07
Sep
2017
Felhívás!
2017. szeptember 7.  |  02:11
Először játszott tétmérkőzéseket a közelmúltban a csehországi Brnóban kerekesszékes kosárlabda válogatottunk, amely a C-csoportos Európa-bajnokságon szerepelt első alkalommal hivatalos nemzetközi rendezvényen.

A Magyar András vezette csapat egyértelműen a tapasztalatszerzés céljával utazott az Eb-re. Meccset nyerni nem sikerült az együttesnek, nagy eredmény volt, ha egy-egy negyedet elcsípett az együttes.

A küldöttséggel kint járt Nagy Tamás is, a kerekesszékes csapattal is rendelkező Soproni Tigrisek SE elnöke, az MKOSZ kerekesszékes bizottságának tagja, ő osztotta meg kint szerzett tapasztalatait.

Kiemelte: szinte minden csapatban volt egy vagy két láthatóan kosaras múlttal rendelkező relatíve kisebb sérüléssel rendelkező játékos, ők szerezték riválisainknál a pontok úgy 70-80%-át. Egy nemzetközi mérkőzésen egy csapat pályán lévő játékosainak sérültségi fokának összértéke 14 pont lehet, a legkevésbé sérült játékosnál ez az érték 4,5 pont. Volt, aki sérvvel, csípőprotézissel, akadt, aki hallássérültként játszott ilyen pontszámmal, s ezek a kosaras múlttal rendelkező kevésbé sérült játékosok voltak a húzóemberek ellenfeleinknél.

Amit még megfogyeltünk, hogy a mi többnyire 40 év körüli, vagy fölötti játékosainnak szemben az ellenfeleknél többnyire aktív sportoló korú, 20-35 év közötti játékosok szerepeltek. A szövetségi kapitány Magyar Andrással megpróbálunk felkutatni, keresni olyan kosaras múlttal rendelkező kisebb sérüléssel bajlódó ép sportolókat, akiknek lenne kedvük kipróbálni, megtanulni a kerekesszékes kosárlabda fortélyait. Az biztos, hogy nemzetközi szinten csak ilyen játékosokat felvonultatva lehet versenyképes a magyar válogatott.

A csapatot egyébként hívták játszani a szlovén és az osztrák bajnokságba. Elsődleges cél azonban most itthon tovább népszerűsíteni a szakágat. Ennek érdekében - ahogy az utóbbi években is - ismét részt vesznek kerekesszékes kosarasok a Kosárlabdázás Napja elnevezésű rendezvényen szeptember második felében. Október első hétvégéjén a Magyar Kupát pedig egy olyan kosaras fellegvárban rendezzük, ahol még nincs kerekesszékes csapat: Pécsett.

Vármegyei szövetségek