Sitku bízik a magyar válogatott továbbjutásában
31
Aug
2017
Sitku bízik a magyar válogatott továbbjutásában
2017. augusztus 31.  |  15:17

A 149-szeres magyar válogatott center, Sitku Ernő is tagja volt annak a nemzeti csapatnak, amely legutóbb kijutott az Európa-bajnokságra. A Nyíregyháza Blue Sharks ügyvezetője a BB1.hu kérésére felidézte az 1999-es franciaországi tornát, majd természetesen kitért a ma kezdődő kontinensviadalra is.

- Szenzációs volt. Lehet, néhányan úgy gondolják, hogy túl akarom fényezni és túldimenzionálom, de akkor a válogatott harminc év után jutott ki az Eb-re, mi pedig sosem vettünk részt még a kontinensviadalon azelőtt - kezdte a BB1-nek Sitku. - Minden a kosárlabdáért van, minden erre a szép sportra van kihegyezve egy ilyen tornán. Nagyon jó emlékeim vannak róla, de nem csak az Eb-ről, hanem az odavezető útról is. Nagyon jó selejtező sorozatot tudhattunk magunk mögött. Úgy indítottunk, hogy megvertük idegenben azokat a lengyeleket, akik a '97-es Eb-n a hetedikek lettek. Ezt követően Salgótarjánban legyőztük az oroszokat, de sorolhatnám még a többit is, nagyon sok emlékezetes meccset játszottunk. A francia tornán aztán jöttek a spanyolok, az oroszok és a szlovének. Azt hiszem, nem kell ecsetelnem, milyen kemény ellenfelek voltak. A spanyolok ezüstérmet szereztek, a szlovének közül ezután öt-hat ember az NBA-be igazolt.

- Marcaliban készültünk előtte, ahol igyekeztük átalakítani az edzésmódszereket - emlékezett vissza a korábbi center a felkészülés időszakára. - Volt olyan időszak, amikor napi egyet edzettünk, de azok 4-5 órások voltak, ezeket az NBA mintájára próbáltunk átvenni. Sokat voltunk Tatán, sok felkészülési mérkőzést játszottunk, és olyan tornákon vettünk részt, amik előtte szinte elképzelhetetlenek voltak. Elutaztunk Spanyolországba, ahol például a spanyolok és a litvánok ellen játszottunk, majd Franciaország felé vettük az irányt, ahol a törökök és a franciák is vártak ránk. Olyan együttesek ellen mérkőztünk meg, akik az európai élvonalba tartoztak. Szerencsére a felkészülés során végig partiban voltunk ezekkel a nemzetekkel, ezért is szép emlék ez az egész.

"A keret kialakítása mindig az aktuális szövetségi kapitány feladata"

A nosztalgiázást követően Sitku a jelenlegi magyar válogatottról is elmondta véleményét.

- A keret kialakítása mindig az aktuális szövetségi kapitány feladata, felesleges ilyenkor bármiről beszélni. Ha van eredmény, akkor minden döntés őt igazolja, ha pedig valaki bele akar szólni egy szövetségi kapitány munkájába, akkor teljesen természetes, hogy ez neki nem tetszik. Egy biztos, régóta nem sikerült az Eb-re való kijutás, ezt pedig most Ivkoviccsal harcolta ki a válogatott, gratulálok neki ehhez. Hogy mire lesz képes a keret, azt majd meglátjuk, de mindenképpen van esély továbbjutni a csoportból, ebben bízom. Hiába van fontos hiányzó a cseheknél, egy Eb-n nincs könnyű csapat, minden válogatott számára fontos ez a torna - mondta a nyíregyházi vezető, majd arra a kérdésre is válaszolt, hogy beszélt-e valakivel az Eb-ről a jelenlegi kerettagok közül.

- Hanga Ádámmal nem is olyan régen találkoztam, gratuláltam neki mindenhez, de egyébként nem vagyok napi kapcsolatban a válogatott tagjaival. Nem szeretnék okoskodni, nem akarok beleszólni csak azért, mert korábbi válogatott kosaras vagyok. Bízom benne, hogy jól fognak szerepelni és ők is nagyon fogják élvezni az egész Eb-t. Én személy szerint a helyszínen fogok szurkolni nekik, sok sikert a csapatnak! - tette hozzá zárásként Sitku Ernő.

Vármegyei szövetségek