Remek helytállás az Eb nyitányán
01
Sep
2017
Remek helytállás az Eb nyitányán
2017. szeptember 1.  |  15:55
18 év után szerepelt újra Európa-bajnokságon a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely Horvátország ellen kezdte meg szereplését a kolozsvári C-csoportban. Elképesztő hangorkánt varázsolt a csarnokba a népes, közel kétezer fős magyar tábor.

Két gyors magyar faulttal (Allen és Wittmann) indult a meccs, majd Ukic ziccerét ütötte el leszálló ágban Keller. 6-0-val kezdtek az esélyesebb piros mezesek. Keller zsákolása jelentette az első magyar kosarat az Eb-n. A játékvezetők nagyon tisztelték a riválist, ennek ellenére is abszolút partiban voltunk velük, másfél perccel az első negyed vége előtt Eilingsfeld elementáris zsákolása után egyenlítettünk (15-15). Sőt Hanga triplája után először vezettünk, időt kértek a horvátok. „Felrobbant" a csarnok, természetesen a magyar tábor extázisa miatt. Volt már 20-15 is ide, a vége Bogdanovic (jó szívvel odaítélt) büntetői után döntetlen.

Bogdanovic vette vissza csapatának a vezetést. Minden pontért keményen meg kellett izzadnunk, de bírtuk a tempót, újra sikerült pár pontos előnyre szert tennünk. Hatalmasat küzdöttek a magyar fiúk, ha nem ültek a dobásaink, akkor jól védekeztünk, vagy leszedtük a lepattanókat. Kereken egy támadásnyi idő, 24 másodperc volt hátra, amikor Keller kosara után, 36-37-nél megint időt kértek a horvátok. Saric betalált még a végén, így 36-39 volt a szünet. Érdekesség, hogy Vojvodának négy pont hiányzott az ezerhez a válogatott mezben, és ezt az első félidőben pont elérte. Sajnos azonban rossz hír, hogy Hanga Ádám megsérült, és nem tudta folytatni a játékot.

Keller támadójával indult a második játékrész, továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok. Legjobbunk nélkül is elképesztően játszottunk. Mindenki csúszott-mászott, és extrán harcolt. Perl Zoltán vágott be egy triplát hidegvérrel a bal sarokból, amely után 53-50-et mutatott a tábla, 31 másodperccel a vége előtt újra felmutatta a T-betűt az egyre idegesebb Petrovic mester. Saric kosara zárta a harmadik felvonást, győzelmi esélyekkel futottunk neki az utolsó tíz percnek!

Benderről feledkeztünk meg a palánk alatt, majd Bogdanovic tett rá két büntetőt. Tomas triplája után, 53-59-nél Ivkovics kért időt a 33. percben. Bogdanovic könyökölte fejbe Eilingsfeldet, mégis utóbbi kapott technikai színészkedésért. Szinte semmi nem jött össze a mieinknek támadásban, mígnem Vojvoda egy „emberes" triplával törte meg a horvátok 8-0-s szériáját. A negyedik negyed derekán, 56-62-nál újra magához hívta játékosait Ivkovics. Sajnos a végére elfáradtunk, így bár közel voltunk egy hatalmas bravúrtól, végül érvényesült a papírforma. Le a kalappal a magyar fiúk előtt, holnap ilyen játékkal akár lehet is keresnivalónk Montenegró ellen... - tudósított a BB1.hu.

Magyarország - Horvátország 58-67 (20-20, 16-19, 17-13, 5-15)

Európa-bajnokság, C-csoport, 1. meccs

Kolozsvár, Polyvalent Hall, 3000 néző

V.: Anastopoulios (görög), Maestre (francia), Michaelides (svájci)

Magyarország: Wittmann 2, Hanga 5/3, Vojvoda 11/3, Allen 5/3, Keller 8. Csere: Perl 12/3, Karahodzsics -, Eilingsfeld 8, Ferencz 7/3, Kovács -, Ruják -, Tóth N. -.

Horvátország: Bogdanovic 23/3, Ukic 6, Tomas 8/6, Saric 15/3, Planinic 6. Csere: Zoric -, Popovic 2, Kruslin -, Simon 5/3, Bender 2.

Statisztika:

http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017/0109/Hungary-Croatia/#|tab=boxscore_statistics 

Vármegyei szövetségek