Férfi NB I: az Alba végzett az élen
04
May
2017
Férfi NB I: az Alba végzett az élen
2017. május 4.  |  20:50
Legyőzte a Körmendet, így első lett az Alba

Az éllovas Alba a második Körmendet fogadta a felsőház utolsó körében. A mérkőzés óriási téttel bírt, hiszen a forduló előtt még sok kérdés nyitva állt, két dolog azonban biztos volt: ha a fehérváriak nyernek, nem kell számolgatniuk, ők végeznek a középszakasz első helyén, egy esetleges vendég-sikerrel viszont a Körmend biztosan megelőzte volna Lórántékat a tabellán.

A találkozó ennek megfelelően nagy iramban kezdődött, az Alba három ziccerrel, míg a Körmend két triplával nyitott. A játék képe az első percek után sem változott, a hazaiak főleg a közeli dobásokat, a vendégek pedig a hármasokat erőltették - utóbbiaknak ez annyira jól ment, hogy Kromah alig több mint öt perc elteltével már csapata ötödik hárompontosát süllyesztette el a gyűrűben. Triplának indult Ferencz kísérlete is, de lábujjával csípte a vonalat, egy perccel és egy Smith-ziccerrel később azonban már hármat ért a vajkezű játékos dobása - ez egyébként egy 13-0-s vendég-roham utolsó mozzanata volt, melynek keretében a Körmend 15-11-es hátrányát 24-15-ös előnnyé formálta. Nem maradt rest az Alba sem: Markovics tempója megszakította a hazaiak pont nélküli periódusát, majd Lóránt és Farr vezetésével felzárkózott ellenfeléhez a fehérvári együttes - sőt, Mohammed utolsó pillanatban dobott ziccerével az első negyed Alba-előnnyel zárult (25-24). A második negyedet adok-kapok stílusban kezdték a csapatok, Csorvási közelijét Farr ziccere követte, Kromah újabb triplájára pedig csapata első hármasát szerezve Lóránt válaszolt. A következő percekben a Körmend távoli dobásai nem ültek, a hazaiak viszont a kettesek mellett az első negyedben teljesen hiányzó triplákat is elkezdték értékesíteni (Farr, Mohammed és Taylor is betalált), így az Alba a nagyszünetre pár ponttal ellépett a vasiaktól (49-44).

A pihenőt követően a Körmend közel három és fél percig nem tudott betalálni, így a festékből továbbra is félelmetes hatékonysággal dolgozó Alba pillanatok alatt kétszámjegyűre duzzasztotta előnyét. Smith hármasára Mohammed egy zsákolással és egy bravúrdobással felelt, majd nem sokkal később Gibbs tripláját követően Taylor is egy bámulatos hármassal borzolta a vendégdrukkerek kedélyét - és őrizte meg a két csapat közti különbséget. Allen büntetőivel újra tíz ponton belülre került a Körmend, de a negyed hajrája Shepardról és a hazaiakról szólt, így az Alba 14 pontos előnnyel futhatott neki a záró játékrésznek (77-63). Nagy elánnal kezdte az utolsó negyedet a Körmend, a Kromah-Smith-Gibbs triónak köszönhetően többször is újfent egyszámjegyűre csökkentette hátrányát a vendégcsapat, az Albánál viszont valaki - többnyire Lóránt és Mohammed - mindig tett róla, hogy 6-8 pontnál semmiképp se férkőzzenek közelebb a piros-feketék. Bő egy perccel a vége előtt Gibbs ziccerével aztán mégis sikerült ez a bravúr a Körmendnek, de Keller nem hagyta sokáig reménykedni az ellenfelet - a vasiaknak végül már csak faultokkal maradt némi esélyük a fordításra, de Lóránt nem remegett meg, és a büntetővonalról eldöntötte a találkozót.

Az Alba így az első, míg a Körmend a harmadik helyen zárta a középszakaszt - előbbi csapat a nyolcadik Kecskeméttel, utóbbi a hatodik Péccsel csap össze a rájátszás első körében.

