Érdekességek a férfi NB I B-ből
26
Sep
2017
Érdekességek a férfi NB I B-ből
2017. szeptember 26.  |  00:38
Beindult a nagyüzem a férfi másodosztályban - több érdekességgel. A múlt hét végén rendeztek egy szenzációs hangulatú nosztalgiarangadót, két egészen különleges centerpárharcra került sor a piros, és született egy tripla-dupla egészen egyedi kivitelben a zöld csoportban.

Nosztalgirangadó - sima vendégikerrel

A hangulat az 1980-as, 90-es éveket idézte, amikor a Honvéd és az Oroszlány (képünkön) egyaránt az élvonalban számított élcsapatnak. Vagy 500 néző látogatott ki a nosztalgia rangadóra, mindkét csapatot szép számú tábor buzdította, különböző zajkeltő eszközökkel felszerelve. Kezdetben - ahogy mondani szokás - egy csapat volt a pályán, úgy tűnt, hogy a jelentős részben együtt tartott Honvéd összeszokottabb, mint a komoly változásokon áteső OSE.

A Máté Márk (9/3 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 gólpassz), Tóth Bence (14/6 pont, 7 gólpassz), Stefán Dávid (10 pont) trió vezette gyors, szellemes, gördülékeny hazai akciókkal szemben a vendégek egyénileg erőlködtek - kevés sikerrel. 7 és fél perc elteltével 18-6-os hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Az első félidőben a folyatásban is csapatként a Honvéd játszott jobban, szervezettebben, ám az első percekben oly remek dobószázalék jelentősen visszaesett hazai oldalon, így szívós munkával az oroszlányi nevelésű Burai Róbert (21 pont, 8/9 mezőnyből, 4 lepattanó, 5 gólpassz) remek megmozdulásaira építve apránként még úgy is csökkentette hátrányát az OSE, hogy a Honvéd irányítója, Szalay Ákos egy bravúros félpályás triplát dobott a támadóidő utolsó pillanatában.

Szünet után a 3. negyed közepéig fej fej mellett haladt a két gárda, majd óriási fordulat következett. A feszültség fokozódott, 45-45-nél egy - a vendég pad ellen - megítélt technikai a hazaiakat zavarta meg, az OSE csapatának pedig óriási lökést adott: a széteső Honvéddal szemben az ekkor már tudatos, szervezett játékot nyújtó OSE Kiss Kornél (12/3 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), Kovács Gábor (11 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) és a debütáló amerikai légiós, Thomas Spagnolo (12/3 pont, 3 lepattanó) vezérletével egy 17-5-tel lényegében eldöntötte a meccset. Szervezetten védekezett, s ekkor már csapatként, szépen, stílusosan játszott támadásban az Oroszlány.

A záró etapban Kováts Róbert (10 pont, 4 lepattanó) és a végén triplákat vágó Pintér Dávid (9/9 pont) eredményességének köszönhetően a nagy verést ugyan elkerülte a Honvéd, de Madár András (13/9 pont 5 lepattanó) 3 triplával gondoskodott az izgalommentes végjátékról, az OSE 90-75-re győzött. Amiről még feltétlenül szólnunk kell: lefújás után egymást elismerve a pályán találkoztak, barátkoztak, talán meg közös fotókat is készítettek a két csapat szurkolótáborának tagjai. Jó lenne sok meccsen egyrészt ennyi szurkolót, másrészt pedig azt látni: a táborok tagjai amellett, hogy szeretik a kosárlabdát, ezt elismerik a másik fél híveiben és lefújás után ezért tisztelik egymást, s baráti hangulatban - megbeszélik a mérkőzésen történteket.

Centerpárbajok

A szónak elsősorban a fizikai értelmében kimagasló egyéniségek csaptak össze Miskolcon és a Vasas otthonául szolgáló Sport 11-ben. A MEAFC-Nagykőrös mérkőzésen a hazaiak nyáron igazolt középjátékosa, Timkó Norbert (25 éves, 212 cm) került szembe Dobos Lászlóval. (24 éves, 219 cm) - az adatokat az MKOSZ adatbankjából vettük. Kettejük közül Dobos teljesített jobban (16 pont, 10 lepattanó illetve 5/3 pont, 5 lepattanó), ám a találkozó lefújása után mégis a 88-74-re diadalmaskodó miskolci gárda középjátékosa lehetett elégedettebb.

