24
Jun
2017
"Igazi csapatként játszottunk"
2017. június 24.  |  00:36

Egypontos, 49-48-as vereséget szenvedett Olaszország ellen a magyar női kosárlabda-válogatott a csehországi Európa-bajnokságon. A lányok közel álltak ahhoz, hogy a legjobb nyolc közé kerüljenek, nyolc ponttal is vezettek a mérkőzés folyamán, valamint az utolsó támadásnál is lett volna lehetőség a pontszerzésre. A BB1.hu-nak a szövetségi kapitány, Stefan Svitek értékelte a meccset és az egész tornát.

- Kevesen múlt a továbbjutás, még két nappal a meccs után is nehéz mit mondani - kezdte a szakember. - A védekezésünk nagyon rendben volt az olaszok ellen, a lányok sok energiát beletettek a meccsbe. A támadójátékunk sajnos nagyon akadozott, gyenge dobószázalékkal játszottunk, ez okozta a vesztünket. Hátrányból sikerült visszajönni, majd pedig át is vettük a vezetést, kár hogy nem tudtuk ezt tovább tartani. Nyolc pont is volt az előnyünk, akár nyerhettünk is volna, de ez talán nagy pszichikai terhet jelentett a lányoknak. Nagyon sajnálom, pedig sokkal több és jobban kijátszott helyzeteink akadtak, mint az olaszoknak. A kezünkben volt a meccs, a végén is megvolt a lehetőség a győzelemre, de elszalasztottuk. Szomorú és elkeseredett arcokat láttam az öltözőben, nem lesz könnyű túltenni magunkat ezen, hiszen még egy meccs minimum bennünk volt - értékelte az utolsó találkozót Svitek, aki aztán a pozitívumokra is felhívta a figyelmet.

- Összességében persze nem vagyok csalódott, büszke vagyok a lányok egész kontinensviadalon nyújtott teljesítményére. Az ilyen színvonalas tornákon nagyon kevésen múlik a kiesés és a továbbjutás. Nüanszok választanak el valakit attól, hogy sikeres vagy sikertelen legyen. Nagyon kiegyenlített a mezőny, bárki megverhet bárkit, sajnos az olaszok ellen mi maradtunk alul - folytatta a szakember.

- Egyéneket nem szeretnék sem kiemelni, sem pedig kritizálni, mindig csapatban gondolkozom. Mindenki hozzátette a magáét, senkiben nem csalódtam. Azok is fontos szerepet töltöttek be a csapatban, akik kevesebbet játszottak. Ők az egész felkészülés és a torna során százszázalékot nyújtottak az edzéseken annak ellenére, hogy tudták, valószínűleg kevés lehetőséget fognak kapni. A meccsen is biztatták a többieket, igazi csapatként funkcionáltunk - mondta a szövetségi kapitány, akit nemrégiben kineveztek a női élvonalban szereplő Aluinvent DVTK élére.

- A következő néhány napban rám is rám fér a pihenés, keveset voltam a családommal az utóbbi hetekben, így most velük töltöm az időm nagy részét. A munka azonban sosem áll meg, már a klubcsapatom, a DVTK-val kapcsolatos felkészülési terveken is dolgozom - zárta a BB1-nek adott nyilatkozatát Svitek.

Vármegyei szövetségek