Történelmi mérkőzés Szekszárdon
26
Sep
2017
Történelmi mérkőzés Szekszárdon
2017. szeptember 26.  |  01:35
Kedden este 18 órától még mielőtt bajnoki meccsen lépne pályára, történelmi mérkőzéssel kezdi a 2017-18-as szezont a női bajnoki ezüstérmes Atomerőmű KSC Szekszárd. A tolnai megyeszékhelyen először rendeznek nemzetközi kupameccset. Az Euroliga-selejtezőn francia együttes lesz az ellenfél.

A magyar bajnoki ezüstérmes Szekszárd ellenlábasa egy jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező együttes, az előző francia bajnokság második helyezettje, a Lattes Montpellier együttese lesz. 

Szekszárdon nagy a készülődés, s ahogy tavaly a bajnoki döntő mérkőzésein, várhatóan az Euroliga-selejtezőn is fehérbe borul majd a szekszárdi csarnok, a klub honlapján arra kéri a szurkolókat, fehér felsőkben buzdítsák kedvenceiket.

Próbált nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosokkal erősíteni a Szekszárd. Ebből a célból került az együtteshez a szlovén irányító Teja Oblak, akinek az előző évadban Kassán közel 16 pontos átlaga volt az Európa-kupában, az Európa-bajnokságon pedig 13. Sopronból Krnjic Sara személyében szerb válogatottal Európa-bajnokságot és olimpiai bronzérmet szerző center igazolt az együtteshez, akinek társa a palánkok alatt egy WNBA-kosaras, a 22 éves, 190 centis amerikai Erica McCall, aki az Indiana Fever csapatában volt hasznos kiegészítő játékos. Az előző évadban előbb az alapszakaszt megnyerő, majd a bajnoki fináléban bravúros ezüstérmet szerző együttesből a Studer Ágnes, Theodoreán Alexandra, Maja Erkic, Gereben Lívia, Mansaré Manty mag együtt maradt, s még érkezett egy meglepetés center, Kiss Virág személyében. Ő három éve tagja volt az U17-es világbajnokság All Star csapatának, majd két évre rá önkéntes száműzetésbe vonult. Óriási tehetség, s ha fokozatosan visszanyeri pár évvel ezelőtti formáját, s fejlődni is tud, nagyon nagy hasznára lehet a Szekszárdnak.

Az ellenfél a Montpellier rutinos Európa-klasszis kosarasokkal erősített. Irányító és hátvéd poszton az olasz válogatott Goirgia Sottana mind klub-, mind válogatott szinten sok borsot tört már magyar csapatok orra alá. Talán már túl van pályája zenitjén, ám a 35 esztendős lengyel center, a WNBA-t is megjárt Ewalina Kobryn jó másfél évtizedes rutinja sokat jelenthet, és a német magasbedobó, Romy Bar aki pályafutása utóbbi éveit - leszámítva egy kassai kiérőt - a francia élvonalban töltötte. A Montpellier 7-7-tel zárta az előző évadban a csoportkör az Euroligában, csoportjában éppen lecsúszva a 4. helyről, így az Európa-kupa egyenes kieséses fázisában folytathatta,ahol meglepetésre rögtön kiesett.

Szóval kedden este Európa klasszisokat felvonultató, a nemzetközi porondon jegyzett együttes látogat történelmi mérkőzésre Szekszárdra, a női Atom első nemzetközi kupameccsére. Várhatóan a szekszárdi szurkolók, ahogy a bajnoki finálé meccsein, most is katlanhangulatot teremtenek, s hozzásegítik Studer Ágneséket egy olyan eredmény eléréséhez, hogy továbbjutási eséllyel utazhassanak majd a franciaországi visszavágóra.

Vármegyei szövetségek