Vereség a britektől
24
Aug
2017
Vereség a britektől
2017. augusztus 24.  |  22:42

Utolsó felkészülési tornájához érkezett az Európa-bajnokság előtt a magyar férfi kosárlabda válogatott. Sztojan Ivkovics csapatával már ott volt a keretben a Barcelona sztárja, a legjobb magyar kosaras, Hanga Ádám is. Nincs viszont ott, s már nem is lesz DeAndre Kane, a Maccabi honosított amerikaija, aki megszegve ígéretét, végül nem csatlakozott a magyar válogatotthoz, viszont klubjának edzésén már feltűnt. Így a szövetség a játékossal kötött szerződésben foglalt szankciókkal élni fog, erről az Európa-bajnokság után fog dönteni az MKOSZ elnöksége.

De foglalkozzunk az itt lévőkkel, már csak azért is, mert ők voltak azok, akik kiharcolták a magyar válogatott Eb-szereplését közel két évtizednyi sikertelenség után. A varsói tornán erős mezőny jött össze, az egyik Európa-bajnoki csoport házigazdája, Izrael például az első meccsen végig vezetve legyőzte a házigazda lengyeleket 77-74-re. Azt a válogatottat, mely felkészülése során kétszer is verte csoportbéli ellenfelünket, Csehországot. A magyaroknak a torna első napján a britek jutottak ellenfélül, akik előtt csoportelsőként jutottak ki az Eb-re Vojvoda Dávidék. A mérkőzésre nevezett 12-es keretből ezúttal Allen Rosco, valamint Kovács Péter maradt ki.

Két gyors angol kosárral kezdődött a mérkőzés, az állást két mintaszerű magyar támadás után Keller zsákolásával, valamint Hanga triplájával gyorsan megfordították a mieink. A britek Murray triplájával vették vissza a vezetést négy percnyi játék után. Megtorpant a mieink játéka, aminek az oka elsősorban a kihagyott dobóhelyzetekben keresendő. A kevesebbet hibázó angolok a negyed derekához érve már 16-7-re vezettek. Az ötperces magyar kosárcsöndet Perl Zoltán törte meg két sikeres büntetővel, majd Hanga Ádám palánkos triplájával hat pontra zárkózott a magyar csapat egy perccel a negyed vége előtt (18-12). A negyed végére Keller Ákos hármasával alakult ki az első játékrész végeredménye (20-15).

Vojvoda triplájával indult második negyed, majd Tóth Norbert szép kettesével csak egy pont volt az angolok előnye (21-20). Egy Lawrence-Tóth triplapárbaj után Hanga kettesével már a vezetést is megszerezte közel tízpercnyi angol előnyt követően a magyar csapat (24-26). Érezhetően percről percre jobban játszottak Kellerék, a fehérváriak centere különösen nagyot harcolt a hatalmas termetű angol centerekkel, jobbára ő került ki győztesen a fizikai csatákból. Kellett a keménysége, merthogy ezáltal jobbá vált a magyar védekezés, s öt perc alatt mindössze hat pontot kaptunk. Érkezett is menetrendszerűen a brit időkérés (26-29). Rendkívül fizikális volt a mérkőzés, az angolok igyekeztek sokat ütközni, a magyarok pedig sok mozgással próbáltak rést találni az ellenfél védőfalán. A félidő végéhez érve Achara triplájával visszavették a vezetést az angolok, amit a nagyszünetig már meg is tartottak (41-35).

Az első félidő krónikájához tartozik, hogy a magyar válogatott remekelt a lepattanók terén, s tíz támadólepattanót is szereztek, ám a 33 százalékos mezőnymutató miatt ebből csak keveset tudtak pontokra váltani. Fontos még megemlíteni, hogy az angolok viszont egészen remekül céloztak mezőnyből, dobásaik közel hatvan százaléka sikeres volt!

Hanga Ádám négy pontjával indult a harmadik játékrész, na meg jó magyar védekezéssel. Fel is zárkóztunk két pontra, amikor az angol kosárcsendet egy erősen támadógyanús akcióval Clark szakította meg. A további felzárkózást néhány apró hiba akadályozta meg, kétindításból dobott kosárral hat pontnyira növelte előnyét az angol válogatott a negyed felére (47-41). Benke hármasára Wheattle azonnal felelt egy hasonlóval, de csak nem hagyta magát a magyar csapat, s Váradi is beköszönt messziről (51-47). Itt ismét megtorpant a magyar támadójáték, aminek köszönhetően az angolok tizenegy ponttal elhúztak, ami egyáltalán nem volt jó jel a záró tíz perc előtt (58-47).

A záró tíz percben sem változott sajnos egy dolog, ez pedig a magyarok dobószázaléka. Hiába a tiszta helyzet, ha az kimarad, nem ér semmit. Így aztán a jobban célzó angolok tovább növelték előnyüket, s a 35. percre 15 ponttal tartottak előbbre (68-53). A mérkőzés végéig ezen az álláson érdemben már nem tudott változtatni a magyar csapat, mert mindig érkezett egy bosszantó tripla, vagy egy faultos dupla, azaz továbbra is extrán, hatvan százalék körüli eredményességgel dobtak a britek, szemben a magyarok 33 százalékos mutatójával. Így aztán az angolok készülhetnek némileg jobb szájízzel a pénteki, lengyelek elleni mérkőzésre, míg a mieinktől a ma este látottnál lényegesen jobb dobóteljesítményre lesz szükség.

Sztojan Ivkovics: Sokat játszottak ma este a fiatalok, nem sérült meg senki, ez a lényeg.

Európa-bajnoki felkészülési torna, Varsó

Nagy-Britannia - Magyarország 82-64 (20-15, 21-20, 20-13, 21-16)

Legionowo

Aréna, 300 néző

ANGLIA:

Lawrence 13/6, Nelson 4, Murray 5/3, Olanseni 14, Clark 11/3. Csere: Okereafor 7/6, Wheattle 5/3, Boateng Boateng 6, Johnson, Achara 13/6, Mockford 4/3. Szövetségi kapitány: Joe Prunty

MAGYARORSZÁG:

Wittmann 5/3, Vojvoda 9/3, Hanga 14/9, Tóth N. 7/3, Keller 8/3. Csere: Perl 8, Golomán, Váradi 6/6, Karahodzsics 4, Ferencz, Benke 3/3. Szövetségi Kapitány: Sztojan Ivkovics

Kipontozódott:

Golomán György (39. perc)

 

Vármegyei szövetségek