NŐI EB: FANTASZTIKUS GYŐZELEM
17
Jun
2017
NŐI EB: FANTASZTIKUS GYŐZELEM
2017. június 17.  |  17:50
A Csehországban zajló női Európa-bajnokságon szombaton 18 órától sorsdöntő mérkőzés vár a magyar válogatottra a csehek ellen. Miután mindkét együttes vereséggel kezdett, így különösen nagy a tét.  


A mérkőzésről éő tudósítással jelentkezünk!

A Fegyverneky, Simon, Vandersloot, Nagy-Bujdosó, Krivacsevics kvintettel kezdünk.   

1. perc: Mi vezethetjük az első támadást, de Fegyverneky dobása kimaradt, a csehek betaláltak, erre Simon válaszolt. 2-2 

2. perc: Támadólepattanót szerzünk, majd Fegyverneky bravúrral betalál faulttal együtt, amit értékesít is. 5-2

A csehek is eredményesek, majd eladjuk a labdát. 

3. perc: Kimaradt kisérletek itt is, ott is. Nagy-Bujdosó hármasa kijön, majd labdát vesztünk, amiből Hanusová talál be, 5-6

4. perc: Az ellentámadásból Fegyverneky eredményes, majd Vandersloot szerez labdát, amely után Nagy-Bujdosó is betalál. 9-6 

5.perc: Vandersloot betörésével 11-6, a csehek is válaszolnak.  Újra a csehek. 11-10.

6. perc: Vandersloot dobhat 2 büntetőt, bent vannak 13-10, egy hármassal egyenlő, de Vandersloot ismét betalál. 15-13

7.perc. Raksányi triplája kijön, Hanusová egyenlít.  Labdavesztés után kosarat kapunk. 15-17 

8.perc: Krivacsevics egy büntetőt dob be. Centerből a csehek 3-ra növelik az előnyt, de Nagy-Bujdosó egalizál. 19-19 

9. perc: 1 cseh büntető megy be, majd Fegyvernekynek mindkettő. 21-20 

Határ dobása jön le, majd kimaradt dobások mindkét oldalon.

10. perc: Kapkodás mindkét gárdánál, az utolsó támadás a miénk...Raksányi betálál, faulttal!  A büntető is jó. 24-20 az első negyed végén!

Második negyed

11.perc: 1 cseh büntető van bent. Támadóhiba Krivacsevicsnél.

12.perc: Újabb cseh kosár 24-23, majd újabb támadó nálunk. Svitek időt is kér.  2 perc sem telik el máris bónuszban a csehek. 24-25

13. perc: Fegyverneky betalál, de mi is gólt kapunk.

14.perc:  Ezúttal cseh támadó hiba, de két hármasunk is kimarad. 

15.perc: Hibák itt is, ott is, Krivacsevics tér vissza, sajnos nem megy a támadás, de végre Simon betalál. 28-29

16.perc: Fegyverneky ziccerével vezetünk, majd kosarat kapunk, plusz büntető. Két cseh büntető is kimarad, majd Simon nem talál be. 

17.perc Vaugh eredményes, majd Zele távolról, tökéletes dobás! Egál!! Vaughnnak megvan a harmadik hibája, lecserélik.

18 perc, Hanusová betalál. 33-35

19. perc: Medgyessy eladja a labdát, időkérés nálunk. 

20. perc: Labdaszerzés után Zele kosár jó, plusz fault. 35-36, Cseh hármas, majd két büntetőt dobhatunk. Fegyverneky be is dobja mindkettőt. 38-38, 4 mp van hátra, cseh időkérés. 

Marad a 38-38-as döntetlen az első félidő után! 

Folytatódik a mérkőzés!

21. perc: Kimaradt dobások mindkét oldalon, a csehek találnak be először, sajnos faulttal együtt. A büntető kimaradt, de Vandersloot dobása is. 

22. perc, Jó védekezés után Fegyverneky sem céloz jól, ideges mindkét csapat. 

