Győzött U20-as férfi válogatottunk
30
Jun
2017
Győzött U20-as férfi válogatottunk
2017. június 30.  |  23:53
Férfi U 20-as válogatottak felkészülési mérkőzése, Kecskemét

Magyarország - Szlovákia 87-67 (28-17, 16-23, 29-16, 16-11)

MAGYARORSZÁG: Kucsora 11/3, Doktor 5, Márton 8, Demeter 13/3, Pápai 11. Csere: Kerpel-Fornius 10, Márton Ákos 3, Filipovic 4, Krnjajski 7, Bonifert 4, Buzsáki 11/9, Búzás. Edző: Forray Gábor

SZLOVÁKIA: Pasovsky 4, Kubasky 4, Marek 6, Matej 18/9, Vitek. Csere: Bolek 13, Drbul 5/3, Torác, Kuzmiak 12/6, Zatko, Duris 5/3.

Egy tanulságos olaszországi tornán, erős, A-csoportos ellenfelekkel szemben csiszolhatta a játékot és nem utolsósorban az U 20-as válogatott csapategységét Forray Gábor vezetőedző. Ahogyan azt a mester a mai, szlovákok elleni felkészülési találkozó előtt elmondta, szükség is lesz erre az egységre, mert ez lehet az elsőszámú erősségük a nagyváradi B-divíziós Európa-bajnokságon.

Ennek megfelelően fegyelmezetten kezdték az összecsapást Doktor Péterék, s Kucsora kosaraival három perc után időkérésre késztették ellenfelüket. Nehezen lendültek bele a szlovákok, elsősorban a magyarok hibáiból igyekeztek szorosabbá tenni az állást. Helyenként egyébként kifejezetten szépen játszottak a mieink, csak a fránya befejezésekbe csúszott pontatlanság időnként.

A szlovák időkérés arra mindenképpen jó volt, hogy a házigazda két percig nem talált be. A rövid gólcsendet végül Doktor Péter törte meg (13-5).

Mindkét csapat nagy iramot diktált, ez láthatóan inkább feküdt a magyaroknak, mint a szlovákoknak.

A második játékrészre kiegyenlítettebbé vált a játék, a magyar csapat továbbra is szigorúan védekezett, s jól szedte a lepattanókat mindkét palánk alatt. Ám a támadások ezúttal nem mentek gördülékenyen, ami köszönhető annak is, hogy a szlovák védekezés sem volt olyan szellős, mint az első tíz percben (34-26). Érdekes volt, hogy a vendégek elsősorban tripláikra hagyatkoztak, még a centerek is szívesebben vállalkoztak messziről, mint a palánk alól. Ugyanakkor eredményesen céloztak, ezzel tartották meccsben csapatukat.

A negyed utolsó harmadára lazult a magyarok koncentrációja, amit az ellenfél azonnal kihasznált, s lépésről lépésre közelített. Az utolsó percben ki is egyenlítettek (40-40) Matejék, végül Kerpel-Fornius Gáspár büntetőivel a magyarok vonulhattak előnnyel a nagyszünetre.

Kerpel-Fornius Gáspár két szép duplájával, valamint Demeter Attila triplájával kezdődött a harmadik negyed. Utóbbinak azért örült különösen a magyar kispad, mivel az első félidőben kilencből csak egyszer találtak be messziről a mieink. S ha egy üzlet beindul, Kerpel-Fornius is bedobott egy hármast, így a vendégek gyorsan időt is kértek, mivel alaposan bent ragadtak a félidőben (56-42).

Ezúttal ez az edzői egy perc nem segített semmit, merthogy a magyar csapat koncentrációja egyáltalán nem csökkent. Buzsáki Bence remekül szállt be a játékba, három triplát is dobott. Az utolsó percben csak kozmetikázni sikerült a szlovákoknak az eredményen, így 15 pontos előnnyel várhatta a záró tíz percet a magyar válogatott (71-56).

Az utolsó játékrészre a szlovákok próbálták a második negyedbéli produkciójukat megismételni, ám ehhez ezúttal már nem párosult a magyarok figyelmetlensége. Krnjajski és Kerpel-Fornius remekül irányított, szükség esetén megbontották az ellenfél védelmét, s a szlovák nagyemberek sem jutottak már könnyű dobóhelyzethez a triplavonalon kívül.

Forray Gábor együttese megérdemelten nyert, mert a mérkőzés jelentős részben jobban, pontosabban kosarazott a szlovákoknál. Ugyanakkor a második negyed figyelmetlenségei mutatják azt is, hogy csak maximális koncentrációval lehet sikert elérni a nemzetközi mezőnyben.

Forray Gábor: - A második negyed kivételével elégedett voltam a védekezésünkkel, a támadójátékunk viszont továbbra is akadozik.

Tomas Polak: - A magyar csapat védekezésének intenzitása egy szinttel magasabb, mint a miénk, ez jelentette a különbséget a mai mérkőzésen.

 

Vármegyei szövetségek