Rajtol a Leány Junior A és B döntő
19
May
2023
Rajtol a Leány Junior A és B döntő
2023. május 19.  |  09:00

Pénteken délelőtt elrajtol a Nemzeti Leány Junior Bajnokság “A” döntője Budapesten a Csata csarnokban.

Ahogy arról nagyon sokszor írtunk már, a lebonyolítás megváltozott. Négynapos torna helyett három játéknapon dől el a bajnok cím sorsa. Nem rendeznek csoportmérkőzéseket. Pénteken negyeddöntők, szombaton elődöntők és 5-8. helyért párharcok, vasárnap helyosztók szerepelnek a programban. Ezzel együtt a mérkőzés terhelés is megváltozik. A korábbi öt helyet három összecsapást kell megvívniuk a résztvevőknek.

Az első negyeddöntőben pénteken 10 órától a Vasas Akadémia és az NKA Pécs méri össze az erejét.  Mindkét vezetőedző nyilatkozatát idéztük a döntő előtti napon. Igor Skocovski gondolatai ITT olvashatóak, Meszler Balázs várakozásai pedig ITT. Mindkét gárda nemzetközi tornán hangolt a megmérettetésre. A pécsiek a V. Fűzy Ákos Emléktornán, míg a Vasas Montenegróban, ahol Láng-Miticzky Blanka súlyos sérülést szenvedett. A kiválása igencsak nehéz helyzetbe hozta a csapatot. A két gárda a rájátszás Piros csoportjából kvalifikált, ott az összesített tabellán a pécsiek 9/5-ös mutatóval lettek negyedikek, a Vasas 8/6-ossal ötödik. Az alapszakaszban mindkét alkalommal a pécsiek nyertek (80-54, 81-72), de ezeket a találkozókat novemberben és decemberben vívták a felek, messzemenő következtetést nem szabad levonni.

A második negyeddöntőben 12 óra 30 perctől a Csata DSE és a BEAC-Újbuda KA találkozik. A Csata veretlenül menetelt a fináléig. Bódi Ferenc vezetőedző nyilatkozata ITT olvasható. A Csata juniorjai az Amatőr bajnokság végjátékában csiszolhatták a formájukat a hazai rendezésű döntő előtt, ott is remek formát mutattak és azok a találkozók jó felkészülést biztosítottak, így joggal várja bizakodva a hétvégét a Csata. A BEAC egy hullámzó szezon végén jutott el a nyolcas döntőbe. Önmagában ez fontos eredmény a csapatnak. A keresztjáték során a PVSK-t és a Szekszárdot múlták felül Mészáros Vivien és Hegyi Hanna tanítványai. A két gárda ebben a szezonban még nem találkozott.

A délutáni programban 15 óra 30 perctől a Soproni Darazsak Sportakadémia és a Zsíros Akadémia Kőbánya találkozik. A soproniak felkészüléséről Hollós Dániel vezetőedző részletesen nyilatkozott lapunknak. A soproni gárda a magyar bajnokság mellett a MEL sorozatban is kipróbálta magát, ahol bronzérmet szerzett. A Csatához hasonlóan a játékosok az Amatőr bajnokság rájátszásában is értékes tapasztalatokat szerezhettek. Mindkét gárda a rájátszás Piros csoportjából kvalifikált. Ott a Soproni Darazsak Sportakadémia az utolsó öt mérkőzését megnyerve 9/5-ös mutatóval harmadik helyen zárt. A Zsíros Akadémia Kőbánya 5/9-es mérleggel lett hatodik. A rájátszásban március találkoztak a felek, előbb 78-64-re, majd 82-62-re nyertek a soproniak, akik most is esélyesek.

A negyeddöntők programja 18 órától a DVTK Akadémia és a Kecskeméti KC találkozójával zárul. A DVTK a rájátszás Piros csoportjának tabelláján 9/5-ös mutatóval lett második. Szoros versenyfutásban megelőzve a Sopron, a Vasas és az NKA Pécs gárdáját. Stefan Svitek tanítványai az U17-es MEL sorozatot is megnyerték eközben. A Kecskemét a Piros-csoportot 3/11-es mutatóval a hetedik helyen zárta, így keresztjátékot kellett vívni az “A” döntőért. Ott a Nyíregyházát múlta felül két magabiztos győzelemmel. A rájátszásban februárban és márciusban mérkőztek a felek. A DVTK Kecskeméten 75-59-es, hazai pályán 80-44-es sikert aratott.

A torna menetrendje

Május 19., péntek

Negyeddöntők
10:00 Vasas Akadémia/A – NKA Pécs/A
12:30 Csata DSE – BEAC-Újbuda KA/A
15:30 Darazsak Sportakadémia/A – Zsíros Akadémia Kőbánya
18:00 DVTK Akadémia/A – Kecskeméti KC

Május 20., szombat

10:00 5-8. helyért
12:30 5-8. helyért
15:00 Elődöntő
17:30 Elődöntő

Május 21., vasárnap

9:00 7. helyért
11:30 5. helyért
14:00 Bronzmérkőzés
16:30 Döntő

 

 

Pénteken Nyíregyházán elrajtol a juniorok “B” döntője, ahol az országos 9-16. helyért küzdenek a csapatok.

A torna előtt több együttes felkészülésébe is betekintést nyerhettünk, így képet kaphatunk a torna előtti várakozásokról. Nyilatkozott lapunknak Studer Zsuzsa, az Atomerőmű-KSC Szekszárd vezetőedzője és Tullner Krisztián, az UNI Győr NKA vezetőedzője. A Soproni Darazsak Sportakadémia összeállításából pedig a soproniak junior “B” csapatával is megismerkedhettünk.

A lebonyolítás az “A” döntőhöz hasonló. Nem rendeznek csoportmérkőzéseket. Pénteken negyeddöntők, szombaton elődöntők és 5-8. helyért párharcok, vasárnap helyosztók szerepelnek a programban. Minden résztvevő három mérkőzést vív majd a tornán.

Nézzük a menetrendet:

Május 19., péntek – negyeddöntők

10:00 BEAC-Újbuda KA/B – Zalaegerszegi KTE
12:30 Atomerőmű-KSC Szekszárd – DVTK Akadémia/B
15:30 UNI Győr NKA – PVSK NKA/A
18:00 Nyíregyházi Kosársuli – Darazsak Sportakadémia/B

Május 20., szombat 
10:00 – 5-8. helyért (országos 13-16. helyért)
12:30 – 5-8. helyért (országos 13-16. helyért)
15:00 – Elődöntő (országos 9-12. helyért)
17:30 – Elődöntő (országos 9-12. helyért)

Május 21., vasárnap
9:00 Mérkőzés a 7. helyért (országos 15. helyért)
11:30 Mérkőzés az 5. helyért (országos 13. helyért)
14:00 Mérkőzés a 3. helyért (országos 11. helyért)
16:30 A torna döntője (országos 9. helyért)

 

A mérkőzések ide kattintva követhetőek élőképpel.

Vármegyei szövetségek