Döntött a NOB: olimpiai sportág a FIBA 3x3!
12
Jun
2017
Döntött a NOB: olimpiai sportág a FIBA 3x3!
2017. június 12.  |  16:16
Magyar szempontból hatalmas siker, hogy 2020-ban, a tokiói olimpián bemutatkozhat a kosárlabda óriási népszerűségnek örvendő szakága, a FIBA 3x3. Számunkra ez azért különösen fontos, mivel a női mezőnyben a világ közvetlen élvonalában vannak a mieink, míg a férfiak egyre előrébb küzdik magukat, s őket is ott jegyzik a jobbak között.

Az EB-címvédő női csapat egyébként hamarosan világbajnokságra megy, igaz, például a csapat egyik kulcsembere, Medgyessy Dóra a hagyományos Európa-bajnokságon lép pályára péntektől. A ceglédiek játékmestere az M4 televíziónak nyilatkozva azt mondta, nagyon örül a pozitív hírnek.

- Egy sportoló számára az olimpiai szereplés hatalmas lehetőség, ráadásul ebben a szakágban tényleg jók az esélyeink. Kíváncsian várom a következő időszakot. Addig viszont gőzerővel készülünk az 5-5 elleni Eb-re, ahol szintén szeretnénk jól szerepelni.

Szalay Ferenc, a szövetség elnöke kiemelte: most érhet be az a hatalmas munka, amit az MKOSZ munkatársai a 3x3-as szakág fejlesztésében végeztek.

- Évek óta az az ország vagyunk, amelyik jelentős energiákat, s nem utolsósorban pénzt is áldoz erre a szakágra - mondta Szalay Ferenc. - Utánpótláskorú versenyzőink női vonalon egyértelműen a legjobbak között vannak, míg a felnőttek ugyebár az Eb címvédői. Úgyhogy Károlyi Andreának és Csirke Ferencnek, a két szövetségi kapitánynak most igen komoly feladata lesz, hogy ott legyünk az olimpián.

A szövetség első embere hozzátette: innentől nem kétséges a szakág jövője, minden bizonnyal tovább nő a népszerűsége.

- Reálisan nézve az erőviszonyokat, a nagypályás kosarasaink esélye az olimpiai szereplésére a jelenlegi lebonyolítási rendszerben nem túl jó. Ám ebben a szakágban sokkal jobban állunk, úgyhogy nagyon bízom benne: Tokióban lesznek magyar kosarasok az olimpiai küldöttségben.

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek