Női Eb: harmadikként jutottunk tovább
19
Jun
2017
Női Eb: harmadikként jutottunk tovább
2017. június 19.  |  03:15
Hétfőn 12.30-tól lép pályára a magyar női kosárlabda válogatott Csehországban, az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. Csapatunk a házigazda felett aratott szombati győzelmével már biztos továbbjutó, ám az ukránok elleni meccs így is fontos, a győzelemmel megszerezhető 2. hely ugyanis elvben könnyebb ellenfelet ígér a folytatásban.

A mérkőzésről az MKOSZ hivatalos oldala percről percre élőben tudósít a történtekről.Az összecsapást az M4 sporttelevízió is élőben közvetíti. 

Felcsendülnek a himnuszok, a mieink a Vandersloot, Simon, Krivacsevics, Nagy-Bujdosó, Fegyverneky ötössel kezdenek. 

1.perc: Az ukránok támadhatnak először, de nem találnak be, Vandersloot ziccerből igen. 2-0

2. perc. Újra mi jövünk, Simon triplája lejön, egyenlítenek az ukránok. 2-2 Labdaszerzés után ziccer. 4-2

3. perc: Bent van az első ukrán tripla, majd egy dupla is. 4-7   

4. perc: Támadó lepattanó után dobnak kosarat az ukránok, Krivacsevics centerből szépít. 6-9

5. perc: 2 faultot is ránk fújnak lepattanózás közben, Udodenko eredményes. 6-11, Vandersloot hibázik, a túloldalon kosár. 6-13

6. perc: Határ szépít, de Iagupova is betalál, eddig sok a kapott pont, Svitek időt is kér.  8-16, sőt újabb ukrán kosár, de Fegyverneky is betalál. 10-18

7. perc: Raksányi szép duplája 12-18, hármassal felel Iagupova, Fegyverneky is gólt dob, 14-21

8. perc: Rossz ukrán dobás, Medgyessy érkezik, de hibázunk támadásban, az ukránok is. 

9. perc: Szép Fegyverneky kosár, de két büntető a túloldalon, csak 1 megy be. 16-22, Fegyverneky bravúrja, középtávoli bent, plusz fault, a büntető nem jó. 18-22

10. perc: Ukrán kosár, Zele nem talál be, Iagupova igen. 18-26, hibák itt is, ott is, 18-26 az első negyed vége.

Második negyed

11.perc: Zele ziccerével közelebb jövünk,  kimarad az ukrán tripla, Krivacsevics betalál. 22-26

12.perc: Moss betalál, Zele hármasa tökéletes!! 25-28

13.perc: Zele újabb kosara, már csak egy pont a hátrányunk, időt kérnek az ukránok.  Fájó hármast kapunk, pedig már majdnem megvolt a labda.

14.perc: Sportszerűtlen hiba az ukránoknál, Krivacsevics bedobja mindkét büntetőjét, a duplája kimarad. 29-31, Jó védekezés, de hibázunk. Ukrán kosár, majd egy rossz hármas Simontól.

15.perc: Eladjuk támadásban, az ukránok is. Ukrán fault, Moss 3. hibája, lecserélik. Vandersloot eladja, de a túloldalon is hiba. Nagy-Bujdosó dobása beragad a gyűrűhöz, az ukránoké.

16.perc: Nagy a harc a labdáért, a miénk!  Ukrán fault, majd Határ hibázik, sokat javítottak a csapatok a védekezésen.

17.perc: Szerencsés ukrán találat, Határt faultolják, 2 dobás, csak 1 megy be, 30-35 

18. perc: Udodenko ziccere után eladjuk, nagyon megálltunk támadásban, Svitek időt kér. Ukrán hármas, tíz a különbség, megint eladjuk, újabb ukrán találat.

19.perc: Medgyessy triplája mellémegy, majd Iagupova büntetőzhet. Bedobja az elsőt, támadó pattanó ott, megint két ukrán dobás a vonalról, mindkettő bent. 30-45

20.perc: Ezóttal sem találunk be, a sokadik újabb ukrán támadó lepattanó után megint gólt dobnak, 30-47, nagyon rosszul zártuk ezt a félidőt.  A lepattanózásban 24-14 oda, különösen fájó a 9 támadó lepattanójuk a mi hármunkkal szemben. 

Harmadik negyed

21.perc: Vandersloot ziccerével kezdünk, az ukránok mellétrafálnak, de sajnos eladjuk.

22.perc: Moss hármasa rossz, Raksányié jó! 35-47, újabb támadót szednek az ukránok, ezt már be is dobják.   

23.perc: Fegyverneky szép kosara, majd ukrán tripla. 37-52

24.perc: A sokadik ukrán támadó pattanó után újabb hármast kapunk. 37-55, Nagy-Bujdosó dob duplát, Megint támadó lepattanó utá eredményesek. 39-57

25.perc: Hibák mindkét oldalon, kapkodás után Nagy-Bujdosó triplája megy mellé. 

26.perc: Licskay hibázott dobást,  Medgyessy ziccere jó, labdát szerzünk.

27.perc: El is adtuk, Simon arcába könyökölnek, de csak sima faultot fújnak. Nagy-Bujdosó támadóhibája után Olkhovyk triplája bent. 41-60

28.perc: Faultolunk lepattanózás közben, Dubei áll be, szed is egy lepattanót, amiből Simo talál be.

