Biztonságtechnikai továbbképzést tartottak az MKOSZ székházában
04
Oct
2022
Biztonságtechnikai továbbképzést tartottak az MKOSZ székházában
2022. október 4.  |  14:46
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Magyar Jégkorong Szövetség 2022. szeptember 15-én megtartotta immár hagyományosnak tekinthető biztonságtechnikai továbbképzését. A jubileumi, immár 10. alkalommal megszervezett rendezvényre a tavasszal átadott Magyar Kosárlabdázás Házában került sor a Sportsecconsult Kft. szervezésében.
 
Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára az esemény házigazdájaként az összefogás fontosságát hangsúlyozta megnyitójában. Kiemelte, hogy a sportszervezetek és vagyonvédelmi vállalkozások az elmúlt időszakban magas színvonalú munkát végeztek, ami nagyban hozzájárult a sportesemények rendjének, illetve a sportlétesítmények feltételeinek fejlődéséhez. Kiemelte, hogy az energiahordozók árának háború miatti drasztikus emelkedése várhatóan nagyban megnehezíti a létesítmények működését, működtetését, amely elengedhetetlenné teszi a sportrendezvények szervezésében és rendezésében közreműködő szervezetek szorosabb együttműködését.
 
Vári Attila, az MVLSZ elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a sportlétesítmények működőképességének fenntartásához mindenkinek racionalizálnia kell kiadásait és tevékenységét. Ennek során kiemelt figyelmet kell fordítani a létesítmény biztonsági feltételek megfelelő rendelkezésre állására, azok racionális működtetésére.
 
Sipos Levente, az MJSZ főtitkára kiemelte, hogy a szövetség az elmúlt időszakban kialakította Klublicenc Szabályzatát és megújította Biztonsági Szabályzatát, amely nagyban segíti a rendezési feladatok racionalizálását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legmagasabb osztályban szervezett mérkőzések mellett az utánpótlás mérkőzések helyszínéül szolgáló jégcsarnokok infrastrukturális állapotát is ellenőrizni kell az utánpótlás sporttevékenysége biztonságos feltételei garantálása érdekében.
 
A három sportág sportszervezeti vezetői és vagyonvédelmi szakemberei részére szervezett rendezvényen több mint 100 fő vett részt. Az egyes sportszervezetek és vagyonvédelmi vállalkozások mellett a rendezvényt jelenlétével megtisztelte Samu István, a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatója, az MLSZ Biztonsági Irodájának munkatársai, Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Kar Közbiztonsági Tanszék vezetője, Dr. Major Róbert r. ezredes, egyetemi docens és az egyetem oktatói.
 
Az Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében dr. Tóth Béla r. alezredes, a Minősítő Bizottság titkára az elmúlt év sportrendezvényekkel kapcsolatos rendőri tapasztalatait ismertette. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban a létesítmények biztonsági feltételei érdemben javultak, a biztonsági gyakorlat fejlődött. A vagyonvédelemben tapasztalható humán erőforrás hiányt a közreműködők és a szervező megbízásából rendezői feladatokat ellátó személyek bevonásával lehet megítélése szerint átgondoltan megszervezni, megoldani.
 
Vigh Dániel, az UEFA és FIBA mérkőzések közvetítéseinek magyarországi szakértője előadásában a televízió és a biztonsági szakemberek együttműködésének fejlesztésére adott jó példákat. Prezentációjában bemutatta a közvetítésért felelős szervezetek és személyek elnevezését, működési elveit, a gyártás előkészítésének folyamatát és magát a gyártást. A rendezők számára ismertette, hogy az egyes speciális területeken milyen támogatást tudnak nyújtani, illetve milyen kérdésekben kérhetik a helyszíni munkavállalók támogatását.
 
Az elmúlt időszakban a Kormány támogatásának köszönhetően jelentős változás állt be a létesítmény ellátottság tekintetében. A modern sportcsarnokok haladó rendszerfelügyeleti eszközökkel kerültek felszerelésre, amelynek sporteseményekhez kapcsolódó működését a rendezvények üzletmenet folytonossága érdekében biztosítani kell. A rendszerfelügyeleti eszközökhöz kapcsolódó jogi ismereteket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője, Péter András ezredes dolgozta fel, a rendszer működtetésének és üzemeltetésének tapasztalatait Hubay Mátyás, a Puskás Aréna volt üzemeltetési igazgatója mutatta be. Kis Tamás, a Valton-Sec Zrt. operatív vezetője a rendszerek gyakorlati működtetési formáját és haladó gyakorlatát ismertette.
 
Bubán László, az MKOSZ biztonsági ellenőre előadásban összesítette a három sportág rendezvénybiztosítási tapasztalatait. Előadásában részletesen kitért a biztonságtechnikai ellenőrzések, a biztonsági ellenőrzések és a helyzetértékelések jó és fejlesztésre szoruló gyakorlatára. Esettanulmányában a kosárlabda bajnoki döntő egyik mérkőzésének egyik eseményét dolgozta fel.
 
Az előadásokat Hampó Zsolt, az MVLSZ és Kovács Péter, az MKOSZ biztonsági vezetője foglalta össze. Hozzászólásukban mindketten kitértek a jégkorong, a kosárlabda és a vízilabda sportágakban felmerülő feladatok szabályszerű és költséghatékony végrehajtásának szükségességére, a közös munka eredményességére.
 
A továbbképzés során elhangzott előadások anyagai pdf formátumban az alábbi linkeken érhetők el:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vármegyei szövetségek