Helyzetjelentés Kolozsvárról
31
Aug
2017
Helyzetjelentés Kolozsvárról
2017. augusztus 31.  |  23:25

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság. Ízlelgetjük a szót, s nem csupán csak azért, mert nagyon régen járt a kontinenstornán a magyar válogatott. A sportág azóta hatalmasat fejlődött, s mára egyértelműen a labdarúgás után Európa második legnépszerűbb csapatsportjává vált. Ennek megfelelően Kolozsváron is hatalmas a felhajtás a csapatok körül, világsztár sportolók sora mindenfelé, egyszóval egy más világba csöppent a magyar csapat a tavalyi csoportgyőzelemmel és a kijutással.

A kolozsvári csoport magyar szemszögből nézve ideális, hiszen közel van, ráadásul ez a dinamikusan fejlődő város egyelőre remek házigazdának bizonyul. Egy csodálatos ötcsillagos szállodában laknak a csapatok, mesés rálátással a városra. Ez a hegyoldali negyed egyébként Kolozsvár legújabb városrésze, luxusapartmanok, szállodák épülnek, látszik, hogy itt nem az átlagemberek laknak. Minden csapatnak külön busz dukál, a mieink járművén ott a hatalmas Hungary felirat, valamint egy piros-fehér-zöld színű labda. Apropó labda, mint azt már lehetett hallani, a játékosok panaszkodnak az Eb hivatalos játékszerére. Való igaz, nagyon csúszik a Molten, de nincs mese, ezt a tornát már alighanem ezzel játsszák végig.

A szervezők gondosságát mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy válogatottunk mellé egy romániai magyar fiatalembert adtak kisérőnek, így valóban a lehető legnagyobb gondoskodás veszi körül Wittmannékat.

A csapatok programja, ahogyan azt egy Eb-n illik, percre pontosan beosztott. A magyar srácok fotózással indították a napot, majd jöhetett az első edzés a remek sportarénában, ahol teltház esetén közel tízezer néző buzdíthatja a csapatokat. Ivkovics Sztojan mester egy elég pörgős kora délutáni foglalkozást vezényelt, majd a tréning végén nyílt a küzdőtér ajtaja, s érkezett a sajtó: magyarok, románok, horvátok akartak interjút készíteni a legjobb magyar kosarasokkal. természetesen Hanga Ádám volt az abszolút favorit, a Barcelona kiválósága egymás után adta a nyilatkozatokat. A horvát televízió elsősorban Ivkovics mesterre volt kíváncsi, míg a magyarok természetesen mindenkire.

Az edzésen kívüli élet sem éppen nyugalmas mostanában a csapatszálló környékén, ugyanis állandóan kíváncsi a sajtó valamelyik játékosra. Különösen a hispán média képviselteti magát hatalmas számmal, s amint megjelenik valamelyik spanyol sztár, abban a pillanatban körbefogják. Persze ez nem is csoda, hiszen Pau Gasolék a torna egyik nagy esélyeseinek számítanak, számukra aligha kérdés, hogy szeptember 8-án utaznak Isztambulba az egyenes kieséses szakaszra. A magyar srácok pedig éppen azért küzdenek, hogy számukra is adott legyen ez a lehetőség. Az odáig vezető út azonban hosszú, s holnap a horvátok ellen egy igen nehéz gárda ellen kezdenek Hanga Ádámék.

 

Vármegyei szövetségek