Interjú Károlyi Andreával
23
Jun
2017
Interjú Károlyi Andreával
2017. június 23.  |  21:15
Bár Európa-bajnokként érkezett, 75%-ban átalakult a tavaly Romániában diadalmaskodó magyar FIBA 3X3-as női válogatott a franciaországi Nantes-ban rendezett világbajnokságra. Ez a jelentősen megváltozó csapat - Bozóki Bettina, Papp Klaudia, Süle Krisztina Theodoreán Alexandra összetételben - három világverseny-újonccal minden előzetes várakozást messze felülmúlva ezüstérmes lett. Károlyi Andreával, a csapat szakvezetőjével beszélgetett Botár László a csodás szereplésről.

- Milyen elvárásokkal utazott ki a válogatott Nantes-ba, a világbajnokságra? - kérdeztük a válogatott szövetségi kapitányát.

- Bár Európa-bajnoki címvédőként utaztunk ki, sérülések, valamint a hagyományos szakág Európa-bajnokságán lévő érintettség miatt a négy fős vb-csapatban csak Theodoreán Alexandra volt tagja az Európa-bajnok négyesnek. Süle Krisztina már korábban s tagja volt a bő keretnek, de világverseny tapasztalata neki sem volt, Bozóki Bettina és Papp Klaudia pedig újonc volt a 3x3-as szakágban. Ezek után nem lehetett konkrét eredményességi elvárás. És mindezek ismeretében, egy világverseny-rutinnal felvértezett játékossal és két a szakágban újonc játékossal ez az eredmény valahol a csoda kategóriába tartozik.

- Nem csak csapatot kellett építeni, taktikát kidolgozni, egy új közösséget is össze kellett rázni. Ez mennyire volt nehéz?

- Eddig úgy tűnik, lehet, hogy szerencsések vagyunk a választásainkkal, a válogatásokkal. Hamar egy hullámhosszra kerültek a lányok. Arra végig próbáltunk figyelni Jakab Mátéval, hogy jó hangulatban teljen a felkészülés - bár a kemény munkát megköveteltük. Hozzá kell tenni, akik nem kerültek be a vb-csapatba, és az u23-as csapat tagjai a felkészülés során sokat dolgoztak, segítettek, s amikor pedig kialakult a vb-csapat, az edzéseken ellenfelekként segítették a munkát. Név szerint Serbán Anett, Szabó Bettina, Tóth Cecília, Böröndy Vivien, Kovács Vanessza, Suppán Anna és Szabó Dóra.

- A világbajnoki szereplés vereséggel indult, a későbbi győztes orosz csapat legyőzte a válogatottat. Ezt hogyan dolgozta fel a társaság?

- Az oroszoknak az már a második meccsük volt, nekünk az első. A mérkőzés elején érezhetően elég megilletődöttek voltak a lányok, sokat hibáztak. Ez azért valahol érthető is volt, hiszen vb-csapatunkból csak Alinak, azaz Theodoreán Alexandrának volt tapasztalata világversenyről. Ő ennek megfelelően vezéregyéniség is volt, de később a többiek is felnőtték a feladathoz. Az elveszített első mérkőzés után úgy döntöttünk Mátéval, csak a pozitívumokat emeljük ki, mert azért azok is voltak, többek között a tartás, a küzdőképesség. Azt sulykoltuk beléjük, hogy annál sokkal többet tudnak, mint amit a nyitó meccsen nyújtottak. Ezt később be is bizonyították.

- Figyelemmel kísérve a csapat teljesítményét, úgy tűnt: a fordulópontot a teljesítményben a második nap első meccse, az összecsapás előtt még veretlen, az első játéknapon a kazahokat és a kirgizeket is fölényesen legyőző német válogatott elleni siker jelentette...A szakvezető szerint is?

- Igen. Talán ekkor érzett rá igazán a társaság arra, hogy egy tíz percig, vagy huszonegy pontig tartó mérkőzésen az nem fér bele, hogy lassú kezdéssel pár ponttal elengedjük az ellenfelet, s utána kezdjünk kapaszkodni. Ettől kezdve minden meccset nagyon koncentráltan kezdtek a lányok, a döntőben is a közepén még vezettünk.

- Az olaszok és az ukránok is legyőzték válogatottunkat a hagyományos szakág Európa-bajnokságán. Volt valamiféle revansvágy a csapatban?

