3X3, U18: EURÓPA-BAJNOK: MAGYARORSZÁG!
04
Sep
2017
3X3, U18: EURÓPA-BAJNOK: MAGYARORSZÁG!
2017. szeptember 4.  |  10:07
A csoportját fölényesen megnyerve, majd az egyenes kieséses szakaszban többek között a franciákat, a fináléban pedig az oroszokat legyőzve, Debrecenben megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot leány válogatottunk.

A Jáhni Zsófia, Révész Boróka, Tenyér Zsófia, Tóth Orsolya összetételű magyar kvartett könnyed, 20-5-ös győzelemmel kezdte szereplését a debreceni korosztályos Európa-bajnokságon, majd az olaszok következtek. A jó védekezés magabiztos, 13-5-ös győzelmet eredményezett. 

Az egyenes kieséses szakaszban nehéznek ígérkezett a negyeddöntő: a francia csapat várt a mieinkre. Repülőrajttal kezdtek a lányok, 5-0-ra vezettek, ám ellenfelünk rendezte sorait, s feljött 5-4-re. Lányaink új erőre kaptak, de 8-5-ös vezetésük után egy 4-0-s francia roham következett, s a végjátéknak ellenfelünk vezetésével vágtak neki a felek. Gyors kosárváltás után a végjátékban azonban Révész Boróka lépett elő vezérré, két támadást is kosárral fejezett be, s ezzel lányaink megfordították a meccset, s a drámai csatában kivívott 11-10-es győzelmükkel bejutottak az elődöntőbe.

Az elődöntőtől kezdve a szakadó eső miatt már az Oláh Gábor utcai csarnokban folytatódtak a küzdelmek. A döntőbe jutásért jóval könnyebb dolguk volt a lányoknak, mint a franciák ellen a négy közé jutásért, hamar megléptek 5-1-re a hollandok ellen. Egyszer volt szorosabb az állás, 9-7, de összességében végig vezetve 14-9-re győztek a lányok, s bejutottak a fináléba, ahol a világbajnoki bronzmérkőzés visszavágójaként az orosz együttes várt rájuk.

A vb bronzmérkőzését az oroszok nyerték, s az Eb-döntőben is ők kezdtek jobban. 2-2 után 3 ponttal ellépett az orosz csapat, s ekkor egy üldözőverseny vette kezdetét. Egységes csapatjátékkal 6-6-nál a lányok utolérték ellenfelüket, de megint orosz pillanatok következtek, ellenfelünk 9-6-ra megugrott. Utána azonban a sorozat végén rejtett tartalékaiból rengeteg erőt merített csapatunk. Révész Boróka kosarával megkezdték a felzárkózást lányaink, Tenyér Zsófia duplájával pedig egyenlítettek. Tóth Zsófia duplájával már a mieink vezettek, miközben a hatalmas hangzavarban elbizonytalanodó orosz csapat nem tudta eredményesen befejezni akcióit a szoros magyar őrizet mellett. A győzelmet Jáhni Zsófia találata biztosította be, s a lefújás után boldogan ugrottak egymás nyakába lányaink. Három pontos hátrányból egy szédületes 6-0-s hajrával fordították a maguk javára a finálét, s megnyerték az Európa-bajnokságot,

Tóth Orsolyát a kontinensviadal legértékesebb játékosának (MVP) választották. Gratulálunk a lányoknak és az őket felkészítő szakmai stáb tagjainak.

Vármegyei szövetségek