Nem sikerült a bravúr Izrael ellen
25
Aug
2017
Nem sikerült a bravúr Izrael ellen
2017. augusztus 25.  |  22:20

Európa-bajnoki felkészülési torna, Varsó

Izrael- Magyarország 85-70 (20-20, 27-18, 18-19, 20-13)

Legionowo

Aréna, 200 néző

IZRAEL:

Mekel 4, Dawson 8, Casspi 17/3, Kadir 10, Eliyahu 7. Csere: Timor 9, Pnini 7/6, Zalmanson 2, Ohayon 6, Blayzer 7/3, Simhon 8/6, Halperin. Szövetségi kapitány: Erez Edelstein

MAGYARORSZÁG:

Wittmann 5/3, Vojvoda 13/6, Hanga 17/6, Allen 14/3, Keller 8. Csere: Ferencz, Eilingsfeld 2, Karahodzsics 2, Perl 2, Kovács 7/3. Szövetségi Kapitány: Sztojan Ivkovics

Kipontozódott:

Kadir (37. perc), ill. Keller (38. perc)

A varsói torna második napján a lengyelek végig vezetve végül tíz ponttal legyőzték a remekül harcoló angolokat, az est második meccsén a lengyeleket csütörtökön legyőző izraeliekre a magyarok vártak.

Benke Szilárd és Golomán György maradt ki az izraeliek elleni keretből, visszakerült Allen Rosco és Kovács Péter. Az izraeli válogatott személyében a briteknél nehezebb ellenfél várt ezen az estén Hanga Ádámékra, elsősorban összeszedettebb támadójátékot várt a szakvezetés a fiúktól. A gyors kosárlabdát játszó Casspiék. Az izraeli dobógép egyébként most szerződött az NBA legjobb csapatához, a Golden State-hez, ez is jelzi, hogy nem várt könnyű meccs a mieinkre.

Kicsit álmosan kezdtek a mieink, két perc alatt egyetlen dobásig jutottak csak el, igaz, az izraeliek is csak kettőig, de azok célt is találtak. Allen Rosco törte meg a gólcsendet, egy szép betörés után dobott ziccert. A viszonylag alacsony szerkezettel kezdő izraeliek agresszíven védekeztek, ami láthatóan nem igazán ízlett a mieinknek. Támadásban Casspiék sem brillíroztak, ellenben remekül szedték a támadólepattanókat, így négy és fél percnyi játék után már 10-3-ra vezettek. Vojvoda 2+1-es akciója után ébredezni látszott a magyar csapat, de Casspi és Kadir lehűtötte gyorsan a kedélyeket (14-6). Innentől a magyarok oercei következtek, Kovács Péter, Vojvoda Dávid és Keller Ákos pontjaival egész szoros lett az állás (14-13). Jót tett a magyar csapat játékának Kovács Péter beállása. Nem csupán a tőle megszokott kőkemény védekezés miatt, hanem fontos pontjaival is lendített a magyarok játékán.A mieink az első negyed utolsó három másodpercében egyenlítettek, előbb Allen értékesítette mindkét büntetőjét, majd Hanga elcsente az izraeliek alapvonali bedobását, s ziccerével le is telt az első játékrész (20-20).

Egy gyors és látványos Hanga-Allen-Keller akcióval indult a második negyed, a következő támadásban is ez a három ember varázsolt, csak ekkor Allen volt a befejező. A jó kezdés után az izraeliek pillanatai következtek, s ismét náluk volt a vezetés Pnini hármasa után. Sőt, a rövidzárlat kicsit hosszabbra sikeredett, amit megfejelt a lengyel bírótrió egy sajátos sportszerűtlennel, ami még az izraelieket is meglepte. Így aztán Simhon triplája után a 17. percben ki is kérte az idejét Ivkovics mester (40-30). A Félidő végéhez érve beállt ez a különbség, s végül kilenc pontnyi izraeli előnnyel vonultak az öltözőbe a csapatok (47-38).

Két kivédekezett támadással, s öt ponttal indította a harmadik negyeden a magyar csapat, fel is zárkóztak 47-43-ra Wittmannék. Sőt, Hanga hármasával már csak három pont volt közre három percnyi játék után (49-46). Kadir és Timor kosaraival ugyan hét pontnyira ismét megléptek az izraeliek, ám a játékukkal egyáltalán nem volt elégedett Erez Edelstein, így időt is kért öt perc után. Mintha csak igazolni akarná a bosszankodó izraeli kapitányt, Vojvoda Dávid dobott egy szép triplát. Aztán néhány elrontott támadás után ismét kapkodni kezdtek a mieink, amit a kiválóan játszó Kadir révén kihasznált Izrael, s újra tíz pont volt a két csapat között (59-52). Érdemes megemlíteni a kiválóan kosarazó Kovács Pétert, aki elsőrangú védekezésén túl pontokkal is segítette csapatát, a sarokból dobott triplája igen látványosra sikerült, miután előtte egy dobócsellel az öltözőbe küldte védőjét.

A záró negyed nem indult jól magyar szemszögből, a mieink ugyanis három percig nem tudtak betalálni az izraeli gyűrűbe. Így aztán a legjobbkor érkeztek Eilingsfeld János első pontjai, mindjárt rögtön három is (68-59). Hanga is egy triplával kezdte a negyedik negyedet, sőt, egy szép betöréssel tovább csökkentette a különbséget (70-64). A hibák ellenére egész jól játszott a magyar csapat, az ellenfél nagyobb rutinja azonban eldöntötte a mérkőzést, s a végére 15 ponttal megnyerte a mérkőzést az egyenletesebben játszó Izrael.

Vármegyei szövetségek