Győztes nap az Universiadén
22
Aug
2017
Győztes nap az Universiadén
2017. augusztus 22.  |  17:14
Egy hullámvölgyet leszámítva végig kézben tartva a mérkőzést javított a svédek elleni vereség után, s Chile ellen, ha nem is sziporkázó játékkal, de végig vezetve megszerezte első győzelmét női csapatunk a tajvani Universiadén.

Magyarország-Chile 63-41 (18-8, 16-15, 15-4, 14-14)

Magyarország: Szűcs R. 2, RAUS V. 7/3, SZABÓ F. 5/3, KAPOSI 8, BARNAI 14. Cs.: Miháczi 6, Pap R. 8, Vukov 4, HEGEDŰS J. 5/3, Karlócai 4, Gocsman, Simon. 

A chilei csapat 111-44-re kikapott a női torna nyitó napján a házigazdáktól, igaz - finoman fogalmazva - a mi lányaink sem szerepeltek túl fényesen, közel 30 pontos fájó vereséget szenvedtek a svédektől. 

Jól kezdett csapatunk, Barnai Judit és Kaposi Pálma duplájával, valamint Szabó Fanni hármasával gyorsan elléptek 7-2-re. Egy pontra feljött Chile, ám utána Kaposi újabb duplája, majd Raus Vivien triplája megnyugtatta a csapatot. Raus újabb hármast dobott, s a negyed végén egy 11-2-es rohammal megnyugtató, 10 pontos előnyre tett szert női Universiade-válogatottunk.

A második szakasz elején Barnai révén tartotta 10 pont körüli előnyét a magyar együttes. Ahogy az első, a második negyed második fele is a magyar csapaté volt. Fokozatosan növelte előnyét Universiade-válogatottunk, a második negyed közepén 15 pont fölé nőtt a különbség. Ekkor az erősen egyemberes chilei együttes legjobbja vezetésével egy váratlan 8-0-lal 10 ponton belülre került. A félidő végén a nem sokkal korábban beálló Hegedűs Janka triplájával nőtt 10 pont fölé az előny.

Szűcs Réka és Pap Regina is villant a második félidő elején, Barnai pedig továbbra is termelte a duplákat. Csapatunk próbálta döntésre vinni a dolgot rögtön szünet után, lányaink 8-2-vel kezdve a második félidőt. A szakasz végén az addig inkább a lepattanózásban jeleskedő Kaposi kosaraival 20 pont fölé nőtt az előny.

A záró etap elején Miháczi Diána és Karlócai Julianna kosaraival tartotta 20 pont körüli előnyét csapatunk. Ekkor már az addig kevesebb lehetőséghez jutó játékosait is pályára küldte a szakvezetés. Barnai Judit 14 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával zárta a mérkőzést, Kaposi Pálma 8 pontja mellé 15 lepattanót szerzett, Szabó Fanni pedig ezúttal társai kiszolgálásában jeleskedett 8 gólpasszal. 

 

A harmadik negyedben bemutatott parádés, 16-0-s rohammal, s remek, egységes csapatjátékkal megszerezte első győzelmét férfi Universiade-válogatottunk Tajvanon. Berényi Sándor együttese Koreát múlta felül.

Magyarország-Korea 91-81 (20-18, 22-26, 30-19, 19-18)

Magyarország: Wirth 2, POLYÁK 12, Vágvölgyi 9/3. , KELLER I. 8, Kővágó-Laska 4. Cs.: PERINGER 22, BUS 12, KOVÁCS Á. 14/3, Kósa 4, Garamvölgyi 4, 

Kiegyenlített játékkal indult az összecsapás, csapatunk első pontjait Keller Iván szerezte. Az első 8 magyar ponton 4 játékosunk osztozott, a padról érkező kosarasok közül Peringer Balázs talált be elsőként. Az első negyed vége a mieinknek sikerült jobban, Peringer, valamint elsősorban Bus Iván játszott ügyesen, eredményesen a padról beszálló játékosaink közül. Az első félidőben végig fej fej mellett haladt a két gárda. A félidő hajrájában néhány triplát beemelő ázsiaiak a szünetben 2 ponttal vezettek.

Térfélcsere után is váltva estek a kosarak, csapatunk Bus, Peringer, valamint Polyák László révén tartotta a lépést a koreaiakkal, de szűken, 5 pontnál nem nagyobb különbséggel ellenfelünknél volt az előny. Kovács Ádám triplája a szakasz közepén egy az ő és Peringer által vezetett parádés, fordítást, majd magyar megugrást jelentő 16-0-s száguldásunk kezdetét jelentette, amellyel 10 pont fölé nőtt Berényi Sándor együttesének előnye. A szakasz nagy dobópárbajjal zárult, a záró 10 percet 9 pontos előnnyel várhatták Polyákék.

Ezt a triplát szerző Vágvölgyi Ákos, valamint Keller jóvoltából 5-0-lal kezdte Universiade-válogatottunk, amelynek előnye így 14 pontosra nőtt. Az ázsiaiak azonban nem adták olcsón bőrüket, egy 11-2-vel 5 pontra feljöttek, felsejlett a szerbek elleni meccs hajrája...mikor a záró etap elején 10 pont fölötti előnyük volt, s ezt követően maradtak alul fiaink. E kiélezett helyzetben villant kétszer Bus, s ez a meccset a mieink javára eldöntő 8-0-s magyar rohamra volt jel, innen már nem volt visszaút, remekül (17/18, 94,44%) büntetőző csapatunk Peringer Balázs (22 pont, 10/11 mezőnyből, 7 lepattanó) és Bus Iván (12 pont, 6/6 mezőnyből, 6 gólpassz) vezérletével, valamint több átlagon felüli egyéni teljesítménnyel, remek csapatmunkával megszerezte első győzelmét.


 

 

Vármegyei szövetségek