Női Euroliga: bravúros szekszárdi győzelem
26
Sep
2017
Női Euroliga: bravúros szekszárdi győzelem
2017. szeptember 26.  |  20:22
Győzelemmel kezdte nemzetközi szereplését az Atomerőmű KSC Szekszárd. Djokics Zseljko tanítványai egy káprázatos mérkőzésen egyetlen ponttal legyőzte a remek erőkből álló francia ezüstérmes Montpellier csapatát az Euroliga-selejtező első mérkőzésén. 

Atomerőmű KSC Szekszárd - Basket Lattes Montpellier (francia) 80-79 (20-20, 21-22, 24-19, 15-18)

Szekszárd, női Euroliga-selejtező.

Telt ház, remek hangulat fogadta Szekszárd történetének első nemzetközi kupameccsének résztvevőit. Nem akármilyen volt a tolnaiak történelmi, első nemzetközi porondon elért kosara: egy tripla, amelyet a helyiek ifjú üdvöskéje, Studer Ágnes szerzett. Kezdetben a hazaiak vezettek, a francia csapat rutinos lengyel centere, Kobryn révén tapadt a tolnai társulatra. Egy eladott labda után Lardy lendületes ziccerével fordított a Montpellier. A másik helyi nevelésű kitűnőség, Bálint Réka is beköszönt egy hármassal, visszavette a vezetést a Szekszárd. Váltott vezetéssel haladtak a felek, az olasz klasszis Sottana villant francia részről, viszont a távolról jól célzó hazaiaktól Theodoreán is beemelt egy hármast. A negyed hajrájában Krnjic 4-ből 2, Studer Á. 2-ből 2 büntetőt értékesített, az új szlovén szerzemény, Teja Oblak pedig ügyes duplával jelentkezett. A hazaiak a francia együttes amerikai bedobóját, Courtney Hurt-öt nem tudták tartani, fej fej mellett haladtak a felek.

Erica McCall büntetői, s Bálint hármasa jóvoltából 5-0-lal indította a második negyedet a Szekszárd, s a Bálint, Oblak, Studer trió jóvoltából tartani is tudta ezt az előnyt - időt kért a Montpellier. A szakasz közepén egy-két eladott labda, valamint Krnjic elrontott büntetői miatt nem tudott ellépni a Szekszárd, de Studer Á. bravúros labdaszerzés utáni ziccerével sikerült visszaverni a Sottana és Hurt vezette Montpellier felzárkózási kísérletét. A félidő hajrájában zónára állt át a Montpellier, Erkic sajnos a támadóidő letelte után talált be. 2 pontra feljöttek a franciák, de egy ügyes bedobás figura végén Erkic volt eredményes. A félidő végén Hurt, valamint Sottana elkapta a fonalat, utóbbi triplájával fordított a francia ezüstérmes.

Kobryn és Sottana révén két vendég kosárral indult a második félidő, majd Oblak egy jó büntetője után Krnjic blokkolta látványosan Kobryn dobását. Támadásban nem érezte a ritmust a Szekszárd, 6 pontos francia vezetésnél nem egészen 2 perc elteltével időt kért Djokics mester. Ez jót tett a hazaiaknak, akik két szlovén légiósuk, valamint az amerikai McCall szenzációs villanásaival egy 12-0-lal nemcsak visszavették a vezetést, el is léptek ellenfelüktől. Sottana büntetői sem törték meg a lendületet, Theodoreán triplával felelt. A negyed hajrájában kiegészítő embereik révén, Bankole hármasával, majd Koné duplájával egyenlített a Montpellier. A negyed vége a Szekszárdnak sikerült jobban, Oblak büntetőivel, majd Krnjic bravúros pöcizésével 4 pontos előnnyel várhatta a záró etapot a Szekszárd.

Sottana felezte meg egy duplával a vendég hátrányt, majd a hazai palánk alatt a lepattanókat sorra leszedve vagy egy percig támadtak a franciák, de nem tudták eredményesen befejezni az akciót, Theodoreán büntetőivel lélegzethez jutottak a hazaiak. Védekezésben fokozta a nyomást a francia együttes, amely ki is egyenlített, Krnjic a legjobbkor szerzett támadó pattanót majd kosarat, Studer Á. triplájával 5 ponttal ellépett a Szekszárd. Persze nem azért volt francia ezüstérmes a Montpellier, hogy ilyenkor szétessen: feljöttek egy pontra. Krnjic lépett elő vezérré, hátul lepattanót, elől ügyes 2-2 után kosarat szerzett. Oblak újra hozzászólt egy duplával a játékhoz. Vezetett a Szekszárd, de tapadt rá a Montpellier. A hajrában kapkodtak a hazaiak, 80 másodperccel a vége előtt Hurt révén fordított a vendég együttes. Nem sokkal később ő reagált teátrálisan egy ellene ítélt személyi miatt - technikaiért. Erkic értékesítette a büntetőt, amellyel egyenlített, a labdabirtoklás utáni akcióból pedig Oblak hármast vágott. Zónára állt át a Szekszárd, de Sottanát ez nem zavarta, betalált, több kosár pedig nem esett, így ha minimális különbséggel, de nyert a Szekszárd.



Attól függetlenül, hogy a jövő keddig visszavágóra az előny minimális, ezt a sikert egy több Európa-klasszist is felvonultató ellenfél ellen senki nem veheti el a nemzetközi porondon most debütáló, s első nemzetközi meccsén 50% fölött, 9/17-tel triplázó szekszárdiaktól.

Szekszárd: STUDER Á. 12/6, THEODOREÁN 8/6, ERKIC 10/3, McCall 11, KRNJIC 12. Cs.: BÁLINT 8/6, OBLAK 19/6 , Gereben, Mansaré.

A Montpellier legjobb dobói: Sottana 21/3, Hurt 20, Kobryn 10.

Statisztika: http://www.fiba.basketball/euroleaguewomen/17-18/2609/KSC-Szekszard-BLMA#|tab=boxscore_statistics

Fotó: fiba.com 


Vármegyei szövetségek