Női Eb: esélylatolgatás szakértőkkel
16
Jun
2017
Női Eb: esélylatolgatás szakértőkkel
2017. június 16.  |  15:17

Ma este megkezdi női kosárlabda válogatottunk a csehországi Európa-bajnokságot. A csoport és az egész torna egyik favoritja, a spanyol válogatott ellen fog pályára lépni Stefan Svitek együttese 20.30-tól. A női nemzeti csapat korábbi szövetségi kapitánya, a ZTE férfi csapatának jelenlegi vezetőedzője úgy látja, hogy a mai egy eléggé kétélű mérkőzés lehet.

- Nagyon nehéz lesz ez a találkozó, hiszen a csoport és az egész torna egyik favoritja ellen fogunk pályára lépni - mondta Bencze Tamás a BB1.hu érdeklődésére. - Nagyon kétélű meccs lehet. Ezt úgy értem, ha reálisan nézzük az eredményeket és a felkészülési meccseket, a két csapat erősségét, akkor a spanyolok abszolút esélyesek. De, ha például a saját csapatomat is nézem, többször is volt olyan, hogy sikerült nyernünk az esélyesebb csapatok ellen. A labda gömbölyű, így bármi megtörténhet, de a papírforma az nem a mi győzelmünket jósolja. Azt nem hinném, hogy nagyarányú vereséget szenvedhetünk. Abban lehet bízni, hogy a válogatottnak van egy nagyon stabil védekezése. Ezért sok fog múlni a játékvezetői felfogáson, hogy a testi kontaktusokat hogyan fogják megítélni. Mivel ez az első játéknap, így előzetesen sem lehet semmiféle tapasztalatot levonni ezzel kapcsolatban.

A továbbjutás viszont nem ezen a találkozón fog múlni minden bizonnyal. Bencze úgy látja, hogy a csehek ellen például jó esélyünk lehet a győzelemre.

- A felkészülés utolsó mérkőzései már egészen biztatóak voltak - folytatta a tréner. - A szlovákok biztos legyőzése például optimizmusra adhat okot, hiszen előtte ők legyőzték a cseheket, akikkel egy csoportban vagyunk. Nyilván ez nem ilyen egyszerű, de az ukránok vagy a csehek ellen könnyebb lesz nyernünk. Én úgy gondolom, hogy a továbbjutás az meglehet a csoportból.

A mienknél ott lesz a pályán Fegyverneky Zsófia, akinek a férje, a Sopronban pattogtató Dénes Gábor is latolgatta a magyar csapat esélyeit.

- Azzal kezdeném, hogy már az is hatalmas dolog, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra - mondta a BB1.hu-nak Dénes Gábor. - Rendkívül erős csoportba kerültek a lányok, ráadásul elsőként pont az egyik favorittal fognak játszani. Sokan spanyol-francia döntőt vizionálnak, úgyhogy a ma esti Spanyolország elleni meccs komoly erőfelmérő lesz a mienk számára. Ismerve a lányokat és a szövetségi kapitányt, biztos vagyok benne, hogy mindent meg fognak tenni és nem fogják feladni ezt a meccset, de tény, hogy reálisabb győzelmi esély a csehek és az ukránok ellen lesz. A csehek a házigazdák, és az ukránok is jó formában érkeznek a tornára, szóval három kőkemény meccs vár a csapatra. Szerintem a lányok felé nincs elvárás, hogy bármelyik mérkőzésen kötelező lenne a győzelem. Óriási dolog lenne, ha tovább tudnának jutni a csoportból.

A rutinos bedobó a helyszínre nem utazik ki szurkolni a válogatottnak, de még a tévé előtt ülve is jobban izgul párja meccsein, mint a sajátjain.

- Jelenleg főállásban bébiszitter vagyok, most én vigyázok a gyermekünkre, úgyhogy nem valószínű, hogy kiutazunk a helyszínre. Gondoltam rá, hogy meglepjük Zsófit, hiszen már régóta nem találkozott a picivel sem, de megmondom őszintén, hogy nem akarom zavarni a felkészülésüket, mert fejben már nagyon az Eb-re koncentrálnak. Természetesen élőképen követni fogom az összes meccsüket. Mivel a párom játszik, és szinte minden apró dologról tudok, ezért nagyon rossz kívülről nézni ezeket a meccseket. Sokkal jobban izgulok, mint a saját mérkőzéseinken. Nagyon szorítok a lányoknak, úgy gondolom, hogy egy nagyon jó társaság jött össze, pozitív személyiség mindenki. Mindenki próbálja a tudása legjavát adni, de nyilván vannak korlátok, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Vármegyei szövetségek