Ülésezett az MKOSZ elnöksége
28
Sep
2017
Ülésezett az MKOSZ elnöksége
2017. szeptember 28.  |  18:34


Az egyaránt Európa-bajnokságon szereplő női és a férfi válogatott szövetségi kapitányának is lejárt a szerződése a kontinenstornákat követően, ezért az MKOSZ elnökségének szeptember 27-i ülésén napirendre került a szakvezetők személye.

A női válogatottat Eb-re kivezető, s ott a gárdával a legjobb 12-be jutó Stefan Svitek a cseh szövetség ajánlatát
elfogadna Csehország válogatottját vezeti immár, így a helyére mindenképpen új kapitányt kellett választani. Az előzetes egyeztetéseket követően az MKOSZ elnöksége úgy döntött, hogy a posztot korábban már betöltő, jelenleg a szövetség munkáját segítő Székely Norbert irányításával kezdi Eb-selejtezőit a női válogatott. Székely Norbert 2007-ben ideiglenesen, majd 2009-től 2011-ig már betöltötte a kapitányi posztot. Mostani szerződése a következő Európa-bajnokság végéig, tehát 2019-ig szól.

Ugyancsak döntenie kellett az elnökségi tagoknak Ivkovic Stojan férfi kapitány szerződéséről. A férfiakkal sikeres Európa-bajnokságot maga mögött tudó szakemberrel a következő férfi Európa-bajnokság végéig, 2021-ig köt szerződést a szövetség.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke elmondta, hogy mindkét kapitánytól többet várnak, mint a nemzeti csapat felkészítését. Ezentúl ugyanis feladatuk és felelősségük lesz a felnőtt együttesek alatt működő utánpótlás válogatottak egységes szakmai rendszerének a kialakítása és felügyelete.

- A jövőt illetően az a célunk, hogy ugyanazok a szakmai elvek és elvárások érvényesüljenek az U16-os, az U18-as és az U20-as válogatottaknál is. Az eddigieknél is szorosabb lesz a jövőben a kapcsolat a két kapitány és a többi kolléga között, hiszen olyan játékosokat kell a válogatottakban is nevelnünk, akik megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak, valamint a kapitányok kritériumainak.

Szalay Ferenc hozzátette: mindkét szakember élvezi a szövetség bizalmát.

- Székely Norbert számára az a legfontosabb feladat, hogy az elmúlt évtizedek talán legígéretesebb utánpótlásából a lehető legtöbb embert építsen be a nemzeti csapatba, persze a fokozatosságot szem előtt tartva. Ivkovic Stojantól azt a következetes, tudatos építkezést várjuk el, amit az elmúlt években láthattunk tőle, s amivel a legjobb 16 csapat közé vezette a magyar válogatottat az Európa-bajnokságon.

Fotó: Bonyhádi Zoltán/BB1 

Vármegyei szövetségek