KEDDEN KEZDŐDIK A NŐI FINÁLÉ
25
Apr
2017
KEDDEN KEZDŐDIK A NŐI FINÁLÉ
2017. április 25.  |  02:28
Frissesség és felszabadultság kontra tapasztalat: a Sopron tizenegyedszer, vagy a Szekszárd először

Kedden este az M4 kamerái előtt 20.30-kor kezdődik Szekszárdon a női bajnoki döntő. Az alapszakaszt nagy meglepetésre megnyerő Atomerőmű KSC Szekszárd a közelmúltban a Magyar Kupában diadalmaskodó bajnoki címvédő Uniqa Sopron együttesét fogadja.Elég régen, január közepén találkozott egymással a két együttes. A két csapat alapszakaszbeli mérkőzései nagy különbségű hazai sikerekkel értek véget.

Menet, azaz évad közben sérülések miatt mindkét oldalon történtek kényszerű változások a keretekben. A szekszárdiak két kulcspozícióban kényszerültek váltani, irányító poszton a szerb Maja Scsekics helyére az amerikai Cherise Daniel érkezett, center posztra pedig a térdével bajlódó Elizabeth Jade Barber helyére a tapasztalt szlovén válogatott Sandra Pirsic.Sopronban a svéd Binta Drammeh-t az együttes korábbi játékosa, Shenise Johnson váltotta, az Euroligára erősítendő pedig még egy szerb Európa-bajnok középjátékossal, Tijana Ajdukoviccsal bővült a soproni keret, s lettek még nagyobbak a palánkok alatt Sterbenz László variációs lehetőségei - eddig bár túlságosan nem bolygatta meg a George, Krnjics, Crvendakics, Határ belső kvartettet. Persze egy három meccses sorozatban változhatnak a dolgok.

Nézzük most meg számszakilag, mit is jelentettek a játékoscserék a két csapatnál.Szekszárdon egyértelműen - és megérdemelten - a fiatal Studer Ágnesé a karmesteri pálca, mellette-mögötte sérüléséig előbb Scsekics majd Daniel játszott, mindketten nagyjából ugyanannyi időt, úgy 17,5 percet. A két légiós irányító stílusa eltérő, s ezt a számai is jól mutatják. Scsekics 4 pontot, 2,8 gólpasszt, 0,3 szerzett és 2 eladott labdát, Daniel 7 pontot, 1,3 gólpasszt és eladott, 1,5 szerzett labdát átlagolt.

Ami a centerposztot illeti, a statisztikák alapján egyértelmű, hogy jelentős erősítést jelentett Djokics Zseljko csapatának a Barber-Pirsic váltás.Az amerikai center - talán sérülése miatt - csupán bő 15 percet játszva 6 pontos, 3,5 lepattanós átlagot produkált. A szlovén válogatott középjátékos könnyen beilleszkedett, ami nem meglepő, hiszen két honfitársa, Maja Erkic és Eva Lisec korábban is erőssége volt a tolnai társulatnak, amelynek belső hármasát már Pirsiccsel kiegészülve szlovén válogatott trió alkotja. Pirsic meccsenként átlagban 10 perccel többet, 25 és fél percet a pályán töltve 11,6 pontos, 7,7 lepattanós átlaggal segítette alapszakasz győzelemhez és a bajnoki döntőbe jutáshoz csapatát.

A bajnokcsapatnál az előző évad legeredményesebb játékosának, a svéd Drammehnek - aki a PINKK játékosaként sok borsot tört a soproniak orra alá - egészen más szerepe volt Sopronban, mint a baranyai együttesben. Meccsenként bő 22 percet játszva 9,3 pontot, 4,6 lepattanót, 1,5 gólpasszt, 1,7 eladott és 1,6 szerzett labdát átlagolt. Johnson jó 7 perccel többet játszott meccsenként, s 29 és fél perc alatt 14,6 pontot, 5,7 lepattanót, 2,8 gólpasszt, 2,2 eladott, s 2,1 szerzett labdát átlagolt. Tijana Ajdukovics nem egészen 8 percet játszott a bajnokságban eddig átlagban.

Ami a lélektani előzményeket illeti, a Szekszárdnak elvben már minden meccs ajándék, ám Djokicsot ismerve nyilván nem csak azt mondja tanítványainak: menjetek s élvezzétek a játékot, hanem a szokott kemény, agresszív védekezést alkalmazva ráküldi lányait a Sopron csapatára. Ha már a fináléig eljutott a Szekszárd, ott is megpróbál valami nagyot alakítani, megjött az étvágy evés közben a tolnai megyeszékhelyen a női Atomnál.Talán címvédőként a soproni csapaton van valamivel nagyobb nyomás, ugyanakkor a nemzetközi és a döntős rutin is a címvédő mellett szól, amelynek játékosai hazai szinten rendre megmutatták: tudják kezelni, ha esélyesek, bár most a pályaelőny a Szekszárd mellett szól.

Érdekesség: az évad közben mindkét csapat 4-4 vereséget szenvedett. A Szekszárd a bajnokságban csak Sopronban kapott ki rendes játékidőben, igaz a Magyar Kupa negyeddöntőjében alulmaradt a győriekkel szemben, a Sopron mind a 4 vereségét a bajnokságban szenvedte el, a Magyar Kupában magabiztosan menetelve diadalmaskodott, s azóta is kitart a jó forma.

Tény: az Euroligában, s a Magyar Kupában a Sopron összesen 16 mérkőzéssel többet játszott, mint a Szekszárd, s ennek egy hosszabban elnyúló sorozatban lehet jelentősége.

A Sopron tízszeres bajnok, a Szekszárd most lehet először!

A két csapat egymás elleni eredményei az alapszakaszban:

2016. október 7.: Atomerőmű KSC Szekszárd - Uniqa Sopron 77-56
2017. január 14. Uniqa Sopron - Atomerőmű KSC Szekszárd 79-53

Vármegyei szövetségek