Interjú Branislav Dzuniccsal
19
Jun
2017
Interjú Branislav Dzuniccsal
2017. június 19.  |  20:04

 Interjú a bajnokcsapat edzőjével, Branislav Dzuniccsal

A sikeredző a szoros végjátékban is biztos volt a győzelemben. Különleges helyet foglal el karrierjében az idei arany.

Vasárnap este az Alba Fehérvár a mindent eldöntő ötödik meccsen 78-71-re legyőzte a Falco-Vulcano Energia KC Szombathelyt a döntőben, megszerezve ezzel a klub ötödik bajnoki címét. A hajrá ugyan izgalmasra sikerült, de összességében megérdemelten nyerte meg a találkozót a fehérvári gárda. A BB1.hu-nak a csapat vezetőedzője, Branislav Dzunic értékelte a meccset, a teljes szezonra is kitért, valamint szó esett az ünneplésről és a saját jövőjéről is.

- Nem tűnik fáradtnak a hangja, meddig tartott az ünneplés?

- Igazából nem is tudom, nem figyeltem az órát, de korábban hazaértem, mint a játékosok. Nem tartottam velük, nem bírtam volna a tempójukat.

- A csarnokban sokáig együtt ünnepeltek a szurkolókkal, ezután mi volt a program?

- A Városházán vettünk részt egy fogadáson a meccs után, majd pedig a téren ismét együtt ünnepeltünk a drukkereinkkel. Tudomásom szerint ezt követően a játékosok egy sörözőben folytatták, amit a hajnali órákban még az ő kedvükért kinyitottak.

- Feltételezem nem kellett félteni a játékosokat, kellően megünnepelték a bajnoki címet.

- Igen, biztos vagyok benne, hogy jól kihasználták ezt a lehetőséget. Valaki keveset, valaki kicsit többet ivott, de ez ilyenkor természetesen belefér.

- Már aludhatott is rá egyet. Hogyan értékeli a győzelem másnapján az ötödik meccset?

- Három negyeden keresztül nagyon jól játszottunk, főleg a védekezésben nyújtottuk azt, amit megbeszéltünk. Nem túlzás kijelenteni, hogy a maximumot adtuk ki magunkból. Ezt követően egyrészt a saját hibáink, másrészt pedig a Falco kiváló minősége miatt szorossá vált a végjáték. Nem akarom azt mondani, hogy mi tettük szorossá a végét. Nem véletlenül került a döntőbe a szombathelyi gárda, ezúttal is megmutatta, hogy remek csapatról van szó.

- Megfordult a fejében, amikor már csak négy volt közte, hogy akár elveszíthetik a meccset?

- Őszintén szólva nem. Ekkor is úgy éreztem, hogy ezt a meccset mi fogjuk megnyerni. Ilyen remek közönség előtt lehetetlen volt kikapni, nagyon sokat hozzátett a játékunkhoz a publikum.

- A bajnokságban viszont már korábban is előfordult, hogy nagyobb előnnyel vezettek, aztán szoros lett a vége. Ez milyen okokra vezethető vissza?

- Elsősorban talán azért lehet, mert a külföldi játékosaink nagyobb része fiatal és tapasztalatlan. E mellett pedig hiába tűnik hosszúnak egy bajnoki idény, szerintem nem teljesen elég ahhoz, hogy minden egyes pillanatban megértsék egymást a játékosok a pályán, talán emiatt akadtak hullámvölgyek.

- Természetesen beszéljünk a pozitívumokról is. Miben volt ennyire erős az Alba Fehérvár az elmúlt szezonban?

- Mindamellett, hogy rutintalanok a légiósaink, nézzük a másik oldalt is. Nagyon tehetségesek és jó kosarasok, ezt többször is bebizonyították a remek egyéni megoldásaikkal. Nem is emlékszem, mikor volt olyan utoljára, hogy ennyi újonc külföldivel valaki bajnoki címet nyert. Nagyon erős játékosállományunk volt, a legjobb három magyar kosaras közül kettő nálunk pattogtatott Lóránt Péter és Keller Ákos személyében - ők stabilitást adtak a csapatnak az egész évadban. Továbbá a kispadról is olyan játékosok szálltak be, akik hozzá tudtak tenni legtöbbször valami pluszt a játékhoz.

- Százszázalékosan elégedett a tegnap véget érő szezonnal, vagy egy edző sosem lehet az?

- Azt gondolom nyugodtan kijelenthetem, hogy százszázalékosan elégedett vagyok. Nyilván voltak gyengébb meccseink és jelenleg is lehet még miben tovább fejlődni, ez azonban általános jelenség, minden csapatnál így megy. De egy ilyen szezon után, amikor megnyertük a kupát és a bajnoki címet is, nem lenne elegáns ezekről beszélni.

- Hova helyezi ezt a bajnoki címet az eddigi karrierjében?

- Mindegyik bajnoki cím valamiért nagyon különleges. A legutóbbi például azért kedves a számomra - mint ahogyan már említettem -, mert nagyon sok fiatal amerikaival sikerült megszereznünk. Ez nem mindennapi.

- Mi lesz a következő napok programja? Mivel tölti a nyarat?

- Pihenek, amennyit csak tudok, lehetőleg minél kevesebbet gondolva a munkára. Külföldi nyaralás is tervben van, remélem összejön.

- Azután pedig következik a felkészülési időszak. Önnel az élen kezdi meg az Alba az új szezont?

- Ez már egy mást téma. Jelenleg tárgyalunk a vezetőkkel a folytatásról. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

- Lát rá esély, hogy a bajnok és kupagyőztes edzője távozik?

- Legutóbb, amikor 2013-ban ugyanezeket a sikereket elértük, akkor a Paksnál folytattam a karrierem. Ezúttal ezt nem tartom valószínűnek, hiszen a tolnaiaknak jelenleg egy remek edzőjük van. De válaszolva a kérdésére, igen, látok rá esélyt. Előfordulhat, hogy nem én maradok az Alba edzője.

Fotó:albakosar.hu 

Vármegyei szövetségek