FIBA 3X3 világbajnokság
18
Jun
2017
FIBA 3X3 világbajnokság
2017. június 18.  |  18:08
Megkezdte szereplését FIBA 3x3-as női válogatottunk a szakág a franciaországi Nantes-ban zajló világbajnokságán. Kezdésként csapatunk az Euroigában és az Európa-kupában edződő kosarasokkal felálló orosz csapattal került szembe, s nagy küzdelemben kikapott, majd örömjátékot nyújhva fölényesen verte Kirgizisztán csapatát

Az oroszok a mi lányainknál minden poszton legalább fél, de inkább egy fejjel magasabb játékosokkal érkeztek a világbajnokságra. Ezt próbálták is kihasználni, a mi lányaink pedig mozgékonyságukra építve betörésekkel operáltak. A találkozó során végig ellenfelünk vezetett, bejátszások után magassági fölényét kihasználva könnyű kosarakat szerezve. A Bozóki Bettina, Papp Klaudia, Süle Krisztina, Theodoreán Alexandra összetételű magyar kvartett, főleg Süle és Papp bravúros, betörések utáni kosaraival, valamint az egy-egy betörés után leosztásból ügyesen megjátszott Bozóki találataival végig tapadt  ellenfelére. Kőkemény harc folyt a pályán, lányaink óriási elszántsággal vetették magukat a küzdelembe, s végig üldözték ellenfelüket, ám végül a centikben és kilókban sokkal erősebb orosz együttes 12-10-re győzött egy szikrázóan kemény mérkőzésen.

És hogy mit jelentett a a szakágban eddig nem túl nagyot nem domborító oroszok számára, hogy a 3x3-as kosárlabda a közelmúltban bekerült az olimpiai programba? Első ellenfél játékerejéről annyit jegyezzünk meg: ott szerepelt az Euroliga-győztes Kurszk centere Anasztaszia Logunova, valamint az Euroligában a negyeddöntőig jutó Orenburg bedobója Tatjana Petrusina. A szbornaja másik két játékosának, az ex-Dinamo Moszkva kosaras, Anna Leskovcsevának, vagy a korábban a Vologda csapatában szereplő Alekszandra Sztoljarnak Európa-kupa tapasztalatuk van.

Nem egészen 1 órával az oroszok elleni csatát követően Kirgizisztán együttese ellen léptek pályára lányaink. A krgizeknél a mieink valamivel magasabbak voltak, ám figyelemre méltó, hogy második riválisunk csupán 1 ponttal, 13-12-re kapott ki a németektől.

Az első meccs úgy látszik, sokat kivett ellenfelünből, a mieinknek viszont jtó tett, szokták a játék keménységét. Kiszorítva, távoli nehéz helyzetekből elengedett dobásokra kényszerítve a kirgíz lányokat. A meccs elején Papp sziporkázott, távolról betalált, lepattanót pöckölt vissza. Egymást követtők a szebbnél szebb akciók, volt egy Süle-Theodoreán összjáték, amelynek végén előbbi felívelt labdáját utóbbi pöckölte a kosárba. Több, mint 3 perc elteltével 10-0 -s magyar vezetés után szerezték első kosarukat a kirgizek egy távoli találat formájában, majd rögtön szereztek még egy kosarat. Ezt követően Bozóki pillanatai következtek, s újra egyoldalú lett a játék. Süle is betalált távolról, s 3 perc 12 másodperccel a vége előtt 20-3-as vezetésünknél Papp Klaudia távoli találatával válogatottunk elérte a 21 pontot, s ezzel megnyerte a mérkőzést.

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek