnőtt válogatottal az Eb-t is megjárta nyáron. Sokat dobhat a csapaton a Sopronba harmadik korszakát kezdő Jelena Milovanovics rutinja, valamint a legutóbb Diósgyőrben bizonyító Tina Jovanovics dinamizmusa. 

A Szekszárd hét közben egy szenzációs Euroliga-meccsen bizonyította, hogy nemzetközi szinten is versenyképes lehet. A Studer Á., Theodoreán, Erkic mezőnysor jelentősen erősödött a több külső poszton is extra teljesítményre képes Teja Oblak érkeztével. A palánk alatti egység jelentősen átalakult, éppen Sopronból érkezett a szerb válogatottal Európa-bajnokságot és olimpiai bronzérmet szerző Krnjic Sara, valamint a WNBA-múlttal rendelkező Erica McCall kettőse simán lehet olyan hatékony, mint a döntőbe jutásban főszerepet játszó Pisric-Lisec kettős.

Cegléden ugyan nagy érvágás Maja Skorics távozása, ám mindent egybevetve úgy tűnik, minőségileg bővültek Cziczás László vezetőedző variációs lehetőségei. Az ifjú tehetség Lelik Réka szinte minden külső poszton bevethető, a korábbi válogatott Zsovár Orsolya tapasztalata sokat segíthet kiélezett helyzetekben.Az Euroliga-tapaszalattal is rendelkező szerb Jovana Popovics sok terhet levehet Medgyessy Dóra válláról, center poszton pedig a 196 centis kongói Chanel Mokango és Makszimovics a legerősebb riválisoknak is sok gondot okozhat. Négy minőségi játékos érkezése mellett azért a Medgyessy, Katona, Nagy-Bujdosó, Makszimovics tengely együtt maradt. Kányásira, Serbánra, Ruttnerre is számíthat Cziczás, tehát ezúttal bő kerettel vág neki a szezonnak a CEKK, szinte minden poszton versenyhelyzet lesz, nem lenne meglepő. ha az előző évad remek szereplése után még előbbre lépnének a ceglédiek.

Lemaradt a dobogóról, szeretne visszakerülni, s ennek megfelelően erősítette meg keretét a Győr. Maradt a Laklóth, Simon, Varga, Goree tengely, amelyhez két újabb válogatott játékos, Czank és Krivacsevics csatlakozott. Egy kanadai irányítóval - Fileds - és egy cseh centerrel - Stepanova - bővültek Völgyi Péter edző variációs lehetőségei, ami pedig a fiatalokat illeti, Török Ágnes a nyáron markáns teljesítményt nyújtott a korosztályos világversenyeken, tehát Győrben is bő és minőségi a keret, van esély az előrelépésre. 

Miskolcon szinte teljesen kicserélődött a keret, a korábbi magyar, jelenlegi cseh szövetségi kapitány Stefan Sviteknek gyakorlatilag a nulláról kell új csapatot építenie. E tekintetben bizony hátrányban vannak a miskolciak a korábbi keretek felét, két harmadát, vagy nagyobb hányadát megtartó riválisokkal. A magyar magot a Zalaegerszegen remek évadot produkáló Nagy Dóra, az Egyesült Államokból hazatérő Szabó Fanni, valamint a válogatottban is bizonyító Zele Dorina alkotja, melléjük érkezett szintén Zalaegerszegről az előző évad egyik legjobbja, Kirby Burkholder, a rövid ideig a PINKK-ben is megforduló Monica Engelmann, a rutinos cseh Pecková, valamint a lett center, Melinka. Ahhoz, hogy az együttes versenyképes legyen az előbb említett csapatokkal, úgy véljük, a fiatalabb, élvonalbeli szinten kevésbé tapasztalt játékosoknak, Bach Boglárkának, Kiss Angelikának és Laura Aldazabalnak is markánsan előre kell lépniük.

A PEAC-Pécsnél a legnagyobb érvágás Juhász Dorka súlyos sérülése, félő, hogy az U18-as Eb-n keresztszalagszakadást szenvedő játékos a szezon jelentős részében nem állhat az új spanyol edző, Gabriel Carrasco rendelkezésére. Jelentős változások történtek Pécsett, a meghatározó játékosok közül csupán Mandics, Raksányi és Licskai maradt. Három új légiós érkezett, az amerikai irányító Roberson, a szerb magasbedobó Maja Vucsorovics és a nigériai erőcsatár Sarah Imovbioh. Mellettük néhány fiatal kosaras kaphat igen jelentős szerepet, sokat fejlődhetnek, de kérdés, eredményesség tekintetében előre tudnak-e lépni a pécsiek.

