Női Eb: tisztes helytállás a spanyolok ellen
16
Jun
2017
Női Eb: tisztes helytállás a spanyolok ellen
2017. június 16.  |  23:16

Pénteken Csehországban kezdetét vette a menetelés Európa 16 legjobb női válogatottja számára. Magyarország az esti programban lépett pályára az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Spanyolország ellen. 

A Hradec Královéban rendezett összecsapáson kissé megilletődötten kezdett csapatunk, 3 perc után 8-0-ás spanyol vezetést mutatott az eredményjelző. Ekkor Simon Zsófia végre megtörte a jeget, és egy szép középtávoliból eredményes volt. Sajnos azonban a támadások befejezéseibe rendre kisebb-nagyobb hibák csúsztak, így az első negyedben mindössze 8 pontot sikerült elérnünk.

A tízpontos hátrányban lévő csapatunk a második negyed elején sokkal bátrabb játékkal rukkolt elő, aminek eredményeképpen 6 pontra feljöttünk (12-18). Sajnos az ibériaiakat ez nem törte meg, sztárjaik, Palau, Lyttle és Cruz vezetésével újra kétszámjegyűre tornászták fel az előnyüket (16-28). A szünet előtt Határ Bernadett pontjaival csökkentettük a hátrányunkat, így 21-30-as spanyol vezetésnél vonulhattak az öltözőbe a felek.

A fordulás után is hasonló maradt a játék képe, kevés pont, jó védekezés jellemezte a találkozót. Fegyverneky vezetésével próbáltuk tartani a lépést ellenfelünkkel, de egy ilyen defenzív mérkőzésen a tíz pont körüli hátrány soknak számít...amikor egy kicsit közelebb jöhettünk volna, a spanyoloknál mindig akadt egy klasszis, aki megvillant. A záró etapban a mieink közül Vandersloot jeleskedett, de az ő pontjaira is rendre válaszoltak Anna Cruzék, és végül 62-48 arányban felülmúlták Stefan Svitek együttesét. 

A világsztárokkal felálló - az olimpián csak a verhetetlennek tűnő amerikaiak ellen alulmaradó - spanyolok ellen a 14 pontos vereség mindenképpen a tisztes helytállás kategóriájába tartozik, amelyre bátran építhetünk a csehek és az ukránok ellen is.

Stefan Svitek: A mérkőzés elején nem kezdtünk olyan ritmusban, mint kellett volna. Utána viszont nagyon jól védekeztünk, s szorosak lettek a negyedek is. Egy nagyon erős csapat ellen játszottunk, mely több posztról is képes pontot dobni, ráadásul nagyon jól védekeznek is, de úgy gondolom, nem vallottunk szégyent. Ha így védekezünk a következő mérkőzéseken is, s kicsit többet tudunk hozzátenni támadásban a játékunkhoz, akkor jók leszünk. 

SPANYOLORSZÁG-MAGYARORSZÁG 62-48 (18-8, 12-13, 13-10, 19-17)

Hradec Králové, 1800 néző. V: Suslov (észt), Kozlovskis (lett), Caruha (görög)

SPANYOLORSZÁG: CRUZ 8/3, Palau 4, TORRENS 10/6, LYTTLE 17, Nicholls 4. Csere: Gil 2, Dominguez 4, Xargay 5/3, Rodriguez 3, Sánchez 2, Romero 3/3, Conde. Szövetségi kapitány: Lucas Mondelo

MAGYARORSZÁG: Medgyessy, Fegyverneky 7, Simon 4, Nagy-Bujdosó, Krivacsevics 11/3. Csere: VANDERSLOOT 11, Raksányi 4, HATÁR 7, Zele 4. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek

Kipontozódott: Krivacsevics (40. p.) 

Statisztika:

http://www.fiba.com/eurobasketwomen/2017/1606/Hungary-Spain#tab=boxscore_statistics 
 
A csoport másik mérkőzésén: Ukrajna-Csehország 59-47

Fotó: fiba.com


Vármegyei szövetségek