29.perc: Iagupova tripla, labdát is szerez, és betalál. 43-65, Zele dob kosarat, de kapunk is. 45-67

30.perc: Újra Zele, már 11 pontos. Simon hibázik, az ukránoké az utolsó támadás, de eladják, ez a negyed vége. 47-67   

Negyedik negyed

31.perc: Határt szerelik, Medgyessy faultol. Jól védekezünk, de támadásban nem megy be két kisérlet sem. 

32.perc: Továbbra sincs pont ebben a negyedben, Dubeit faultolják, két dobás.  Bent mindkettő. 49-67

33.perc: Az ukránok kulcsemberei pihennek, nem is megy úgy a támadás nekik. Határ lepattanója után Medgyessy szép zoccert dob. 51-67

34.perc: Határ gól plusz fault, ebben a negyedben még nem kaptunk pontot. A büntető jó. 54-67, Medgyessy labdaszerzés, újabb gól jó plusz fault! Ukrán időkérés. Vissza is hozzák Jagupovát és Udodenkót. Kimarad a  büntető. 

35.perc: Megtörik a jeget egy hármassal. Nagy-Bujdosóé kiperdül.  Az ukrán kezdők visszaállásával fordul a kocka, megint tripla, mi is betalálunk. 58-73

36.perc: Nagy-Bujdosó két büntetóje bent, de ők indításból eredményesek. Raksányi két büntetője is bent van, a túloldalon Jagupova dobhat kettőt, azok is bent vannak. 62-77 

37.perc: Ukrán blokk, Udodenko eredményes, eladjuk a labdát és Malashenko is jól céloz középtávolról. 62-81, Svitek időt kér.

38.perc: Dubei hármasa lejön, Vandersloot dobhat kettőt a vonalról, bent vannak. Határ szép kosara. 66-81

39.perc: Kimaradt dobások itt is, ott is, majd Határ blokkol szépen, Varga Zsófi eredményes ziccerből. Két ukrán dobás, egy megy be. 68-82 

40.perc: Vandersloot büntetői: mindkettő jó, újabb ukrán támadó, de eladják, Zele betalál. 72-82, 2 ukrán büntető után Licskay hármasa lejön, 72-84 a vége.

A magyar válogatott a házigazda cseheket megelőzve a harmadik helyen jutott tovább, holnap az olaszok vagy a szlovákok ellen folytathatjuk a legjobb 8 közé jutásért.  

TUDÓSÍTÁS  

A szombati, csehek elleni győzelem - tizenhat év után újra - már biztos továbbjutást ért, ma kora délután az ukránok ellen folytatta szereplését az Európa-bajnokságon a magyar női kosárlabda-válogatott.

Vandeersloot könnyű ziccerével indult az utolsó csoportmeccsünk. Sok pontatlan távoli kísérlettel kezdtünk, és védekezésben is sokat hibáztunk, hamar elmentek az ukránok 4-9-re. 8-16-nál időt kért Stefan Svitek. Nem sokkal később a tíz is meglett közte. Fegyverneky fontos kosaraival elkezdtünk zárkózni (18-22), majd az első negyed végére megint nyílni kezdett az olló (18-26).

Zele nyitotta a második negyedet, a DVTK új igazolásának vezérletével, 9-2-vel kezdtünk, pillanatok alatt egy pontra olvadt a különbség. 27-28-nál időt kértek az ukránok. Fordítani nem sikerült, Dorogobuzova triplája a legrosszabbkor jött, ettől új lendületbe kerültek keleti szomszédaink. Nem tudtuk tartósítani a jó formánkat, a félidőre 30-47-es állással mentek pihenőre a csapatok.

Vandersloot ziccerével folytatódott a játék. A fordulás után a pontszerzéssel nem volt baj, de védekezésben továbbra sem tudunk mit kezdeni - az egyébként jól dobó - ellenfelünkkel. A palánk alatt hatalmas fizikai fölényben voltak, sok lepattanót és könnyű kosarat szereztek. 47-67-ről indult a záró felvonás.

Az utolsó negyedben négy percig nem kaptunk pontot. A végére visszajöttünk ugyan a meccsbe, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elég. Vandersloot büntetői után Zele talált be, majd két ukrán szabaddobást követően Licskay hármasa lejött, 72-84 lett a vége. Ezzel eldőlt, hogy a harmadik helyen zártuk a csoportot, folytatás kedden Szlovákia vagy Olaszország ellen (a 20:30-as meccs után derül ki, hogy ki lesz az ellenfelünk) a legjobb nyolc közé kerülésért.

Stefan Svitek, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya: Tudtuk, hogy erősek az ukránok a lepattanózásban, ennek ellenére tizenhéttel több lepattanót engedélyeztünk nekik, ez nagyon sok. Erre kell jobban figyelni a folytatásban, úgy gondolom, hogy ez a statisztika ma befolyásolta a meccset. Ettől függetlenül fontos volt, hogy tudtuk pihentetni a meghatározó játékosainkat, mindenki pályára lépett, tudtuk spórolni az erőnkkel a holnapi, nagyon fontos meccsre.

Magyarország - Ukrajna 72-84 (18-26, 12-21, 17-20, 25-17)Női Európa-bajnokságHradec KráloveMagyarország: Vandersloot 10, Fegyverneky 10, Simon Zs. 2, Nagy-Bujdosó 4, Krivacsevics 6. Csere: Határ 10, Raksányi 7/3, Medgyessy 6, Zele 13/3, Varga 2, Licskai -, Dubei -.

Statisztika:

http://www.fiba.com/eurobasketwomen/2017/1906/Hungary-Ukraine#|tab=boxscore_statistics    






Vármegyei szövetségek