A hazai siker kapcsán feltétlenül szólunk kell a MEAFC ifjú, 19 esztendős,  198 centis játékosáról, Galló Márkról, aki a két 210 centi fölötti center árnyékában 12 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával járult hozzá a hazai sikerhez. A Sport11-ben a Vasas-PVSK-Kronosz összecsapáson közelmúltban Tajvanon szereplő Universiade-válogatott két középjátékosa, Peringer Balázs (21 éves, 212 cm) és Kővágó-Laska Márk (22 éves, 208 cm) nézhetett ellenfélként farkasszemet egymással. Peringer (20 pont, 9 lepattanó egyértelműen hatékonyabb volt Kővágónál (2 pont, 6 lepattanó), de ennek a találkozónak a végén is a centerpárbajban alulmaradó kosaras csapata nyert. Három kiegyenlített negyed után a pécsi fiatalok a záró etapot 12-2-vel kezdve végül 81-71-re nyertek.

Izmos dupla-dupla, kontra speciális tripla-dupla

A zöld csoportban az utolsó percben egy tripla döntött a több rutinos, korábbi élvonalbeli kosarast felvonultató Pápa javára a MAFC fiataljai ellen. Az összecsapás az izgalmas végjáték mellett két extra egyéni teljesítményről marad emlékezetes. A fővárosiak közül a nyitó fordulóban az Óbuda otthonában kiharcolt 93-91-es siker alkalmával 34 pontos, 22 lepattanós dupla-duplát villantó 19 éves, 201 centire nőtt Bordács Soma Pápán is kitett magáért, s egy újabb izmos dupla-duplával jelentkezett: 23/3 pont, 17 lepattanó. Hazai oldalon Hegedűs Attila egészen egyedi, speciális tripla-duplát ért el. A 31 éves, 196 centis magasbedobó 16 lepattanóval, valamint 10-10 ponttal és dobásblokkolással vállalt főszerepet a nagy küzdelemben kiharcolt pápai diadalban. Bordács teljesítményindexe 35-ös, Hegedűsé 34-es lett, ám utóbbi remek légelhárítással ritka bravúrt ért el, s ezzel - az utolsó MAFC kísérletet is blokkolva - győzelemre vezette csapatát, méltán örülhetett a lefújás után.

Nyíregyházi siker a rangadón

A múlt hét vége rangadóját Nyíregyházán játszotta az előző kiírás döntőjének vesztese, a Veszprém. Az ezüstérmes kezdett jobban, 8 ponttal vezetett egy negyed után, de a remek dobóformát kifogó Czura Attila (31/12 pont, 11/16 mezőnyből, 68.75% 5-5 szerzett labda és gólpassz), valamint a dupla-duplát elérő Nagy Krisztián (14/3 pont, 10 lepattanó) vezérletével egy kemény, küzdelmes meccsen a Körtélyesi Gergely (17/3 pont, 10 lepattanó, 5 szerzett labda)-Helmeczi András (12/6 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) vezette Veszprém fölé kerekedett. Hegedűs Gergely 16/3 ponttal, 5/14-es mezőnymutatóval debütált új csapatában.

Nyeretlen a Vasas és az ezüstérmes

Két forduló után a piros csoportban 4, a zöldben pedig még 5 csapat veretlen. A pirosban az Oroszlány, a Tehetséges Fiatalok, a Bonyhád, és a MEAFC, a zöldben a Budafok, a Szigetszentmiklós, a Salgótarján, a Baja és a Pápa veretlen, bár ez utóbbi csak egy meccset játszott. Ami meglepetés, hogy két forduló után a tavaly még élvonalbeli, s eredetileg a bentmaradást kiharcoló, ám az ott indulást nem vállaló Vasas, valamint az előző kiírás ezüstérmese, a Veszprém nyeretlen amely egy meccsen van csak túl. Kedden Budafokon érdekesnek ígérkező mérkőzésre kerül sor, a Pápa látogat a jelentősen megerősödött gárdához.

Fotó: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia 

Vármegyei szövetségek