Sajtótájékoztatót tartott az MKOSZ
13
Sep
2017
Sajtótájékoztatót tartott az MKOSZ
2017. szeptember 13.  |  05:34

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a jövő hét végén (szeptember 22-23) rendezendő Kosárlabdázás Napja elnevezésű rendezvény kapcsán.

Az MKOSZ 75., a streetball-sorozat 25. évfordulóját ünnepli. Szalay Ferenc a szövetség elnöke megköszönte a médiumoknak, hogy népszerűsítették a sportágat, pozitív híreket közvetítettek a kosárlabdáról.

Kiemelte: mind női, mind férfi vonalon felnőtt szinten nemcsak kijutott az Európa-bajnokságra, hanem az első csoportkörön is túljutott a két válogatott. Leány vonalon az utánpótlás európai összevetésben második a franciák mögött, a fiú szakágban azonban nem olyan fényes a helyzet, de az Európa-bajnoki szereplés, a kolozsvári sikerek, az isztambuli helytállás ezt a vonalat is elindíthatja a fejlődés útján.

Szalay Ferenc kiemelte, 10 új csarnok épült, és közel 150 termet újítottak fel a TAO jóvoltából. Székesfehérváron a válogatottak felkészülésére egy minden igényt kielégítő sportközpont áll rendelkezésre. A magyar kosárlabdázás elindult a fejlődés útján, az elnök bízik benne, hamarosan még komolyabb nemzetközi eredményeknek örülhetünk...A sportorvosi vizsgálaton résztvevők száma alapján már a kosárlabda a második legtöbbek által űzött sportág.

Bodnár Péter a szövetség főtitkára azzal kezdte, a Kosárlabdázás Napja idén - részben a kettős ünnep miatt - kétnapos rendezvény lesz a Hősök terén. Az első nap a szövetségi évfordulóhoz köthető, az MKOSZ megalakulásának 75 éves évfordulójához. Ennek keretében emlékezik, ünnepel a sportág. A főtitkár kiemelte: felkérték a megyei szövetségeket, nevezzenek meg olyan embereket, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a sportágért, akik megérdemlik az elismerést. Az MKOSZ átalakított, központosított szervezeti és adminisztrációs rendszere a tavaly elvégzett FIBA audit alapján olyan szövetségekkel emelte egy szintre az MKOSZ-t, mint a spanyol, az orosz, az olasz vagy a francia nemzeti szövetség. Észrevétel volt azonban, hogy a színvionalas adminisztratív munka mellé szükség lenne hősökre, példaképekre. Most már - tette hozzá Bodnár - az idei eredmények alapján vannak hőseink, többek között a kolozsvári csarnok tüzében az ország sportszerető lakosságának jó részét magával ragadó férfi válogatott játékosai.

Az esemény során belül bejelentésre kerül, hogy az MKOSZ megállapodást kötött az NBA-vel, Magyarországon is elindul a Junior NBA. Harminc iskolai csapat az NBA mintájára, NBA-szereléseket viselve verseng majd a 2017/2018-as szezonban, s a győztes még aranygyűrűt is kap. Az ünnepségen részt vesz Kamil Novak, a FIBA európai ügyvezető igazgatója és Neal Meyer, az NBA Europe alelnöke is. A második, a szombati napon a versengésé, a streetball-é lesz a főszerep.

Császári Attila a streetball sorozatot a kezdete óta támogató Adidas Budapest Kft. sportmarketing igazgatója azt fejtegette: fel sem merült benne, hogy a sorozat 25. évfordulóját együtt ünneplik majd a szövetség fennállásának 75. évfordulójával. Azt taglalta: eleinte magukra hagyatva szervezték a streetballt, csak 2011-ben állt melléjük az MKOSZ, ami óriási lökést adott a streetballnak, de természetesen ehhez kellett még Kucsera József és Tímár András évtizedeken át tartó elkötelezettsége is.

Hét esztendeje állt a sorozat mögé a Nemzeti Közművek Zrt. - korábban Főgáz - amely öt éve fő támogatója a sorozatnak. Felkai György kommunikációs igazgató kifejtette: a támogatás révén próbálják segíteni a fiatalokat, a sportolás örömének megismerésében. A szombati verseny Nemzeti Közművek Zrt. Budapest Open néven zajlik.

Hajdu Péter, a Budapesti Kosárlabda Szövetség elnöke személyes élménnyel kezdte: a 25-ből 23 éven át valamilyen formában ott volt a rendezvényen. A fővárosi szövetség megalkotta azt a programot, amely a 3x3-as szakág távlati, minőségi képzését segítheti elő. A szövetség a speciális olimpikonok és az öregfiúk szereplését támogatja. 10 speciális olimpiai csapat és 4 kerekesszékes együttes részvételére lehet számítani, az öregfiúk játékában pedig már válogatott kosarasok jelezték részvételi szándékukat. A szervezők fejében annak idején megfogalmazódott a gondolat, hogy a streetball a strandröplabdához hasonlóan kikerüljön az olimpiára. A FIBA is így gondolta, az MKOSZ pedig mögé állt a streetball-ból kifejlődő versenyszakágnak.

Máriás György, a B33-as szakág képviseletében kiemelte: a szövetség támogatásával a diákolimpia mellett már egyetemi és U18-as nemzeti bajnokságot is rendeznek. Az alapos szervező munka révén a jelentős nemzetközi tornákon a világ élvonalához tartozó csapatokkal versenghetnek a magyar felnőtt és utánpótlás válogatottak. Ezek felkészülését a szövetség finanszírozza, s főleg női vonalon a szakág hozza a jobbnál jobb eredményeket, idén felnőtt vb. ezüstérmet és az U18-as Európa-bajnoki aranyérmet. Kucsera József hozzátette: még a kluboknál van némi ellenérzés a 3x3-mal kapcsolatban, de reméli, a sikerek láttán ez elül.

A helyszín az előző évekkel szemben a Városligeti tó helyett a Hősök tere lesz. A rendezvényre sztárvendégeket hívtak meg, az egyik fénypont a Harlem Wizzards fellépése lesz, mind a két napon tartanak bemutatót. A szervezők közel 300 csapat fellépésére, részvételére számítanak. Bízik benne, hogy a fellépésre büszke speciális olimpikonok, a kerekesszékesek, illetve öregfiúk csapatok játéka - ahogy eddig is - nagy sikert aratnak majd.

Vármegyei szövetségek