Alba Fehérvár-Puebla Plus - Egis Körmend 105-96 (25-24, 24-20, 28-19, 28-33)

Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok

V.: Papp P., Frányó P., Ádám J. (Hartyáni Zs.)

Alba Fehérvár: Taylor 8/6, Mohammed 22/6, Markovics 15, Lóránt 25/6, Keller Á. 10. Csere: Farr 16/3, Shepard 9/3, Keller I. -.

Egis Körmend: Gibbs 22/9, Smith 25/9, Ferencz 15/9, Kromah 17/15, Csorvási 8. Csere: Allen 9/3, Németh -.

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_2phu/x1617/hun_2phu_820 

 

A Falco ért fel a második helyre

Sok volt a hiba az elején mindkét oldalon, a ZTE valamivel pontosabban célzott, és magához ragadta a kezdeményezést. Az látszott, hogy mindkét oldalon nagyon felkészültek a kulcsemberekből, Govensből és Ubillából. Sok volt a fault és a büntető, ám a hazaiak még a szabaddobásokat is elrontották, Barham és Tóth például kettőt-kettőt, Zigeranovic pedig egyet. Az első negyed derekán, Ubilla triplája után már több mint tízzel mentek a vendégek (4-15). Sekulovic két perccel a vége előtt, 6-17-nél kért időt. 7-0-val zárkóztak a vasiak, az első felvonás után 15-20 volt az állás. Továbbra is a ZTE vezetett, pedig mindössze csak három légiósa (Ubilla, Norfleet és Drungilas) tudott pontot szerezni, de egyre jobban jött fel a Falco. A 15. percben Barham labdát szerzett, majd zsákolt, ezzel már 26-25-re a sárga-feketéknél volt az előny, Bencze azonnal időt is kért. Fej-fej mellett, váltott védekezéssel haladtak a csapatok, a félidőben 40-38 állt az eredményjelzőn.

Nem változott a játék képe a fordulás után sem, továbbra is hol egyik, hol másik gárda járt előbbre pár ponttal. A hazaiaknál a harmadik negyed elején leginkább Tóth, míg a zalaiaknál változatlanul is csak a négy légiós termelte a pontokat. A 26. percben Norfleet triplája után, 53-58-nál időt kért Sekulovic. Mohácsi dudaszós hármasa után, 63-68-ról indult a záró felvonás. Már-már kezdett ellépni a Bencze-legénység, amikor Govens vette vállára csapatát, zsinórban dobott nyolc pontjával fordított a Falco (73-71), jött is a vendég timeout. 75-71-nél megint időt kért Bencze. Hiába, nem tudták megtörni a vasiak lendületét, így négy perccel a vége előtt megint felmutatta a T-betűt. 20-3-as szériát futott a Falco, ezzel eldöntötte a mérkőzést. Srecko Sekulovic együttese a mezőnyben egyedüliként veretlen maradt hazai pályán, ezzel a második helyre ugrott, és a Kaposvár ellen kezdi a play-offot.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Zalakerámia ZTE KK 88-80 (15-20, 25-18, 23-30, 25-12)

Szombathely, Aréna Savaria, 2800 néző

V.: Kapitány G., Farkas G., Tőzsér D. (dr. Gencsev P.)

Falco: Govens 29/12, Váradi 13/3, Barham 7/3, Pustahvar 7/3, Tóth N. 13. Csere: Medford 8, Zigeranovic 8/3, Simon 3/3.

ZTE: Ubilla 27/12, Norfleet 18/9, Benke 5/3, Szabó Zs. -, Drungilas 17/3. Csere: Kis 6/3, Mohácsi 3/3, Wright 4.

Kipontozódott: Zigeranovic (37. perc), ill. Drungilas (34. perc), Wright (38. perc).

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_2phu/x1617/hun_2phu_819 

Vármegyei szövetségek