23. perc: Eladjuk a labdát, amiből 4-re nő a cseh előny. 38-42 

24. perc: Még mindig nincs pontunk a 2. félidőben, a túloldalon Vaughn büntetőzhet.  Kritikus időszak, Nagy-Bujdosó triplája is kijön.

25. perc : Svitek időt kér, újabb elhibázott dobásunk után kimaradt cseh tripla, majd Határ végre megtöri a jeget. 40-44

26. perc: Labdát vesztenek a csehek, Határ gyönyörűen teszi fel a labdát, fault is! A büntető kiszédül.  42-44

27. perc: Cseh lépéshiba, a triplánk kijön, a túloldalon Nagy-Bujdosó blokkol szépen. Elhotová betalál, Vandersloot dobása is jó. 44-46

28. perc: Kosarat kapunk, majd Nagy-Bujdodó tripla!! 47-48   

29. perc: 2 cseh büntető bent, majd Határ ziccere is jó 49-50, Vaughn dobhat kettőt a vonalról, de kimaradnak!

29. perc: Bravúros Simon-tripla, kettő ide.

30. perc: Csodás hármas Nagy-Bujdosótól 55-50, vége a harmadik negyednek...a szünet utáni gyenge kezdés után magára talált a csapat az etap hajrájában! 

Jöhet a negyedik negyed!

31. perc:  Tripla itt is, ott is, majd dupla itt is, ott is! 60-55 

32. perc: Határ beüti a 4. faultját, jól védekezünk, Nagy-Bujdosó parádézik a túloldalon! 62-55 

33. perc: Cseh időkérés, majd könnyű ziccert rontunk. 

34. perc: Krivacsevics hibázik, majd faultol, újabb cseh-kosár. 62-59 

35. perc, Megálltunk támadásban, újabb cseh találat, majd elhibázott dobások a mi részünkről, de szerencsére támadó lepattanót szerzünk.

36. perc: Újabb Nagy.Bujdosó tripla, de kosarat kapunk. 65-63

37. perc:  Vaughn ront, marad a kétpontos előny, Fegyverneky szépen talál be, a túloldalon kimarad a tripla. 

38. perc: Cseh ziccer után, Nagy-Bujdosó csodás kosara. 69-65 

39. perc: 2 cseh támadó lepattanó után végre miénk a labda, Fegyverneky a világ végéről!!!! Hármas!!!!!! 72-65! Cseh időkérés. 

40. perc: Vaughn dobhat kettőt a vonalról, bent mindkettő, mi kérünk időt.  54 mp van hátra. Végigjátszottuk a támadóidőt, kimarad a dobásunk, gyors cseh tripla, 19 mp van hátra. 72-70, gyors cseh fault, de még nincs bónusz.

Újabb cseh fault, még csak a 4., Fegyverneky ellen az 5., két dobás.  Zsófi bedobja az elsőt. A második is jó!!

Kimarad a cseh tripla, leszedik a támadót, de eladják!!! MEGVAN A GYŐZELEM!!!!!!

MAGYARORSZÁG-CSEHORSZÁG 74-70!!!!!!!

BRÁVÓ LÁNYOK!! 


TUDÓSÍTÁS

MAGYARORSZÁG-CSEHORSZÁG 74-70 (24-20, 14-18, 17-12, 19-20)
Hradec Králové, 3200 néző. V: Rutesic (montenegrói), Beljakov (orosz), Racys (svéd)
MAGYARORSZÁG: VANDERSLOOT 10, FEGYVERNEKY 20/3, Simon 7/3, NAGY-BUJDOSÓ 21/15, Krivacsevics 1. Csere: Raksányi 3, Medgyessy, Határ 6, Zele 6/3. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek
CSEHORSZÁG: Vyoralová 9/3, Stejskalová, KAT. ELHOTOVÁ 14/6, HANUSOVÁ 17/3, Vaughn 14. Csere: Burgrová 9, Kar. Elhotová 2, Kulichová 1, Zaplatová 4. Szövetségi kapitány: Ivan Benes
Kipontozódott: Határ (40. p.)