- Azt követően, hogy a lányok 1 ponttal kikaptak az olaszoktól, a negyeddöntő előtt mondtuk: jó lenne itt visszavágni...

- Érdekes volt az olaszok elleni negyeddöntő, hiszen a vb előtt ők voltak az edzőpartnerek...

- És milyen jó, hogy játszottunk ellenük a vb előtt, kint a helyszínen. A nyitó nap előtt az olaszok, majd a mi edzésidőnkben is játszottunk edzőmeccset. Az elsőn bizony csak fogtuk a fejünket, nagyon jóknak tűntek, mi pedig gyengéknek. A másodikon már kiegyenlítettebb volt a játék, s szerencsére a tétmeccsen is nekünk jött ki jobban a lépés.

Az ukránoknál három 185 centi fölötti erős felépítésű, távolról is jól dobó, igen kemény lány játszott. Ügyességünk révén azonban tartottuk velük a lépést, s a végén Theodoreán Ali csoda triplájával őket, az előző vb ezüstérmeseit is legyőztük.

- A két szakági újonc remekül illeszkedett be, sőt...A kapitány hogy látta az ő játékukat?

- Bozóki Bettináról van egy kialakult kép a hagyományos szakágban. Talán nem túlzás azt állítani, de ehhez képest a vb-n mind mentalitásban, mind agresszivitásban, harcosságban száznyolcvan fokos fordulat állt be a játékában. Neki is mondtam, és valóban remélem, ez a világbajnokság egy fordulópont lehet a karrierjében úgy az öt-öt, mind a három-három elleni játékban. Teljesen megérdemelten került be a világbajnokság All Star hármasába. Ami a Nyíregyházán, a másodosztályban kosarazó Papp Klaudiát illeti, a kezdeti megilletődöttség után ő is nagyon belelendült. Lelkesedésben, mentalitásban rengeteget segített, ráérzett a játékra, s lendületes betörései után vagy ő fejezte be az akcióit, vagy társait hozta ügyesen helyzetbe.

- Nantes után hazatérés és ünneplés helyett Andorrába utazott a társaság, Eb-selejtezőre, ahol változik az ezüst csapat...

- Igen, holnap kezdjük a selejtezőt. Csatlakozott a Csehországból, az Eb-ről Medgyessy Dóri, akinek itt mindenki örül - furcsa, de azért csatlakozhatott, mert a válogatott Csehországban nem jutott a legjobb nyolc közé. Dóri a tavalyi Eb legjobb játékosa volt, nem csak Magyarországon, az egész FIBA-ban az egyik meghatározó alakja, ha úgy tetszik, arca a szakágnak, tudását itthon, ls nemzetközi szinten is elismerik. Már a vb előtt kihirdettük, hogy mihelyst tud, csatlakozik a csapathoz. Andorrában ő fog játszani Papp Klaudia helyett, de - és azt külön kértem, hogy ha úgy alakul, s jöhet, akkor a vb-csapatból aki helyett játszik, az Eb-selejtezőn is velünk maradhasson - Klaudia is itt van velünk, ő is edz a társasággal, ugyanolyan tagja a csapatnak, mint eddig.

- Furcsa, hogy címvédőként kvalifikációs tornán kell részt venni válogatottunknak. Mi az elvárás a szombaton kezdődő Eb-selejtezőn?

- Európa-bajnokként és vb-ezüstérmesként egyértelműen ki kell harcolni az idei Európa-bajnokságra a szereplést. Ez lehet, már kis nyomást, terhet jelent, de most már a két legutóbbi világversenyen elért eredmények alapján a selejtezőn már lehet elvárás.

Lányaink Andorrában holnap 12:10-től Németország, 13:40-től Törökország, 16:30-tól pedig Észtország ellen játszanak, vasárnap pedig 10 órától a házigazda Andorra ellen fejezik be a csoportkört. Az első 4 helyezett továbblép, s játszik keresztjáték formájában (1-4, 2-3, stb.) negyeddöntőt a másik csoport tagjaival. Ott csak 4 csapat van - Olaszország, Svájc, Szlovákia és Románia - a csoportkört a sorrend kialakítása miatt fogják lejátszani, mind a 4 csapat továbblép.


Fotó: sport1tv.hu 

Vármegyei szövetségek