Jó játék a legjobbak nélkül is
26
Aug
2017
Jó játék a legjobbak nélkül is
2017. augusztus 26.  |  19:40

Európa-bajnoki felkészülési torna, Varsó

Lengyelország - Magyarország 74–64 (19–18, 14–15, 26–11, 15–20)

Legionowo Aréna, 1500 néző

LENGYELORSZÁG:

Koszarek, Ponitka 8, Waczynski 13/9, Kulig 9/3, Karnowski 21. Csere: Zamojski 3/3, Cel 9/9, Sokolowski, Hrycaniuk 4, Slaughter 5/3, Gielo 2, Gruszecki. Szövetségi kapitány: Mike Taylor

MAGYARORSZÁG:

Wittmann 6/6, Perl 11/3, Ferencz 16/12, Tóth N. 2, Keller 15/3. Csere: Karahodzsics 3, Váradi 5/3, Eilingsfeld 4, Benke 2, Kovács. Szövetségi Kapitány: Ivkovics Sztojan

Kipontozódott:

Kemal Karahodzsics (34. perc)

A varsói torna záró napján nem kis meglepetésre az angolok simán legyőzték Izraelt 85-64-re, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az izraeli szakmai stáb több kulcsemberét is pihentette. A kínálkozó lehetőséget pedig a remekül dobó angolok ki is használták, így az utolsó meccs, a lengyel-magyar előtt két győzelemmel állt Izrael és Anglia is, a házigazda pedig arra készült a három kulcsemberét, Hangát, Vojvodát és Allent pihentető magyarok ellen, hogy megszerzi a második győzelmét.

Ivkovics mester Izrael ellen már az Európa-bajnoki tempót igyekezett próbálgatni, s egészen a 37. percig tartotta is a jóval erősebb ellenféllel szemben magát a magyar csapat (ekkor hat pont volt a különbség). Így a torna utolsó napján az eddig kevesebbet játszók kaptak főszerepet.

Nem indult pontzuhataggal a mérkőzés, négy perc után 6-6-os állást mutatott az eredményjelző. A lengyelek elsősorban a hatalmas centerük, Karnowski révén fejezték be eredményesen támadásaikat, látszott, hogy ezen a poszton erős fizikai fölényben vannak, amíg ő a pályán van. Ennek ellenére a hetedik percben Wittmann Krisztián triplájával ugyan csak rövid időre, de átvette a vezetést a legjobbjait nélkülöző magyar csapat (8-9). Jó kis ébresztő volt ez a házigazdának, villámgyorsan vezényeltek egy 9-0-ás rohamot, s a negyed hajrájához érve hét ponttal tartottak előbbre. Keller Ákos triplája így aztán a lehető legjobbkor jött, sőt, a fehérvári center két büntetőt is értékesített, így 9 pontnál járt a 9. percben. A negyedet is az ő kosara zárta, így elsősorban az ő 11 pontjának köszönhetően mindössze egyetlen ponttal, 19-18-ra vezettek a lengyelek az első negyedet követően.

Perl Zoltán gól jó plusz faultos akciójával indult a második negyed, így újra vezettek a mieink. Nem igazán ment a játék ezekben a percekben a lengyeleknek, honosított amerikai irányítójuk, Slaughter sem tudott lendíteni támadásaikon. Ellenben a magyar csapat szépen, okosan és pontosan kosárlabdázott, így tartotta a lépést a lengyelekkel, sőt, a második negyedben jobbára a mieink tartottak előbbre. A lengyelek amerikai kapitánya időt is kért Ferencz Csaba triplája után a 16. perc végén (25-28). Karnowski harcos pontjai után ismét egyenlítettek a lengyelek, majd egy kivédekezett magyar támadás után hét percet követően Gielo büntetőivel visszavették a vezetést (30-28). Aztán mielőtt felpöröghettek volna a házigazdák, Karahodzsics kétszer is betolta a lengyel óriást, Karnowskit a palánk alá, s egyetlen pontra felzárkózott csapatunk fél perccel a félidő vége előtt (32-31). A végén a lengyelek csak egy-, a magyarok Perl révén viszont két büntetőt is bedobtak, így 33-33-as állásnál vonulhattak be az öltözőbe a csapatok.

Öt lengyel ponttal kezdődött a második félidő, valamint kihagyott magyar dobásokkal. A hazaiak láthatóan nagy elánnal kezdték a harmadik negyedet, a roham élére a 24 éves 216 centis óriás, Karnowski állt, hat pontot dobott négy perc alatt. A magyaroknál Ferencz Csaba triplája, valamint Perl Zoltán egy büntetője szerepelt a pozitív oldalon, így a negyed feléhez érve 44-37-re megléptek a lengyelek. Sőt, a 27. percre először tíz pont fölé kúszott a különbség (49-38). A lengyel rohanást végül nem tudták megállítani, s 15 pontos lengyel előnnyel kezdődhetett a záró felvonás (59-44).

Aaron Cel két triplájával indult a torna utolsó negyede, az első magyar pontokat Wittmann Krisztián dobta egy hárompontos formájában. Kicsit könnyelműsködtek a lengyelek, több támadást is elrontottak, Ferencz Csaba harmadik triplájával időkérésre is késztette Mike Taylort (65-52). A jelek szerint a harmadik negyedbéli rohanás kicsit elfárasztotta a hazaiakat, mert a magyar csapat néhány formás támadás végén újra tízen belülre lopta magát. Különösen jó volt látni Ferencz Csaba játékát, a körmendi bedobó remek formát mutatott. A magyar csapat pedig már nem engedte elhúzni jobban a lengyeleket, s végül három legjobb játékosa nélkül, helyenként remek teljesítménnyel tisztes vereséget szenvedett a házigazdától. A tornát végül Anglia nyerte Izrael, Lengyelország és Magyarország előtt.

​Ivkovics Sztojan: Az utolsó meccs alapvetően a házigazdáról szólt, de ennek ellenére véleményem szerint ennek a meccsnek mi vagyunk a nyertesei. Nagyon örülök Perl, Ferencz Csabi és Keller Ákos remek játékának, egyszerűen nem értem, hogy a mi válogatottunkból miért nem játszik több játékos valamelyik erősebb európai bajnokságban. Elnzéve a játékukat, megérdemelnék!

Vármegyei szövetségek