A spanyolok egy szoros első félidő után 22 ponttal megverték az ukránokat 76-54-re, azaz gőzerővel haladnak a csoportgyőzelem felé. Ahogyan azt a papírforma alapján is sejtettük, a cseh-ukrán-magyar hármas harcol a maradék két továbbjutó helyért. A szombat esti cseh-magyar meccs már csak azért is különösen fontos, mert a házigazdáknak lényegében ez az utolsó esélyük arra, hogy meccset nyerjenek az Eb-n. Ha ez nem sikerülne a mieink ellen, akkor a spanyolokat kellene legyőzniük, ami a torna legnagyobb bravúrja lenne. Igaz, meglepetésből nem voltunk híján, hiszen a görögök legyőzték a címvédő szerbeket, a belgák végig vezetve, végül hosszabbítás után kerekedtek felül az oroszokon, s bizony arra sem tett volna előzetesen senki túl sok pénzt, hogy a fehéroroszok két kör után lényegében elbúcsúzhatnak álmaiktól, s persze a továbbjutástól.
A magyar válogatottól is bravúrt várt ezen az estén a szakvezetés, na meg a lányok is maguktól. A csehek első meccséből túl messzemenő következtetést levonni persze dőreség lett volna, hiszen mégiscsak a házigazdák, s ezen az esték őket biztatta majd négyezer néző, köztük a csehek büszkeségei, az Európa-bajnok és Vb-ezüstérmes csapat tagjai. Ugyanakkor ez a biztatás egyszersmind nem kis terhet is rakott Ivan Benes csapatára, s ha ehhez hozzátesszük, hogy ez a gárda nyomaiban sem emlékeztet a lelátón szurkolóra, akkor érthető, miért is tartottak ettől a meccstől a csehek.
Stefan Svitek ugyanazt a kőkemény védekezést várta lányaitól, amit a spanyolok ellen három negyeden keresztül mutattak. Ez lehetet a legfőbb fegyver, ugyanis a csehek közel sincsenek olyan kemények és gyorsak, mint az olimpiai ezüstérmes hispánok.
A magyarok kezdőcsapata egy helyen változott a tegnapihoz képest, Courtney Vandersloot került be irányító posztra Medgyessy Dóra helyett.
Jól kezdtek a magyarok, Hanusova szép tempójára Simon triplája és Fegyverneky három pontja volt a gyors válasz. A csehek láthatóan agilisabban és határozottabban kezdtek, mint az ukránok ellen, így három percnyi játék után 6-6 volt az eredmény. Ennek ellenére inkább a mieink irányították a játékot, csak a pontatlan befejezések miatt nem vezettek még ekkor Fegyvernekyék.
Hullámzóvá vált a játék, remek magyar pillanatok és kosarak után pillanatok alatt felzárkóztak a csehek, a negyed derekára Vandersloot büntetőivel három ponttal tartott előbbre Magyarország (10-13).
Ami feltűnő volt, hogy az ukránok ellen látványosan vergődő cseh centerek mennyivel jobban játszottak, elsősorban nekik köszönhetően egy egészen másik arcát mutatta ezúttal a házigazda. Ennek ellenére a negyed vége a mienk volt, így a nagy rohanást négy pontnyi előnnyel zártuk (20-24).
Rosszul kezdte a második negyedet a magyar gárda, négy percen ekresztül egyetlen kosarat dobtak csak, sok volt a ki nem kényszerített hiba, amitől belelkesültek a csehek. Át is vették a vezetést, igaz, meglépni ők sem tudtak (29-28).
