Tisztes helytállás a címvédő ellen
07
Sep
2017
Tisztes helytállás a címvédő ellen
2017. szeptember 7.  |  17:41
A sérüléssel bajlódó Hanga Ádám elvégezte ugyan a bemelegítést, de nem lépett pályára a spanyolok elleni, utolsó csoportmérkőzésünkön. A himnuszok után a két válogatott összeállt egy csoportképre a félkörben, ahogy azt tegnap Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány is ígérte. A szurkolók pedig rákezdtek a „Szép volt fiúk!" és az „Isztambul! Isztambul!" rigmusokra.

San Emeterio alig hat másodperc után megszerezte a vezetést a spanyoloknak, amire Rosco Allen triplával válaszolt. Három és fél perc után aztán már 3-13 volt az állás. Állandósult is a tízpontos különbség, eljutottunk dobóhelyzetekig, csak éppen szinte semmi nem ment be... Az első negyed végén 10-22 állt az eredményjelzőn. Pau Gasollal nem bírtunk, egymaga tíz pontot dobott.

Rodriguez kosarával folytatódott a meccs, bár a különbségen nem tudtunk faragni, a magyar válogatott egyáltalán nem volt megilletődve, többször is szemre is tetszetős akciókat vezetett. A védekezést egyik csapat sem vitte túlzásba. Ferencz keze nagyon sült, négy triplát is bevágott a második negyedben. A félidei 29-41-es állás Perl középtávolijával zárult, a második etapot lehoztuk döntetlenre. Paul Gasol már a félidei pontjai alapján lehagyta Tony Parkert, és ő lett minden idők legeredményesebb játékosa az Európa-bajnokságok történetében. Hatalmas tapsot kapott a legenda a szünetben.

Testvére, Marc Gasol állhatott oda a vonalra a fordulás után, sikeresen, majd Vojvoda tett fel egy labdát alley oopra Kellernek. Ez annyira szép volt, hogy a spanyolok is megirigyelték: a kontrából Rubio és Pau Gasol is összehozott egy hasonlót. A 17. percben Marc Gasol büntetőivel húsz pontra nőtt a különbség (35-55). Meghajtottuk a hajrát, Scariolo kétségbe is esett, és az utolsó percben, 46-57-nél időt kért. Rodriguez még bevágott egy trojkát, így tizennégy pontos hátrányból vártuk a záró felvonást.

Ruják is megszerezte első kosarát, távolról köszönt be a paksi irányító, Vojvoda triplájával pedig tízen belülre kerültünk (52-60). Sőt, Ferencz ötödik triplája után Scariolo majdnem infarktust kapott, 9-0-s szériát futottunk (55-60). A győzelemre azonban már nem volt esélyünk, mert a spanyolok, amikor kellett, megrázták magukat. Nehéz szavakat találni a magyar válogatott teljesítményére, mert igaz ugyan, hogy Európa legerősebb válogatottja ma nem adott ki magából mindent, de legjobbunk nélkül is abszolút helytálltunk. Megmutattuk, miért is vagyunk ott a kontinenstornán, és miért is leszünk ott Isztambulban.

Magyarország - Spanyolország 64-87 (10-22, 19-19, 17-19, 18-27)

Európa-bajnokság, C-csoport

Kolozsvár, Polyvalent Hall, 3180 néző

V.: Maestre (francia), Zashcuk (ukrán), Krejic (szlovén)

Magyarország: Wittmann 5/3, Perl 9/3, Vojvoda 10/6, Allen 5/3, Keller 3. Csere: Karahodzsics -, Ruják 3/3, Tóth N. 7/3, Ferencz 17/15, Eilingsfeld 5/3.

Spanyolország: Navarro 3/3, Rubio 6/6, San Emeterio 5/3, M. Gasol 10, P. Gasol 20/3. Csere: Rodriguez 15/12, W. Hernangomez 15, Sastre 2, Oriola 3/3, J. Hernangomez 8.

Statisztika:

http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017/0709/Hungary-Spain#|tab=boxscore_statistics  

 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek