Női Eb: visszaszámlálás, még 1 nap!
15
Jun
2017
Női Eb: visszaszámlálás, még 1 nap!
2017. június 15.  |  19:41
Már csak egy nap és megkezdődik a menetelés Európa 16 legjobb női válogatottja számára. A négycsapatos csoportok közül Magyarország az A-jelű kvartettbe nyert besorolást, ahol a három továbbjutó helyért Spanyolországgal, Csehországgal és Ukrajnával kell megküzdenie Stefan Svitek együttesének. Ismerkedjünk meg a vetélytársainkkal közelebbről is!

Spanyolország ellen kezdjük a tornát, csoportunkban ők a legmagasabban jegyzettek, ami nem véletlen, az ibériaiakat a legutóbbi világbajnokságon és olimpián is csak a verhetetlenek tűnő Egyesült Államok tudta megelőzni, így mindkétszer ezüstérmesként zártak. A spanyol válogatott egyértelműen ebben az időszakban éli a legszebb éveit, 2013-ban egy Európa-bajnoki arany is a vitrinjükbe került. Ekkor történetük során már a második alkalommal diadalmaskodtak, az elsőhöz 1993-ig kell visszamennünk az időben. Fejlődésüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ezredforduló utáni kontinenstornákon csak a 2011-esen nem szereztek érmet. 

A hispán hölgyek az idei tornának is esélyesként vágnak neki, világsztárjaik kivétel nélkül Lucas Mondelo kapitány rendelkezésére állnak. Az európai sztárcsapatokból összerakott keretben olyan nagyágyukat találhatunk, mint a jekatyerinburgi Alba Torrens, a friss Euroliga-győztes Dinamo Kurszk üdvöskéje Anna Cruz, vagy a kétszeres WNBA All Star, Sancho Lyttle.

Szombaton a házigazda Csehország következik a sorban, akik nagy várakozással tekintenek a hazai rendezésű torna elé. Klubszinten - a 2015-ös Euroliga-győztes USK Prahának köszönhetően - csodálatos eredményeket értek el az elmúlt időszakban, válogatott szinten azonban a 2010-es vb-ezüst óta nem szereztek érmet világversenyen. A vb-ezüst mellett (előtt?) a legnagyobb sikerük a 2005-ben megszerzett Európa-bajnoki arany volt.

Idei keretük egyértelműen a cseh mezőnyből toronymagasan kiemelkedő USK Prahára épül. A csehek a belső poszton érezték szükségét erősítésnek, Kia Vaughn (egykori Euroliga MVP) személyében sikerült is miőségi játékost honosítaniuk. Nagy kérdés, hogy a hazai pálya és a nagy elvárások feldobják vagy görcsössé teszik-e Ivan Benes együttesét?

Utolsó csoportellefelünk a szomszédos Ukrajna, amely története során egyetlen világversenyről távozott érmesként, igaz az rögtön egy aranyérem volt. 1995-ig kell visszalapoznunk a hatalmas sikerhez, amelyet éppen a jelenlegi helyszínen, Csehországban értek el. A nagy bravúrt azonban nem követták újabbak, Ukrajna válogatottja azóta a legjobb 8 közé sem tudott bejutni egyszer sem.

Jelenlegi csapatukra a legtalálóbb szó a kiismerhetetlen...az elmúlt időszak eredményeiből következtetve egy remek, de akár egy csalódást keltő, gyengébb szereplés is benne van a pakliban. Vezéregyéniségük a francia bajnok, Villeneuve-d'Ascq-nál pallérozódó Alina Iagupova, aki mellett még a Törökországban idegenlégióskodó, honosított D'Andra Mossra kell nagyon figyelnünk.

A magyar válogatott programja:

2017. június 16. 20.30: MAGYARORSZÁG - Spanyolország

2017. június 17. 18.00: MAGYARORSZÁG - Csehország

2017. június 19. 12.30: MAGYARORSZÁG - Ukrajna

 

Dunai Ede

 

 

 




Vármegyei szövetségek