A remekül játszó Fegyverneky kosarával visszavettük a vezetést, de továbbra sem tudtuk irányítani a játékot úgy, mint az első negyedben. Sajnos két perc sem kellett, hogy Medgyessyék összeszedjék az öt faultot, így a védekezés sem lehetett megfelelő szigorúságú. Mielőtt megléptek volna a csehek, a frissen beállt Zele Dorina első labdaérintésére triplát dobott, s újra egyenlő volt az állás. Sajnos továbbra sem igazán találta a támadójátékát a magyar válogatott, egyedül a védekezés volt dicsérhető, ennek is köszönhető, hogy nem tudtak meglépni a csehek. A félidő utolsó percének 35-33-as hazai vezetéssel futottak neki a csapatok. Aztán ötven másodperc alatt esett nyolc pont, amiből ötöt a mieink (hármat Zele, hármat Fegyverneky), hármat egy bravúros dudaszós tripla formájában a csehek dobtak, így aztán egyenlő állásnál vonulhattak nagyszünetre a csapatok (38-38).
A fordulás után négy percnyi kosárcsenddel indított a magyar csapat, így négy ponttal megléptek a csehek. Láthatóan kicsit hitüket vesztették a lányok támadásban, amit ezúttal a korábbinál jobban megbüntettek a csehek (44-38).
Semmi nem akart bejönni, az üres helyezetek is kimaradtak, így Stefan Svitek időt is kért. Továbbra sem akart jönni az az első pont, a negyed felénél tartottak a csapatok, mikor Határ Betti centerből betalált (44-40). A harmadik és a negyedik pontunk is a 22 éves center nevéhez fűződik, s pillanatok alatt máris újra szoros volt az állás (44-42).
A negyed utolsó három percére megélénkült a meccs, bár továbbra is Csehország vezetett, az utolsó perchez érve egyetlen pont volt az előnyük (50-49). Simon Zsófia hármasa után hosszú időt követően vezettünk, sőt, Nagy-Bujdosó harmadik hármasa után a záró tíz perc előtt öt pontos vendégelőnyt mutatott a tábla (50-55).
A záró negyed adok-kapokkal kezdődött, na meg Nagy-Bujdosó parádéjával. A szekszárdi csatár öt pontjával hétpontosra hízott a magyarok előnye két és fél perc után, így Ivan Benes időt is kért. A rövid eligazítás bejött, megtorpantak a mieink, s gyorsan három pontra zárkóztak a csehek (59-62). Sőt, a remekül játszó Elhotova kettesével már csak egyetlen pont volt a differencia. Ekkor jött újra Nagy-Bujdosó, s ötödik triplájával megakasztotta a cseh felzárkózást. Három és fél perccel a vége előtt kétpontos magyar előnnyel indult a meccs utolsó harmada, Fegyverneky gyönyörű akciójával (elküldte egy dobócsellel kofoláért az emberét) mi tartottunk továbbra is előrébb. Másél perccel a vége előtt kimaradt egy cseh támadás, a túloldalon pedig Fegyverneky Zsófi a ehető legjobbkor dobta első tripláját a meccsen, így hatvanöt másodpercnyi játékideje maradt csak a cseheknek a hétpontos differencia ledolgozására (65-72). Az első cseh támadás gyorsan sikerrel járt, Vaughn büntetőivel 67-72 lett. Érkezett a menetrendszerinti magyar időkérés, csak hogy ne kelljen a labda áthozatalával foglalkozni. A hosszasan lepergetett magyar támadás kimaradt, a csehek pedig villámgyorsan bedobtak egy triplát, így a megnyertnek hitt meccs egy pillanat alatt újra nyílttá vált. Húsz másodperccel a lefújás előtt 70-72-es magyar vezetésnél támadhattak a mieink, s Fegyverneky halálos higgadtsággal bedobta a két büntetőt. Majd a csehek eladták a labdát, így a magyar válogatott legyőzte a házigazdákat, és már biztosan továbbjutott a csoportjából!

A csoport másik mérkőzésén:

Spanyolország-Ukrajna 76-54 

A következő mérkőzésünk:

Június 19., 12.30: Magyarország-Ukrajna (Tv: M4 Sport)

Statisztika:

http://www.fiba.com/eurobasketwomen/2017/1706/Czech-Republic-Hungary#|tab=boxscore_statistics


Fotó: fiba.com  

 

 







Vármegyei szövetségek