Zalaegerszegen is elég jelentős volt a jövés-menés, a Miskolcra távozó Nagy Dóra-Burkholder duót két külföldi kosarassal, a legutóbbi évadban Romániában kosarazó amerikai Chuchy Jeffrey-vel, valamint az amerikai egyetemről Európába visszatérő osztrák Sigi Kozarral pótolhatja Gáspár Dávid. A palánk alá is érkezett két légiós, az amerikai Nadja Parker, valamit a cseh bajnokságból, a Nymburkból érkező Román Elizabeth Pavel. Ez utóbbi lett a Göcsej-kupa legeredményesebb játékosa. Szükség is volt erősítésre a palánk alá a csupa szív Horváth Zsófia visszavonulása után. Gáspár-Szalay Virág és Őri Györgyi mellé tapasztaltabb magyar játékosként Diósgyőrból érkezett Gorjanácz Ágnes. A saját nevelésű fiatalok előreléphetnek - miként maga a csapat is. 

A Vasas ezúttal 3 légióssal, egy nigériai válogatott irányítóval, Ezinne Kaluval, valamint 2 szerb légióssal, a már az előző évadban is Pasaréten pattogtató bedobó Latica Dusaniccsal és a korábban az NB I-ben is megforduló center, Jefimija Karakaseviccsel vág neki az évadnak. Mellettük a hagyományoknak megfelelően a saját nevelésű fiatalokkal próbál ismét a legjobb 8 közé kerülni az immáron Földi Attila irányította Vasas.

A BEAC csapatából 3 meghatározó játékos, Lelik Réka (Cegléd), Pál Szandra és Szabó Flóra (MTK) távozott. Visszatért szülés után Pusztai Sára, érkezett a PINKK-től egy másik Szabó, Dóra, valamint Győrből kölcsönbe Kovács Vanessza, tehát tovább fiatalodott az egyetemi együttes, amely jó szokását megtartva ismét légiós nélkül szerepel.

Nagy csalódás volt az előző évadban a PINKK szereplése, a baranyaiaknak nem sikerült bejutniuk a legjobb 8 közé. Jelentős változások történtek a keretben, a teljes légiót lecserélte a klub. Két amerikai magas ember , Shelby Cheslekkel és az egyetem után először Európában szerencsét próbáló Ivey Slaughter lesz a palánk alatti sor két vezére, a mezőnyben pedig egy-egy ukrán - Olena Sambruska - ifjú szerb - Tijana Csukics - hátvéd, valamint Tina Jakovina személyében egy szlovén bedobó segítségével érheti el a célt a svéd vonalra visszatérő alakulat. A szakmai munkát, mint pár éve, ismét egy az északi országból érkező szakember, Jens Tillman irányítja. A magyar magból Bozóki a szlovákiai Rózsahegyre, Szabó Dóra pedig a BEAC-hoz igazolt, Ruják Nóra és Gémes-Sarok Nikolett idén is kulcsemberek lehetnek, ezzel a kerettel jó az esély az előrelépésre a PINKK-nél.

Végül, de nem utolsósorban nézzük az előző évadot a sereghajtó pozíciójában záró MTK-t. Az előző évaddal ellentétben ezúttal az amerikai egyetemről Európába visszatérő szerb center, Andrijana Cvitkovics személyében lesz légiósa az együttesnek. Zsovár Orsolya távozott, egy rutinos vezéregyéniséget vesztett el az MTK, ám a többiek maradtak, ráadásul több minőségi magyar kosaras is érkezett Nagy Dorottya együtteséhez, így a már a felnőtt válogatottban is bemutatkozó Horváth Bernadett Miskolcról, s szintén a Diósgyőrből Adamecz Lilla. Hátvéd poszton a szintén tapasztalt Pál Szandra, a palánkok alatt pedig az előző évadban még BEAC játékosként az alsóházi rájátszásban a két-fehérek orra alá bizony meglehetősen sok borsot törő Szabó Flóra. Zsovár elvesztése ellenére is erősebbnek, bővebbnek tűnik a városmajori keret, mint az előző évadban - kérdés, ez vajon mennyire mutatkozik majd meg a pályán....

Vármegyei szövetségek