Letették a PVSK munkacsarnokának alapkövét
15
Jun
2017
Letették a PVSK munkacsarnokának alapkövét
2017. június 15.  |  17:14

Kettős
ünnepséget rendeztek Pécsett, átadtak egy új Fiba 3x3-as pályákat tartalmazókültéri létesítményt, majd lerakták a PVSK új munkacsarnokának alapkövét.Mindkét beruházás a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének hathatóstámogatásával valósult, illetve valósulhat meg.

- A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége2010-ben hirdette meg stratégiai koncepcióját, amely a sportág minél szélesebbtömegbázisának kiépítését célozza – mondta ünnepi köszöntőjében Bodnár Péter. -
A kosárlabda tömegesítéséhez minőségi szakemberekre és színvonalaslétesítményekre van szükség, ezért a társasági adó-támogatások 2011-esbevezetése óta a szövetség minden létesítményi célú fejlesztést támogat. A
B3×3-as szakág esetében is így van mindez, hiszen az élvonalbeli csapatokvárosaiban ilyen típusú pályák létesítését is támogatjuk. Pécs abból aszempontból kivétel, hogy míg másutt csak egy pálya és egy palánk megépítését
támogatjuk, addig a PVSK-nál két pályát és két palánkot támogattunk, hiszen ezaz egyesület adja a férfi válogatott szakmai stábjának a gerincét, így a városés a PVSK a nemzeti csapat felkészítésében is stratégiai partnerünk.

Amegvalósult beruházás átadását követően egy, még kivitelezés előtt álló, újfejlesztést is elindítottak: ünnepélyes keretek között elhelyezték az egyesületmultifunkcionális kosárlabda munkacsarnokának alapkövét.  A mintegy 2000négyzetméteres, minden szempontból a kor színvonalán álló létesítmény szintén aPVSK Verseny utcai Sporttelepén kap helyet. A több mint száz fős lelátóval,közösségi térrel, öltözőkkel, szociális és egyéb kiszolgáló helyiségekkel isrendelkező munkacsarnok jelentős mértékben javít majd a város sportlétesítményihelyzetén.

- A városban zajló beruházások, így a PVSK újcsarnokának most induló kivitelezése is jelzi annak a kormányzati szándéknak ateljesülését, amely az elmúlt húsz év elmaradt sport célú fejlesztéseinekpótlását célozza. Pécs 24 éve a kosárlabda városa, ez a szerepe erősödik a PVSKúj létesítményével, amelynek révén mind több fiatal sportolhat majd Pécsett, ésha nem is lesz mindenkiből élvonalbeli kosárlabdázó, ez a fejlesztés hozzájárulmajd ahhoz, hogy a rendszeresen sportoló fiatalokból egészséges felnőttekváljanak – mondta el az alapkő-elhelyezési ünnepségen Páva Zsolt, Pécspolgármestere.

Az épületkivitelezési költsége 2 ütemben összesen nettó 860 millió forint. Ezt a MagyarKosárlabdázók Országos Szövetsége sportfejlesztési pályázatának keretébenelnyert pályázat alapján javarészt társasági adó-támogatásból, részben pedigPécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától, illetve további támogatóktól származóforrásból fedezik.

- A PVSK 100 éves története a folyamatosfejlődésről szól, az egyesület évről évre gyarapodik, és immár a negyedikgeneráció sportolási lehetőségének biztosításával járul hozzá ahhoz, hogynemzedékről nemzedékre egyre egészségesebb legyen a város és a nemzet. Akiépít, annak van jövője, ezért nagyon fontos az új munkacsarnok beruházása,amelynek megvalósításáért nemcsak a szövetséget, a városi önkormányzatot és azegyesület támogatóit illeti köszönet, hanem az eredményes sportolókat, azedzőket, sportvezetőket és a klub mellett mindvégig kitartó szurkolókat is– hangsúlyozta köszöntőjében Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium
államtitkára, aki egyúttal a PVSK Férfi Kosárlabda Szakosztályának vezetője is.

Az építkezésmár a következő napokban megkezdődik a munkaterület átadásával. A beruházásvárhatóan egy évig tart majd, így az új munkacsarnokot a sportolók leghamarabbjövő év közepén vehetik majd birtokba.

- A városi összefogásnak köszönhetően megépülőmunkacsarnokban naponta több százan sportolhatnak majd. A terem a diákokmindennapos testneveléséhez, délutánonként a PVSK mintegy 500 kosárlabdautánpótlás játékosának neveléséhez, este pedig a versenysportedzéslehetőségéhez biztosítja majd a helyszínt. Még csak most indul aberuházás, de a napi 14 órás kihasználtsága az épülő munkacsarnoknak márjelenleg is garantált, így a társadalmi és gazdasági haszna is egyértelmű. Azúj létesítmény megépítésére a fennállásának 100 éves jubileumához közelítő PVSKrászolgált, és ez a fejlesztés megalapozza az egyesület történetének következőévszázadát – fogalmazta meg ünnepi beszédében Czerpán István, a PVSKelnöke.

Azemberléptékű beruházás tervezésekor a fenntarthatóságra is kiemelten figyeltek.Az új létesítmény energetikai ellátását napkollektorok segítik majd, míg avilágítás tervezésében is az energiatakarékosság volt a döntő szempont.

- Egy ilyen csarnok büszkeséget és öntudatotad a sportolóknak, hiszen otthont teremt a számukra. A sportoló büszke amúltra, amelyből képes erőt meríteni, mégis a jelenben él, és a pillanatnyihelyzetből igyekszik a legjobbat kihozni, miközben mindig a jövőbe néz, hogy afejlődése folyamatos legyen. Így viselkedik egy igazi sportember, és ilyen magaa PVSK is, amelynek további sikereihez az új munkacsarnokbiztos alapot teremt – fogalmazta meg zárásként, érzelmekre hatóbeszédében Iványi Dalma, tízszeres magyar bajnok és 134-szeres válogatottkosárlabdázó, a PVSK utánpótlásedzője. (www.pvsk.hu)

 

 

Vármegyei szövetségek