Megnyerte a ruandai világbajnoki előselejtezőt válogatottunk!
25
Aug
2024
Megnyerte a ruandai világbajnoki előselejtezőt válogatottunk!
2024. augusztus 25.  |  23:45

A ruandai világbajnoki előselejtező döntőjében a magyar válogatott a második negyedtől végig vezetve 63-47-re legyőzte Szenegált és ezzel megnyerte a tornát. Ez azt jelenti, hogy a mieink a 2025-ös kontinenstornák eredményétől függetlenül már biztosan ott lehetnek a 2026. márciusában megrendezésre kerülő világbajnoki selejtezőn - írja a Wbasket.hu.

A két csapat keretbe foglalta a ruandai világbajnoki előselejtezőt, hiszen a nyitómérkőzésen hétfőn délelőtt ugyanez volt a párosítás. Akkor Szenegál 63-61-es sikert aratott. Riválisunk veretlenül jutott fináléba, a mieinknek az volt az egyetlen veresége. A statisztika és a szubjektív benyomások is azt mutatták, hogy a ruandai mezőny két legjobbja került a döntőbe.

Az első percekben felváltva estek a kosarak. Egyik fél sem tudott elszakadni két pontnál jobban. Végül 8-8 után Dubei Debóra triplájával ez a mieinknek sikerült először. Ezt követően felzárkózott, sőt fordított Szenegál. Kiss Virág azonban gondoskodott arról, hogy válogatottunk érkezzen kisebb előnyben az első negyed végére. 10 perc után 13-12 állt az eredményjelzőn. A második etap elején újabb három pont érkezett Virágtól, de összességében ezek a percek Szenegálnak sikerültek jobban és 19-16-ra fordítottak. Török Ági triplájával egyenlítettünk, majd Angyal Barbi révén a vezetést is átvettük.

A második negyed feléhez érkezve kulcspillanatban jött Lelik Réka két klasszis villanása, melyekkel 26-20-ra megugrottunk. Az addigi legnagyobb különbséget ekkor regisztrálhattuk. A félidő hajrája ismét pontszegényebb játékot hozott, de a festékben érezhetően fölénybe kerültünk és Határ Bernadett jó ütemben kiharcolt büntetőivel tartotta csapatunk a differenciát. A félidő végjátékában a zárszó Kiss Virágé volt, így 20 perc után 33-26-ra vezettünk. Virág ekkor már 9 pontnál járt, az 5 mezőnykísérletéből 4 sikeres lett. A harmadik negyed elején másfél perc alatt még 33-30-ra szépített Szenegál. Azóta azonban tudjuk, hogy ez volt a második 20 perc legszorosabb mérkőzésállása. Studer Ági triplájával feleltünk erre a felzárkózásra, majd Határ Bernadett négy pontja és Török Ági hármasa került a jegyzőkönyvbe. 42-32-nél már 9-2-es futást rögzíthettünk.

Szenegál időt kért, de ekkor érezhetően fizikálisan és mentálisan is riválisunk fölé kerekedtünk. Döntő volt, hogy ezt számszerű eredményben is minél inkább megerősítse válogatottunk. A negyed hajrájában Dombai Réka és Kányási Vera gondoskodott erről. Az utolsó 10 percnek 49-34-ről futott neki csapatunk. Kányási Vera triplája vezette fel ezt a szakaszt, majd Kiss Virág büntetőivel 54-34-nél elérte a 20 pontot a differencia. Egy pillanatra nem lankadhatott a figyelem. Szenegál még 58-43-ra szépített. Kányási Vera öt pontja, amivel 63-43-nál visszaállítottuk a nagyobb különbséget, azonban lezárta a meccset. Innentől nem lehetett kérdés a győztes kiléte.

A magyar válogatott magabiztos győzelmet aratott és végig javuló formát mutatva – három kontinens négy csapatát legyőzve – megérdemelten nyerte meg a seregszemlét. Egy lépéssel közelebb kerültünk a berlini világbajnoksághoz!

 

 

Szenegál - Magyarország 47-63 (12-13, 14-20, 8-16, 13-14)

FIBA Women's Basketball World Cup 2026 Pre-Qualifying Tournament
Kigali, Kigali Arena - Ruanda

Szenegál: Dillard 6, Kane 18, Y. Diop 4, Pouye 2, Diagne 2. Csere: Fall, Gueye, Ndiaye 3/3, Niang, M. Diop, Sarr 5, Sene 7.

Magyarország: Dubei 3/3, Studer 5/3, Török 8/6, Lelik 5, Határ 10. Csere: Miklós, Kiss 17, Dombai 3, Angyal 2, Kányási 10/6, Varga, Tóth.

 

Vármegyei szövetségek